Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Το ρόφημα που «καθαρίζει» το μυαλό και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων
ygeiamou.gr 

Σύμμαχος της συγκέντρωσης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, αλλά όχι και της δημιουργικότητας αποδεικνύεται η καφεΐνη σε μια νέα επιστημονική μελέτη


Η καφεΐνη αναμφισβήτητα αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων, ωστόσο μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Arkansas υποδεικνύει ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με τη δημιουργικότητα.

«Στους δυτικούς πολιτισμούς, η καφεΐνη σχετίζεται παραδοσιακά με τη δημιουργική ενασχόληση και τρόπο ζωής, ξεκινώντας από τους συγγραφείς που έχουν ταυτιστεί με την κατανάλωση καφέ μέχρι τους προγραμματιστές και τα ενεργειακά ποτά. Όμως, η αλήθεια γύρω από αυτά τα στερεότυπα δεν είναι μόνο μία», γράφει η Darya Zabelina, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Concioussness and Cognition.Παρόλο που τα γνωστικά οφέλη της καφεΐνης, όπως η αυξημένη επαγρύπνηση, η μεγαλύτερη εγρήγορση, η ενισχυμένη συγκέντρωση και η βελτιωμένη κινητική απόδοση, έχουν επιβεβαιωθεί απόλυτα, η επιρροή του εν λόγω διεγερτικού παράγοντα στον τομέα της δημιουργικότητας δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς.

Στην εργασία αυτή, λοιπόν, η Δρ. Zabelina, διαφοροποιεί τη «συγκλίνουσα» από την «αποκλίνουσα» σκέψη. Η πρώτη ορίζεται ως η αναζήτηση μιας συγκεκριμένης λύσης σε κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα τη «σωστή» απάντηση. Η δεύτερη χαρακτηρίζεται από παραγωγή ιδεών, από την οποία προκύπτει ένα μεγάλο σύνολο κατάλληλων, καινοτόμων ή ενδιαφερουσών απαντήσεων.

Στη μελέτη αποδείχθηκε πως η καφεΐνη βελτιώνει τη συγκλίνουσα σκέψη, ενώ η κατανάλωσή της δεν είχε κάποια σημαντική επίδραση στην αποκλίνουσα σκέψη.

Οι 80 εθελοντές που επιλέχθηκαν τυχαία για τη μελέτη έλαβαν είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200mg, που ισούται με μία κούπα δυνατού καφέ, είτε ένα εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια εξετάστηκαν με παραδοσιακές μετρήσεις συγκλίνουσας και αποκλίνουσας σκέψης, μνήμης εργασίας και διάθεσης.

Όπως διαπιστώθηκε, εκτός από τα αποτελέσματα που σχετίζονταν με τη δημιουργικότητα, η καφεΐνη δεν επηρέασε σημαντικά ούτε τη μνήμη εργασίας, ωστόσο οι συμμετέχοντες που έλαβαν το χάπι ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο θλιμμένοι.

«Τα 200mg ενίσχυσαν σημαντικά την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αλλά δεν είχαν κάποια επίδραση στη δημιουργική σκέψη. Επίσης, δεν την επιδείνωσαν, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ, καθώς δεν θα παρέμβει σε αυτές τις ικανότητες», σημειώνει η Δρ. Zabelina.

13.6.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget