Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Γιατί οι έφηβοι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκοι

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχουν έως και 70% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, υποστηρίζει νέα μελέτη.
Όσοι κοιμούνται από 7 έως 8 ώρες, επίσης κινδυνεύουν κατά 29% να γίνουν υπέρβαροι, σε σύγκριση με όσους συμπληρώνουν 8 ώρες ύπνου.

Οι Ισπανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, ανέφεραν ότι οι οκτώ ώρες ύπνου είναι ο ελάχιστος χρόνος στον οποίο πρέπει να στοχεύουν οι έφηβοι.


Η απώλεια ύπνου αναγκάζει το σώμα να παράγει γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.


Η μελέτη σε πάνω από 1.200 παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών μέτρησε τις ώρες ύπνου τους για μια εβδομάδα και τον συνέκρινε με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Διαπίστωσε ότι οι 14χρονοι που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25, συγκριτικά με όσους κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να «δίνουν το καλό παράδειγμα» επιβάλλοντας αυστηρό ωράριο ύπνου για να προλάβουν πιθανά καρδιακά προβλήματα στα παιδιά λόγω αύξησης του βάρους τους.
Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω της εντεινόμενης πανδημίας της παιδικής παχυσαρκίας που έχει ως αποτέλεσμα ένας στους πέντε εφήβους στην Αγγλία να έχει πολλά παραπανίσια κιλά μέχρι να ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο.

Η παιδική παχυσαρκία έφτασε σε «πρωτοφανή επίπεδα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, καθώς τα παιδιά περνούσαν τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας) συνιστά στους έφηβους να κοιμούνται από επτά έως 11 ώρες το βράδυ για να αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, άνοια και διαβήτη.

Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν γιατί η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να στερήσει την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και στην καθιστική ζωή.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.Α


onmed.gr
25.8.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget