Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Πρόδρομος δείκτης ύφεσης η μείωση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ - Ανησυχητικά δεδομένα

Η ακρίβεια που κυριαρχεί στην αγορά, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους, κάτι που δείχνει ότι η ύφεση την οικονομία είναι προ των πυλών. Αλλάζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες με αλλαγή του μείγματος των αγορών


Πηγή: Eurokinissi

Σημάδια ύφεσης στην οικονομία το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις πωλήσεις σε είδη διατροφής να παρουσιάζουν μετά από πολλά χρόνια μείωση, δείγμα ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπό το βάρος της εντεινόμενης ακρίβειας.

Η εικόνα αυτή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, επιβεβαιώνεται και από έρευνα της NielsenIQ, η οποία δείχνει μείωση του όγκου των πωλήσεων μέσα στο 2022. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι αυτό, αν συμβεί τελικά, θα βάζει τέλος σε ένα ανοδικό σερί πέντε συνεχών ετών, όπου οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ ενισχύονταν χρόνο με τον χρόνο.

Η ακρίβεια αποτελεί την βασική αιτία και οι καταναλωτές μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής, αναγκάζονται να περιορίσουν τις αγορές, μειώνοντας τις ποσότητες ή ακόμη χειρότερα αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων σε είδη διατροφής είναι ένας πρόδρομος δείκτης ύφεσης. Και αυτό διότι οι πωλήσεις στα είδη διατροφής, είναι το πιο ανθεκτικό μέγεθος απέναντι στις κρίσεις στην οικονομία και ένα πιθανό αρνητικό πρόσημο δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δυσμενείς οι προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων

Οπως αναφέρει το βασικό και μάλλον αισιόδοξο σενάριο της NielsenIQ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες για τις αγοραστικές τάσεις το 2022, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα κλείσουν με οριακή μείωση 0,3% εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και ο πληθωρισμός των λεγόμενων ταχυκίνητων προϊόντων (αυτά που αγοράζονται πιο συχνά από τους καταναλωτές) διαμορφωθεί σε ετήσια βάση σε 1,6%. Τα περιθώρια λάθους σε αυτό το σενάριο είναι +/- 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη πληθωρισμό 3% στο «καλάθι» των βασικών ειδών, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν το 2022 κατά 2,6%, με το περιθώριο λάθους επίσης +/- 1 ποσοστιαία μονάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022, έκλεισε με μείωση πωλήσεων κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που βέβαια εν μέρει έχει την εξήγησή του, ότι πέρυσι η οικονομία ήταν κλειστή και οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους κλεισμένοι στο σπίτι, ενώ και το λιανεμπόριο λειτουργούσε με περιορισμούς.

Οι καταναλωτές ήδη από τα τέλη του 2021 έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία οφείλεται στην άνοδο των τιμών, κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και βασικά τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνα σε καταναλωτές που διενήργησε η NielsenIQ το Δεκέμβριο του 2021, το 60% έναντι 56% το 2020 και 51% το 2019 δήλωσε ότι αγοράζει μόνο τα αναγκαία και έχει περικόψει τις δαπάνες για περιττές πολυτέλειες.
Αγοράζουν τα φθηνότερα, προτιμούν τις προσφορές

Παράλληλα το 27% έναντι 25% το 2020 αγοράζει λιγότερα προϊόντα, ενώ το 28% έναντι 23% το 2020 δηλώνει ότι στρέφεται στην αγορά φθηνότερων προϊόντων.

Η ακρίβεια μετατρέπει εκ νέου τους καταναλωτές σε «κυνηγούς προσφορών», με το 43% έναντι 35% το 2020 να δηλώνει ότι επιλέγει από ποιο σούπερ μάρκετ θα ψωνίσει αναλόγως των προσφορών που κάνει.

Το 2021 καταγράφεται, επίσης, το χαμηλότερο ποσοστό στην περίοδο 2018-2021 αυτών που δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να προμηθευτούν πιο ποιοτικά προϊόντα. Το εν λόγω ποσοστό διαμορφώθηκε στην τελευταία έρευνα σε 44% από 49% το 2020, 64% το 2019 και 56% το 2018.


imerisia.gr
14.4.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget