Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Πετρέλαιο: Λαθρεμπόριο με ρωσικά τάνκερ να σβήνουν τα GPS και να μεταφορτώνουν τα καύσιμα σε κινεζικά

Η Vortexa εκτιμά ότι τις πρώτες 18 ημέρες του Ιουλίου μεταφορτώθηκαν καθημερινά με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον 180.000 βαρέλια πετρελαίου. Η Ρωσία πουλάει με σημαντική έκπτωση το πετρέλαιό της σε Κίνα και Ινδία

(Πηγή: Shutterstock)Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται πως δεν έχει την πραγματική οικονομική επίδραση που θα έπρεπε για τη Μόσχα, αφού μέσα στον Ιούλιο

 αυξήθηκε δραματικά η ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που διακινήθηκε λαθραία από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω του Ατλαντικού, καθώς η αγορά του πετρελαίου έχει βαθιά επηρεαστεί από τις κυρώσεις της Δύσης προς το Κρεμλίνο, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Vortexa, έναν μεγάλο Οίκο που παρακολουθεί τις μεταφορές εμπορευμάτων σε όλον τον πλανήτη, τον τρέχοντα μήνα καταγράφονται συνεχώς «σκοτεινές» (με κλειστά GPS) μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου εν πλω στον Ατλαντικό: Ρωσικά δεξαμενόπλοια αποπλέουν γεμάτα και αφού κλείσουν τα μηχανήματα εντοπισμού πλοίων που διαθέτουν, μεταγγίζουν το φορτίο τους - συνήθως - σε κινέζικα τάνκερ, που μεταφέρουν τον «μαύρο χρυσό» στην Κίνα.

Εμπάργκο από ΗΠΑ και Βρετανία στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Vortexa εκτιμά ότι τις πρώτες 18 ημέρες του Ιουλίου μεταφορτώθηκαν με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον 180.000 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία πουλάει με σημαντική έκπτωση το πετρέλαιό της σε Κίνα και Ινδία. Η αύξηση των «σκοτεινών» μεταφορτώσεων πετρελαίου εντάσσεται - κατά την Vortexa -στην γενικότερη αύξηση της μυστικοπάθειας στην διεθνή αγορά του πετρελαίου, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν κάνει διεθνώς τις εταιρείες επιφυλακτικές ως προς τις συναλλαγές τους με ρωσικά προϊόντα, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να σταματήσει τις αγορές στα τέλη της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa, από την Δευτέρα, «τέσσερα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια φορτώθηκαν εν πλω στον Ατλαντικό και πλέουν προς λιμάνια της Ασίας. «Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η Κίνα επιλέγει τέτοιες μεθόδους για την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία, μιας και δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Vortexa, Ντέιβιντ Γουέτς, σημειώνοντας ότι η Ινδία «παίρνει όσο πετρέλαιο μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία, χωρίς να ενδιαφέρεται να το κρύψει». 

Πρόσθεσε πάντως ότι ενδεχομένως, οι ρωσικές και οι κινεζικές εταιρείες «πειραματίζονται» για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους, σε περίπτωση που οι κυρώσεις προς τη Ρωσία γίνουν πιο αυστηρές, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο οι κινεζικές εταιρείες να θέλουν να αποφύγουν μία αμαύρωση της φήμης τους στις αγορές εκτός Ρωσίας και Ινδίας.

Μάλιστα,ο κ. Γουέτς ανέφερε ότι στις «σκοτεινές» μεταφορτώσεις δεν εμπλέκονται οι μεγάλες κρατικές εταιρείες της Κίνας, αλλά μικρότερες, ανεξάρτητες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν «πρόσφατα». Σύμφωνα με τη Vortexa, αρκετά τάνκερς που προηγουμένως μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο - όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα - τώρα όλο και περισσότερο φορτώνονται με ρωσικό πετρέλαιο.


reader.gr
31.7.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget