Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αυξήσεις! Το τελικό ποσό στα ΑΤΜ
Συντάξεις: Πακέτο 690 εκατ. στους συνταξιούχους το 2023. Αύξηση των συντάξεων μετά 12 χρόνια και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης!
Αυξήσεις κοντά στο 4,5% εκτιμάται ότι θα λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2023, ύστερα από 12 χρόνια, στα οποία μάλιστα οι συντάξεις τους είτε παρέμεναν «παγωμένες» είτε μειώνονταν σημαντικά.

Βέβαια, κάποιες επίσης εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων, και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα λάβουν την αύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξής τους καθώς μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης προέκυψε η λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Δηλαδή λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.


Συντάξεις: Πιο αναλυτικά…

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και της μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,8%, όπως προέβλεψε χθες στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο πληθωρισμός «κλειδώσει» στο 5,2%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 4,5%.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος ορίζει ότι η συνολική αύξηση που θα προκύψει δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερη του πληθωρισμού. Να σημειωθεί ότι εντός του 2023 αναμένεται να ισχύσει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν στις συντάξεις τους μια ακόμη αύξηση, αφού δεν θα υπάρχουν οι μηνιαίες κρατήσεις.
Ποιοι δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη

Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κάποια διορθωτική κίνηση, προκειμένου να στηρίξει τους συνταξιούχους εκείνους που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις και πλήττονται περισσότερο από τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα, μια μεγάλη κατηγορία αυτών, που έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση στην τσέπη τους.

Πρόκειται για όσους, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, όπως ορίζει τόσο ο νόμος Κατρούγκαλου, όσο και στη συνέχεια ο νόμος Βρούτση, το ποσό σύνταξης που τους αναλογούσε ήταν χαμηλότερο από αυτό που έπαιρναν. Αυτοί, και μετά τον επανυπολογισμό, συνέχισαν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης, δημιουργήθηκε όμως μεταξύ του ποσού επανυπολογισμού και του καταβαλλόμενου μία διαφορά, η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Αυτή η διαφορά, βάσει της νομοθεσίας, θα μειώνεται εξίσου με τις αυξήσεις, μέχρις ότου μηδενιστεί, ώστε στη συνέχεια οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν και στην τσέπη τους τα όποια επιπλέον χρήματα τους αναλογούν.

Στην πράξη, τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς, οι συνταξιούχοι τα «οφείλουν» στο σύστημα και μέχρι να τα ξεπληρώσουν οι συντάξεις τους θα παραμένουν «παγωμένες».Οπως μάλιστα επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος που ειδικεύεται στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, και οι οποίοι δεν θα δουν καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, το θέμα πρέπει να επανεξετασθεί, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με δεδομένες βέβαια και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο νόμος δεν ορίζει ότι οι αυξήσεις θα είναι οριζόντιες, θα δοθούν δηλαδή στο ίδιο ποσοστό, π.χ. 4,5%, σε όλες τις συντάξεις. Μπορεί να είναι κλιμακωτές, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τις δικαιούνται να λάβουν υψηλότερο μερίδιο και αυτοί με τις υψηλότερες συντάξεις να λάβουν χαμηλότερο.
Ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ με 30.000 νέες συντάξεις τον Μάιο

Το ρεκόρ όλων των ετών λειτουργίας του, με 30.000 απονομές νέων συντάξεων, «έσπασε» τον Μάιο ο ΕΦΚΑ που τους τελευταίους μήνες έχει πατήσει γκάζι, με στόχο την εκκαθάριση του στοκ των συντάξεων σε αναμονή. Μάλιστα, χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βράβευσε εργαζόμενους του φορέα με τις καλύτερες επιδόσεις στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν συνολικά 23 βραβεία στους υπαλλήλους, στις ομάδες εργασίας και στις διευθύνσεις του ΕΦΚΑ που παρουσίασαν την καλύτερη απόδοση στην έκδοση νέων συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι η αρχή έγινε με τη λειτουργία του πράσινου κτιρίου στην οδό Κηφισίας, πριν από περίπου 8 μήνες, που ονομάζεται και «Στρατηγείο» του ΕΦΚΑ, καθώς εκεί η διοίκηση του φορέα, ο project Manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης σε συνεργασία με την PwC και ομάδα εργαζομένων οργανώνουν τις υποθέσεις, επιλύουν προβλήματα και παράλληλα διαχειρίζονται δύσκολες υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ηδη, έχουν διαχειριστεί πάνω από 25.000 εκκρεμή αιτήματα κύριων συντάξεων και έχουν εκδώσει πάνω από 17.500 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Πλέον, το πράσινο κτίριο λειτουργεί και ως κέντρο εκπαίδευσης διαδοχικής ασφάλισης για εισηγητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Επίσης…

Η οργάνωση αυτή του ΕΦΚΑ και η συνεργασία με υπαλλήλους –οι οποίοι αρκετές φορές βέβαια αποτέλεσαν και το εξιλαστήριο θύμα στην κριτική γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση– είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες των ετών 2016, 2017 και 2018, ενώ παράλληλα δρομολογείται η οριστική αντιμετώπιση και των υπόλοιπων ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι εκδόσεις νέων συντάξεων τον Μάιο άγγιξαν τις 30.000, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά, απονεμήθηκαν 23 βραβεία εντασσόμενα σε 6 κατηγορίες βραβεύσεων με βάση ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Πύργο Ελέγχου του ΕΦΚΑ για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων.

Ενδεικτικά βραβεύθηκαν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Ηπείρου και Κέρκυρας για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 51,5% μέσα σε 15 μήνες, Δυτικής Ελλάδας για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 52,8% μέσα σε 15 μήνες, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 61,7% μέσα σε 15 μήνες αλλά και το ΝΑΤ για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 73,3% μέσα σε 15 μήνες, το τ. ΤΣΑΥ για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 71,8% μέσα σε 15 μήνες και η Ομάδα του τ. ΤΑΠ – ΔΕΗ – Ενταχθέντα Ταμεία για τη μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 70,8% μέσα σε 15 μήνες.
newsique.gr

15.6.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget