Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Θανάσης Σάλτας: «Σμύρνη Αγαπημένη – 100 Χρόνια Μνήμης» Ένας σύγχρονος καλλιτέχνης, ο Θανάσης Σάλτας μας μιλάει για μια τραγική ιστορία 100 χρόνων


Εν όψει της επετείου της Καταστροφής της Σμύρνης, για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται τον Σεπτέμβριο η FM Records κυκλοφόρησε μία ψηφιακή συλλογή με τον τίτλο «Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης».


Στη συλλογή συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Θανάσης Σάλτας ο οποίος συμμετέχει με 3 τραγούδια ως στιχουργός. Μιλήσαμε με το σιχουργό για το ρόλο της τέχνης στην αφύπνιση και μέσω αυτής στη γνώση και την προσέγγιση μεγάλων ιστορικών γεγονότων, όπως αυτό της Καταστροφής της Σμύρνης.


– Η συνέντευξη – Πώς ήταν η παιδική σας ηλικία; Από μικρός δείχνατε την κλίση σας προς τις τέχνες;

Υπήρξα ανέκαθεν εραστής της γραφής και της ανάγνωσης. Από μικρό παιδί ξεφύλλιζα βιβλία, και διάβαζα μαγεμένος παραμύθια και κλασική λογοτεχνία. Στην εφηβική ηλικία άρχισα να ανακαλύπτω τους νεοέλληνες ποιητές της γενιάς του 30,το βάθος και η ομορφιά της ποίησης τους με συνεπήρε και με ώθησε να τολμήσω να γράψω τους πρώτους μου στίχους. Έκτοτε, άρχισα να μελετώ πιο επισταμένα τόσο έλληνες όσο και ξένους ποιητές και λογοτέχνες, κάθε ανάγνωσμα μου πυροδοτούσε και μια νέα έμπνευση. Ασχολήθηκα με όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας, ποίηση (ελεύθερη και έμμετρη), στιχουργική, πεζογραφία, διηγήματα, παραμύθια, θεατρικά κείμενα, μυθιστόρημα και συνεχίζω μέχρι σήμερα να μελετώ και να γράφω με την ίδια λαχτάρα, αγωνία κι αγάπη λογοτεχνικά κείμενα με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Τελικά ποια καλλιτεχνική ιδιότητα σας χαρακτηρίζει περισσότερο; Είστε συγγραφέας, ποιητής στιχουργός, σκηνοθέτης ή και όλα αυτά μαζί;

– Αγαπώ την γραφή και υπηρετώ με σεβασμό όλα τα είδη του λόγου, ποίηση, στιχουργική, συγγραφή θεατρικών έργων, διηγημάτων και παραμυθιών . Γράφω θεατρικά έργα, ποιήματα και στίχους για τραγούδια. Έχουν εκδοθεί βιβλία με ποιητικές συλλογές μου και έχουν κυκλοφορήσει cd με τραγούδια με μελοποιημένα ποιήματα μου και μελοποιημένους στίχους μου από την Fm Records. Τα πάντα πηγάζουν από την αγάπη μου για την ποίηση και τον λόγο. Η θεατρική γραφή μου, η στιχουργική μου και η συγγραφή διηγημάτων και παραμυθιών μου έχουν έντονα ποιητικά στοιχεία. Με την έννοια αυτή θεωρώ ότι η έννοια του λογοτέχνη με ποιητική διάθεση με προσδιορίζει περισσότερο. Συνήθως υπογράφω συγγραφέας-ποιητής-σκηνοθέτης… Με την σκηνοθεσία μετουσιώνω την ποίηση σε ζωντανή παράσταση. Αλλά ειλικρινά οι κλισέ ταμπέλες δεν με εκφράζουν απόλυτα. Θα σας πω ότι απλά ότι είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός δημιουργός που μου αρέσει να γράφω και ενίοτε να παρουσιάζω τα γραπτά μου ζωντανά είτε ως θεατρικά έργα, είτε ως αφηγήσεις ιστοριών είτε ως απαγγελίες ποιημάτων είτε ως στίχους τραγουδιών… Πώς αποφασίσατε να γράψετε για την καταστροφή της Σμύρνης;

– Η ιστορία της Σμύρνης και η πλούσια πολιτιστική της παράδοση αποτέλεσε το εφαλτήριο της έμπνευσής μου. Το μουσικοποιητικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε είναι μια παραγωγή του Θίασος Πορεία και κυκλοφορεί από την FM Records καιαποτελεί ένα μουσικοποιητικό έργο αφιερωμένο στην μυριοστόλιστη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, σε στίχους και κείμενα μου (Θανάσης Σάλτας) και μουσική σύνθεση της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου. Το Μουσικό album Στη Σμύρνη κάποτε αποτελείται από τον κύκλο 16 πρωτότυπων τραγουδιών και 2 θεατρικών απαγγελιών, τα οποία προέρχονται από το ομώνυμο θεατρικό μου έργο Στη Σμύρνη κάποτε, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο της Ημέρας σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Ιωάννας Μαστοράκη.


Τα τραγούδια ερμηνεύουν εξαιρετικά οι τραγουδιστές Ισίδωρος Πάτερος και Θέλμα Καραγιάννη ενώ εξαιρετικά αφηγείται και απαγγέλει η Ιωάννα Μαστοράκη. Το έργο Στη Σμύρνη κάποτε, αποτελεί για μένα κατάθεση ψυχής και προήλθε μετά από ενδελεχή μελέτη και ιστορική έρευνα για τον μικρασιατικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμικότητα της Σμύρνης καθώς και για την ρυθμολογία των Σμυρνέϊκων τραγουδιών. Μελέτησα τις ιστορικές αναφορές, την γλώσσα της εποχής, την λαογραφία, τα τραγούδια, τα ήθη και έθιμα των εθνοτήτων που συνυπήρχαν στην Σμύρνη και τις μαρτυρίες προσφύγων, και επιχείρησα μέσω της λογοτεχνικής και στιχουργικής μου γραφής να ανασυνθέσω το ψηφιδωτό όλων των πολιτισμών της Σμύρνης.

Στην πρώτη ενότητα του έργου γράφτηκαν κείμενα και στίχοι τραγουδιών που μας ταξιδεύουν στις γειτονιές της Σμύρνης , τραγούδια όπως το Βερέμιασε η καρδούλα μου, η Νυφούλα, η Γιασμίν, η Γκιουζέλ Χανούμ, η Αρμένισσα, ο Κλέφτης της Χανούμισας , στις Γειτονιές της Σμύρνης, η Βόλτα στη Μπέλα Βίστα, ο Καϊξής, τα Τακουνάκια, το Καραβάν και ο Άγιος Αργιλές , συνθέτουν έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (ελλήνων, αρμενίων, τούρκων, εβραίων, ευρωπαίων λεβαντινών) που συνυπήρχαν ως το 1922.

Ενώ στο δεύτερη ενότητα του έργου γράφτηκαν κείμενα και στίχοι τραγουδιών όπως το Γιαρέμ Γιαρέμ, οι Μάνες (Ρωμιές και Τούρκες), η Αποκάλυψη της Σμύρνης, η Σμύρνη καίγεται, Ρωμιοσύνη-Προσφυγιά και οι Άγιοι της Σμύρνης τα οποία αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα της ιστορίας από το μικρασιατικό μέτωπο έως και την μικρασιατική καταστροφή. Πρόκειται για ποιητικούς στίχους και ποιητικά κείμενα με συγκινησιακό χαρακτήρα που κατορθώνουν να μεταδώσουν άμεσα, πανανθρώπινα, αντιπολεμικά και οικουμενικά μηνύματα στους αναγνώστες και στους ακροατές.Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Fm Records και τη συλλογή «Σμύρνη αγαπημένη:100χρόνια μνήμες». Πώς προέκυψε;

– Η Fm Records είναι μια από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες στην Ελλάδα, με πλούσιο δισκογραφικό υλικό στη φαρέτρα της. Οι άνθρωποι της Fm Records σέβονται και τιμούν το καλό ελληνικό τραγούδι και τους έλληνες δημιουργούς και έχουν σημαντικές συνεργασίες με έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και προωθούν την ελληνική μουσική στο εξωτερικό. Ο διευθυντής της FM Records κ. Νίκος Κούρτης έχει προσφέρει πολλά στη διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Νιώθω ευγνώμων που η FM Records έχει αγκαλιάσει με σεβασμό και αγάπη τα μελοποιημένα ποιήματά μου και τους στίχους από τα τραγούδια μου. Στην Fm Records κυκλοφορούν 48 τραγούδια σε στίχους μου. Πρόκειται για 4 cd-album και ένα single σε στίχους μου (Θανάσης Σάλτας), τα οποία είναι: Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή σε μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου, Τα Πάθη της Αγάπης σε μουσική Πηγής Λυκούδη, Ιστορίες Tango σε μουσική Τατιάνα Μανωλίδου, Στη Σμύρνη κάποτε σε μουσική Αρετής Κοκκίνου και το single Αλαφροϊσκιώτος σε μουσική Αρετή Κοκκίνου. Πολλά από τα τραγούδια μου έχουν επιλεγεί σε εξαιρετικές συλλογές. Φέτος επιλέχθηκαν 3 τραγούδια από το album μας

Στη Σμύρνη κάποτε, στη μνημειώδης συλλογή της Fm Records «Σμύρνη αγαπημένη:100χρόνια μνήμες» που αποτελεί φόρο τιμής Στη Σμύρνη με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της. Είναι τιμή μας που συμμετέχουμε ως δημιουργοί στίχοι: Θανάσης Σάλτας και μουσική: Αρετή Κοκκίνου με τα εξής 3 τραγούδια μας: Η Σμύρνη καίγεται, Οι Άγιοι της Σμύρνης τα οποία ερμηνεύει εξαιρετικά ο Ισίδωρος Πάτερος και Ρωμιοσύνη-Προσφυγιά το οποίο ερμηνεύει εξαιρετικά η Θέλμα Καραγιάννη. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αυτήν την περίοδο το μουσικοθεατρικό μου έργο Στη Σμύρνη κάποτε σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Αρετής Κοκκίνου περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία σε πολιτιστικό φεστιβάλ της Νέας Σελεύκειας Ηγουμενίτσας και στις 8 Σεπτεμβρίου συμμετέχει στις Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Για την θεατρική σεζόν 2022-2023 στις θεατρικές μας παραγωγές με τον Θίασο Πορεία που ιδρύσαμε μαζί με την συγγραφέα- σκηνοθέτιδα Ιωάννα Μαστοράκη με σκοπό να προάγουμε σύγχρονα θεατρικά έργα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, με παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα του χαρακτηρίζονται από την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική, την ποιότητα και την αμεσότητα στον θεατή. Θα παρουσιάσουμε τα 5 θεατρικά έργα:

Στη Σμύρνη κάποτε του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Αρετής Κοκκίνου.

Ο Αλαφροΐσκιωτος μια δεισιδαιμονία της Κρήτης σε συγγραφή και σκηνοθεσία των Ιωάννα Μαστοράκη- Θανάση Σάλτα.

Το Βλέπε και Φέυγα της Ιωάννας Μαστοράκη σε σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα.

Ηρώ ετών 17 του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη

Παιδική σκηνή:Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Χρυσάνθη Οικονομάκη.

Στα άμεσα λογοτεχνικά σχεδία μου είναι και η έκδοση της ποιητική μου συλλογής Θερμοπύλεια! Παράλληλα ως στιχουργός συνεχίζω να συνεργάζομαι με μουσικοσυνθέτες όπως ο Δημήτρης Κάσσαρης και ο αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Αθηνών Δημήτρης Μίχας και ξεκινάω μια πολύ ξεχωριστή συνεργασία με τον συνθέτη Λίνο Κόκκοτο για την μελοποίηση στίχων μου που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Η FM Records παρουσιάζει τη νέα της κυκλοφορία

«Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης»

Τη συλλογή μπορείτε να την ακούσετε εδώ:


Ο ρόλος της Τέχνης είναι ρόλος αφύπνισης, γνώσης και μέσω αυτής μιας βιωματικής προσέγγισης μεγάλων Ιστορικών γεγονότων, όπως αυτό της Καταστροφής της Σμύρνης.

Η FM Records δηλώνει πολύ περήφανη που έχει στη φαρέτρα της ένα έργο που τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ένα έργο που αποτελεί φόρος τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες.

Η νέα κυκλοφορία της FM Records με τίτλο «Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης» περιλαμβάνει είκοσι έξι τραγούδια σταθμούς από αγαπημένους τραγουδιστές.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στη Συλλογή.

Σμύρνη Αγαπημένη – 100 Χρόνια Μνήμης

Track list:Βάλια Τσιργιώτη, Nicos – Τζιβαέρι

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΓιάννης Κ. Ιωάννου, Ισίδωρος Πάτερος – Κλαίει η Ανατολή

Συνθέτης: Γιάννης Κ. Ιωάννου / Στιχουργός: Αντώνης ΚολιόςHaig Yazdjian – Σμυρνιά

Σύνθεση: ΠαραδοσιακόΘανάσης Σάλτας, Αρετή Κοκκίνου, Ισίδωρος Πάτερος – Άγιοι της Σμύρνης

Συνθέτης: Αρετή Κοκκίνου / Στιχουργός: Θανάσης ΣάλταςΠέτρος Ταμπούρης – Τι σε μέλει εσένανε

Σύνθεση: ΠαραδοσιακόΒασίλης Σκουλάς, Μιχάλης Νικολούδης – Ανατολή

Συνθέτης: Μιχάλης Νικολούδης / Στιχουργός: Πάρης ΜήτσουΠηγή Λυκούδη – Φύλαξε παντοτινά (Instrumental Version)

Συνθέτης: Πηγή ΛυκούδηΘανάσης Σάλτας, Αρετή Κοκκίνου, Θέλμα Καραγιάννη – Ρωμιοσύνη – Προσφυγιά

Συνθέτης: Αρετή Κοκκίνου / Στιχουργός: Θανάσης ΣάλταςΣυμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Παπαδόπουλος, Tigran Sarkissian – Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία

Σύνθεση: ΠαραδοσιακόΤόπος – Από ξένο τόπο (Της Μικράς Ασίας)

Σύνθεση & Στίχοι: Παραδοσιακό (arranged by Topos)Μιχάλης Νικολούδης – 1922

Συνθέτης: Μιχάλης ΝικολούδηςΔημήτρης Μάρκος, Νίκος Πολύχρος, Χρυσή Κρητικοπούλου – Τα χώματα της Σμύρνης

Σύνθεση & Στίχοι: Δημήτρης ΜάρκοςΠηγή Λυκούδη, Μανώλης Μητσιάς – Τα καράβια της ξενιτιάς

Συνθέτης: Πηγή Λυκούδη / Στιχουργός: Γιάννης Π. ΙωαννίδηςΘανάσης Σάλτας, Αρετή Κοκκίνου, Ισίδωρος Πάτερος – Η Σμύρνη καίγεται

Συνθέτης: Αρετή Κοκκίνου / Στιχουργός: Θανάσης ΣάλταςΕργαστήρι Παλιάς Μουσικής – Σμυρνιωτοπούλα και Πολίτισσα

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΒάλια Τσιργιώτη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Περικλής Παπαδόπουλος – Σεβντάς

Σύνθετης: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στιχουργός: Κώστας ΜπαλαχούτηςΜάνος Αχαλινωτόπουλος – Πέργαμος

Σύνθεση: ΠαραδοσιακόΑγάθωνας Ιακωβίδης – Ο Μεμέτης

Σύνθεση & Στίχοι: Χρήστος ΜαρίνοςΣτρατής Ράλλης – Τα παιδιά της γειτονιάς σου

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΑρχείο Ελληνικής Μουσικής – Αμάν αμάν

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΟυρανία Σινοπούλου – Από τα γλυκά σου μάτια

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΑγάθωνας Ιακωβίδης – Θα σπάσω κούπες, Τα χανουμάκια

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΒαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παππάς, Νίκος Κωνσταντινόπουλος – Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΝικος Καλαιντζής – Ο μερακλής ο άνθρωπος

Σύνθεση & Στίχοι: ΠαραδοσιακόΑγάθωνας Ιακωβίδης – Η Ελένη η ζωντοχήρα

Σύνθεση & Στίχοι: Γιοβάν Τσαούς (Γιάννης Εϊτζιρίδης)Νικος Καλαιντζής – Σαν πεθάνω στο καράβι

Σύνθεση & Στίχοι: Παραδοσιακό

Η νέα συλλογή «Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης» κυκλοφορεί από την FM Records.


6.9.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget