Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Χαμός με τα φοιτητικά ενοίκια! Αλλαγή με τις τιμές – Τι έγινε

Φοιτητικά ενοίκια: Πολύ υψηλές είναι οι τιμές στα φοιτητικά ενοίκια φέτος στη χώρα μας. Όλα όσα συμβαίνουν με τις τιμές…

Καθόλου εύκολο δεν είναι ούτε φέτος να βρουν σπίτι οι φοιτητές στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως έχουν εξελιχθεί τη φετινή χρονιά τα πράγματα, υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έγινε νωρίτερα (η ανατροπή που αναφέρεται στον τίτλο).

Το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσει πιο νωρίς και η επιχείρηση κλεισίματος διαμερισμάτων για τους φοιτητές.Επίσης φέτος παρατηρείται μικρότερη διαθεσιμότητα στέγης σε αρκετές περιοχές λόγω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων ενώ τα ενοίκια και το κόστος συντήρησης των σπιτιών επιβαρύνει και η γενικότερη ακρίβεια που πλήττει τη χώρα.
Φοιτητικά ενοίκια: Παραπάνω φέτος τα ενοίκια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης (ΣΜΑΣΘ) Κωνσταντίνος Τζάρος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι φετινές αυξήσεις φαίνονται μεγαλύτερες καθώς επιβαρύνονται από το αυξημένο κόστος συντήρησης των ακινήτων.

Προσθέτει ότι οι γονείς που επιθυμούν να βρουν καλά ακίνητα για τα παιδιά τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή ενώ απευθύνει και κάποιες συμβουλές προκειμένου να μην τους εκμεταλλευτούν τυχόν επιτήδειοι.Φέτος είναι ακριβότερα τα φοιτητικά ενοίκια όπως προκύπτει από τα περισσότερα ρεπορτάζ;

– Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε μια μικρή σχετικά αύξηση του φοιτητικού ενοικίου. Δεν είναι είναι τόσο μεγάλη όσο είναι η αίσθηση στο καταναλωτικό κοινό. Φαίνεται όμως μεγάλη λόγω του ότι έχουν αυξηθεί και τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης. Στην πραγματικότητα η απότομη άνοδος των ενοικίων έγινε περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, υπήρχε μια κατακόρυφη άνοδος. Φέτος η αύξηση είναι μικρή αλλά εκτινάχθηκε το κόστος του ρεύματος, της θέρμανσης, όλα τα κόστη που καλείται να πληρώσει ένας φοιτητής.
Φοιτητικά ενοίκια: Πόσο έχουν ανέβει

Έχετε στοιχεία για το που κυμαίνονται οι αυξήσεις;– Ειδικότερα, υπάρχουν περιοχές που η αύξηση είναι στο 3-4%, αλλά υπάρχουν και περιοχές που φτάνουν ή και ξεπερνάνε κατά μέσο όρο το 10%.

Οι αυξήσεις σχετίζονται με τη χαμηλή διαθεσιμότητα λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων; Επίκειται αποκλιμάκωση μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν;

– Πράγματι παίζουν ρόλο οι συγκεκριμένες μισθώσεις γιατί έχουν περιορίσει την προσφορά των ακινήτων και συνακόλουθα να αυξάνονται τα φοιτητικά ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να τα παίρνουν γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους φοιτητές.Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση, υπάρχει όμως κάτι άλλο. Οι γονείς πιεσμένοι από την ανάγκη να βρουν σπίτι αρχίζουν και ανοίγουν τις περιοχές ενδιαφέροντός τους. εκεί δηλαδή που έπρεπε το διαμέρισμα να είναι πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο, αυτή η ακτίνα ενδιαφέροντος μεγαλώνει και εκτείνεται ανάλογα και με τις συγκοινωνίες σε περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φοιτητές ώστε να βρουν χαμηλότερα ενοίκια.

Συνεπώς αλλάζει και ο χάρτης με αυτές που θεωρούνται παραδοσιακά φοιτητοπεριοχές;

– Αυτές παραμένουν φοιτητοπεριοχές αλλά η ακτίνα ανοίγει και σε άλλες περιοχές για ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τόσο ακριβά ενοίκια.Από θέμα διαθεσιμότητας σε ποιες περιοχές υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα;

– Στην πραγματικότητα υπάρχει σε όλες τις πόλεις. Στις μεγάλες πόλεις είναι γιατί υπάρχει μεγάλος όγκος σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μάλιστα, παρότι εμφανίζονται περισσότερα ακίνητα με αλλαγές χρήσεις, αυτά έχουν αποκτήσει τουριστικό ενδιαφέρον και τελικά δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Στις μικρότερες πόλεις, δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και καινούργιες οικοδομές όπως στις μεγάλες πόλεις και δεν αυξάνονται τα προσφερόμενα ακίνητα.
Πως πρέπει να ενεργήσουν οι οικογένειες που ψάχνουν σπίτι

Ως μεσίτες τι θα συμβουλεύατε μια οικογένεια. Τι πρέπει να κάνει για να τακτοποιήσει το παιδί της;– Αν θέλουν να βρουν μια καλή περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα.Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε ένα ακίνητο με την έννοια της ευκαιρίας που ορισμένοι ψάχνουν γιατί όπως βλέπουμε στα μεσιτικά γραφεία η κίνηση είναι ήδη πολύ αυξημένη. Μάλιστα επειδή υπάρχει και το κόστος συντήρησης του ακινήτου μέχρι να έρθουν για εγκατάσταση τον Οκτώβριο, κάποιοι δεν μπορούν να το καλύψουν. Όμως για να βρουν ένα καλό σπίτι θα πρέπει να κινηθούν από τώρα.

Υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές;

– Θεωρώ ότι πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία μεσίτη γιατί σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη κάποιοι να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους, πολλοί επιτήδειοι τους εκμεταλλεύονται. Είτε γιατί τους παρουσιάζουν σπίτια που φαινομενικά είναι ανακαινισμένα αλλά τελικά έχουν πάρα πολλά προβλήματα, είτε και σε νομική βάση έχουν προβλήματα και μετά δεν μπορούν να τους βρουν. Οι μεσίτες γνωρίζουν τα ακίνητα σε βάθος και μετά είναι πάλι εκεί σε όποιο πρόβλημα τους χρειαστούν. Αυτό είναι το πιο κρίσιμοΣε γενικές γραμμές δεν πρέπει να προσέχουν το ακίνητο μόνο στο εμφανισιακό κομμάτι, δηλαδή αν φαίνεται μοντέρνο και ανακαινισμένο αλλά όσο μπορούν να ελέγξουν με ειδικούς τεχνίτες τα κομμάτια που είναι ευαίσθητα στην κατασκευή, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά, που συχνά δεν ανακαινίζονται και δίνουν μεγάλες ζημιές.

Επίσης πρέπει να προσέξουν πολύ τα μισθωτήρια συμβόλαια που υπογράφουν γιατί πολλές φορές στη βιασύνη τους δεν βλέπουν τι υπογράφουν και μετά τους εκμεταλλεύονται. Τα μισθωτήρια συμβόλαια έχουν ισχύ για κάποια χρόνια και πέρα από το ύψος του ενοικίου και τον χρόνο της ενοικίασης, συχνά περιλαμβάνουν κι άλλους όρους που μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα.

Εκτός από το φοιτητικό σπίτι, υπάρχει γενικότερα αυξητική τάση στα ενοίκια;– Υπάρχει αυξητική τάση αλλά γενικότερα ό,τι ισχύει για τα φοιτητικά ακίνητα ισχύει και για τα υπόλοιπα. Δηλαδή η απότομη αύξηση των ενοικίων πριν τέσσερα χρόνια ήταν κάτι που συνέβη σχεδόν καθολικά. Και συνέβη επειδή δεν είχαμε ακόμη καινούργια σπίτια, αφού μόλις είχαμε βγει από την οικονομική κρίση, αλλά υπήρχε αυξημένη ζήτηση, δηλαδή ο κόσμος νοίκιαζε.
Ωστόσο, πολλοί διαπιστώνουν μια αναντιστοιχία στο ύψος των ενοικίων με τους μέσους μισθούς.

– Αυτό είναι το μεγάλο θέμα και για τα φοιτητικά αλλά και τα υπόλοιπα σπίτια. Δεν συνάδει το ενοίκιο με το εισόδημα που έχει ο Έλληνας. Εκεί υπάρχει ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί για να μη δημιουργηθούν κοινωνικά ζητήματα. Και αυτό αφορά και τους ιδιοκτήτες γιατί δημιουργούνται θέματα στη μίσθωση όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος του ενοικίου που έχει συμφωνήσει.

Τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό;– Συνήθως η αγορά αυτορρυθμίζεται αλλά χρειάζεται χρόνος. Δυστυχώς μας έκοψε ο κορονοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν μπούμε σε κανονική φάση ανάπτυξης και αυξηθούν τα εισοδήματα, τότε θα υπάρχει μια λογική. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ θα βοηθούσε και ένας εξορθολογισμός στους υψηλούς και άναρχους φόρους των ακινήτων. Κι αυτό θα έπαιζε ρόλο και στα μισθώματα αλλά και στην προσέλκυση επενδυτών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

newsme.gr
20.8.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget