Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Οικονομικό κραχ: 40 βιομηχανίες μετάλλου της Ευρώπης προαναγγέλλουν κλείσιμο λόγω κυρώσεων στη Ρωσία
Η δραματική επιστολή τους στην Κομισιόν - Και ελληνικές εταιρείες ανάμεσα τους


Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης η βιομηχανία, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν για έναν χειμώνα, που χαρακτηρίζεται ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες και που έφτασε σε αυτό το σημείο μετά την αλόγιστη επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία οι οποίες όπως οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μετάλλου της Ευρώπης ουσιαστικά μιλούν για ένα οικονομικό κραχ που πλέον χτυπά την πόρτα των χωρών μελών. ΟΙ Βρυξέλλες όμως επιμένουν σε κυρώσεις και πλαφόν σαν να έχουν βάλει στο στόχαστρο τις θέσεις εργασίας όλη της ΕΕ.


Η κατάσταση είναι δραματική και ήδη κολοσσοί όπως η ArcelorMittal (από τους ηγέτες στην βιομηχανία ατσαλιού), με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει ανακοινώσει ότι βάζει προσωρινό «λουκέτο» σε δύο εργοστάσια της στη Γερμανία, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, όπως σας είχαμε αναφέρει εδώ στο pronews.gr.

Σε επιστολή που υπογράφουν εκπρόσωποι από 40 βιομηχανίες και οργανισμούς μετάλλων, μεταξύ των οποίων -από ελληνικής πλευράς- οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και ο κ. Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνουν τα δυσβάστακτα βάρη που προκαλεί η ένταση της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών. Όπως υποστηρίζουν, πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Στην επιστολή αναφέρονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.

Οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της EE, αναφέρουν, απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων, ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που ρυπαίνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών.

Η βιομηχανία προτείνει μεταξύ άλλων προσωρινά, μέτρα για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs).

Επίσης, προτείνει μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης, που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.


pronews.gr
8.9.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget