Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Καρκίνος του προστάτη: Διανύουμε τον παγκόσμιο μήνα ευαισθητοποίησης του πιο συχνού ανδρικού καρκίνου

«Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά πρόσωπα και να εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό», τόνισε μιλώντας στο iEidiseis ο Δρ Δημήτριος Μπορούσας.
Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο Μήνας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη που είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, αλλά παράλληλα κι ένας καρκίνος με σχετικά καλή πρόγνωση, ειδικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Το 95% διαγιγνώσκεται σε άνδρες 45 – 89 ετών ενώ εάν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση, είναι διπλάσιος ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου σε πρώτου βαθμού συγγενείς.

Όπως τονίζει μιλώντας στο iEidiseis ο Δρ Δημήτριος Μπορούσας, MD, FEBU, Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική Ουρογεννητικού Συστήματος & Συνιδρυτής της AndroClinic Athens «ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά πρόσωπα και να εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό. Δεδομένου όμως ότι είναι συνήθως ασυμπτωματικός, η περιοδική πραγματοποίηση εξετάσεων συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση και μάλιστα από την ηλικία των 45 ετών».
Συνήθως εμφανίζεται με την τυπική συμπτωματολογία της υπερτροφίας του προστάτη:

-δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή διακοπή αυτής

-νυκτουρία

-κάψιμο στην ούρηση

-στυτική δυσλειτουργία


-παρουσία αίματος στα ούρα ή το σπέρμα.Διάγνωση

Το PSA, το υπερηχογράφημα του προστάτη και η δακτυλική εξέταση δεν θα θέσουν υποχρεωτικά τη διάγνωση, θα δείξουν όμως αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη, καθότι η διάγνωση τίθεται μόνο με τη βιοψία. Κατά τη βιοψία λαμβάνονται πολλαπλά ιστοτεμάχια και από τους δύο λοβούς του προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Το πόσο επιθετική είναι η νόσος συνήθως καθορίζεται από την τιμή του PSA, το κλινικό στάδιο του καρκίνου και ένα άθροισμα των βαθμών κακοήθειας της νόσου, και προκύπτει από την ιστολογική εξέταση της βιοψίας του προστάτη.

Παράλληλα, για καλύτερο εντοπισμό μιας καρκινικής εστίας μέσα στον προστάτη έχουμε πλέον ειδική Μαγνητική Τομογραφία για τον προστάτη που λέγεται πολυπαραμετρική. Είναι μια ειδική μαγνητική που απαιτεί καλή εκπαίδευση και εμπειρία από την μεριά του ακτινολόγου και βοηθάει στον εντοπισμό καρκινικών εστιών μέσα στον προστάτη αδένα.

Ο Δρ Μπορούσας επισημαίνει ότι «πολύ πρόσφατα εξελίχθηκε και η τεχνική της βιοψίας που πλέον μπορεί να γίνει με fusion τεχνική: ενώ δηλαδή παραμένει το διορθικό υπερηχογράφημα ως τρόπος απεικόνισης κατά τη λήψη της βιοψίας, τα σύγχρονα μηχανήματα «διαβάζουν» και την μαγνητική και επιπροβάλλουν στην εικόνα του υπερήχου τα ευρήματα της μαγνητικής, ώστε να μπορεί ο ιατρός να κατευθύνει τη βιοψία με ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές».
Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη παραμένει κυρίως χειρουργική. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Έτσι μπορεί κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε ακτινοβολία, σε ορμονοθεραπεία ή συνδυασμούς των παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση του. «Η ριζική προστατεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και αν χρειάζεται και των λεμφαδένων είναι συνήθως η καλύτερη λύση», καταλήγει ο Δρ Μπορούσας.
Η Ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με αρκετά οφέλη: μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν καλύτερα ποσοστά εγκράτειας και διατήρησης της στυτικής λειτουργίας. Σημαντική προϋπόθεση για μια καλή μετεγχειρητική στυτική λειτουργία είναι η διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων.


ieidiseis.gr
6.9.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget