Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Σοκ: Ποιά αναψυκτικά βρέθηκε ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος; Όλα όσα έδειξε νέα έρευνα!

Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα μπορεί να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Ιουνίου.
Ερευνητές από πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Harvard, εξέτασαν δεδομένα από 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, για σχεδόν 19 χρόνια παρακολούθησης.

Ήθελαν να δουν εάν υπήρχε ένα μοτίβο μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί, και του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.


Διαπίστωσαν ότι:

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν τρία ή λιγότερα ζαχαρούχα ποτά τον μήνα.
Οι γυναίκες που έπιναν ένα, ή περισσότερα ζαχαρούχα ροφήματα καθημερινά είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο.
Ο καρκίνος του ήπατος είναι η 6η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Πριν από την μελέτη, τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλες συνήθειες ροφημάτων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο και ο καφές, που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Longgang Zhao, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και υποψήφιο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η περικοπή των ζαχαρούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, αρκεί περισσότερες έρευνες να επιβεβαιώσουν αυτήν τη σύνδεση.


“Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων με νερό ή/και με καφέ/τσάι χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος”, δήλωσε ο Zhao.

Τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διαταράξουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα υγείας
Οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι τα ζαχαρούχα ποτά θα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, λόγω των παρενεργειών της ζάχαρης:

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης λίπους γύρω από το συκώτι.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι επιζήμιοι για την υγεία του ήπατος και έχουν συνδεθεί στενά με τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του καρκίνου του ήπατος:
Η μελέτη είναι περιορισμένη στο ότι είναι παρατηρητική: επισημαίνει μεν μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του ήπατος και των ζαχαρούχων ποτών, αλλά δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η σύνδεση αυτή μπορεί να ισχύει για άλλους πληθυσμούς, όπως άνδρες και νεότερες γυναίκες.

Πηγές: https://www.cancer.org, https://www.insider.com


europost.gr
17.6.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget