Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κουνούπια: Γιατί τους αρέσει και πώς μας πίνουν το αίμα - Οι επιστήμονες μόλις βρήκαν την εξήγηση


Κουνούπια/pexelsTόσο στην αιτία που τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ανθρώπινο αίμα όσο και στον πολύπλοκο μηχανισμό με τον οποίο μας εντοπίζουν κατέληξαν ερευνητές.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ροκφέλερ μελέτησαν εξονυχιστικά τα ενοχλητικά κουνούπια και διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με άλλα ζώα ή έντομα, αυτά διαθέτουν έναν πολύπλοκο μηχανισμό όσφρησης, που τα οδηγεί στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ειδικότερα, τα κουνούπια μπορούν να αποκωδικοποιήσουν με ακρίβεια τις μυρωδιές που συναντούν, ειδικά δε την ανθρώπινη, που αποτελεί έναν συνδυασμό της μυρωδιάς του σώματος, της θερμότητας αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, και είναι μοναδική για τον κάθε έναν από εμάς.Κι αυτό διότι τα κουνούπια διαθέτουν ένα πολύπλοκο σύστημα νευρώνων, ικανών να εντοπίζουν ξεχωριστά κάθε τύπο μυρωδιάς -μάλιστα, αν αφαιρεθούν κάποιοι από αυτούς, οι υπόλοιποι λειτουργούν κανονικά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο εργαστήριο.
Yποθέσαμε ότι τα κουνούπια θα ακολουθούσαν το κεντρικό δόγμα της όσφρησης, που είναι ότι μόνο ένας τύπος υποδοχέα εκφράζεται σε κάθε νευρώνα», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Μεγκ Γιάνγκερ. «Αντίθετα, αυτό που έχουμε δει είναι ότι διαφορετικοί υποδοχείς μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές οσμές στον ίδιο νευρώνα».Αυτός ο μηχανισμός «έκτακτης ανάγκης» αναπτύχθηκε προφανώς από τον νόμο της εξέλιξης, ώστε να επιβιώσει το είδος.Ο λόγος που προτιμούν το ανθρώπινο αίμα, δε, είναι διότι το είδος μας βρίσκεται πάντα κοντά σε περιοχές με φρέσκο νερό, και εκεί ακριβώς αναπαράγονται τα κουνούπια.
«Είμαστε το τέλειο γεύμα και γι' αυτό είναι τόσο ισχυρή η έλξη των κουνουπιών για εμάς», εξηγούν οι ερευνητές.Τα πορίσματα αυτών των μελετών μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον ώστε να μειωθούν οι ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός.Ένας τρόπος, λένε οι επιστήμονες, θα ήταν η δημιουργία μυρωδιών πιο θελκτικών από εμάς, ώστε να αποφεύγουμε τα τσιμπήματά τους, ή νέα φάρμακα που θα «μπερδεύουν» του νευρώνες των κουνουπιών και δεν θα μας εντοπίζουν με την ίδια ευκολία.Η δρ Ολένα Ριαμπίνινα, από το Insect Neuro Lab του Πανεπιστημίου Durham, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στον Guardian:«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα κουνούπια μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο, αλλά αυτή η έρευνα μας λέει ότι το οσφρητικό τους σύστημα είναι διαφορετικό και περισσότερο πολύπλοκο από όσο νομίζαμε. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε αυτές τις νέες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι πολύ ελπιδοφόρες»


ethnos.gr
20.8.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget