Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κέρκυρα: Νέα περιστατικά με μικρές φάλαινες – Γιατί βγαίνουν στα ρηχά εξασθενημένες


 Τρία νέα περιστατικά με μικρές φάλαινες που βγαίνουν στα ρηχά, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες στην Κέρκυρα. Πρόκειται για ζιφιούς, το ίδιο είδος δηλαδή με αυτό που είχε εμφανιστεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Φάληρο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μικρές φάλαινες εκβράστηκαν χθες και σήμερα στην παραλία του Αγίου Γόρδιου στην Κέρκυρα. Αν και δεν είναι εμφανώς τραυματισμένες, φαίνονται εξασθενημένες.

Σε βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, οι μικρές φάλαινες φαίνονται στα ρηχά να τις παρασύρει το κύμα πάνω στα βράχια, αδυνατώντας να κολυμπήσουν. Οι εικόνες είναι πραγματικά θλιβερές.

Και οι τρεις ραμφοφάλαινες διασώθηκαν, όπως ενημερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι τρεις ζιφιοί που εκθαλασσώθηκαν σήμερα το πρωί στη παραλία Αρίλλα και Άγιος Γόρδιος στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, με τη βοήθεια των εθελοντών οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα.

Δείτε τις ανακοινώσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ARION.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Αρχιπέλαγος” εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα συγκεκριμένα περιστατικά σχετίζονται με σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η τρίτη φάλαινα ξεβράστηκε στην παραλία του νησιού μετά την ανακοίνωση.

Αρχιπέλαγος: Η ανακοίνωση για τα νέα περιστατικά στην Κέρκυρα

Νωρίς το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν δύο δύσκολα περιστατικά εκβρασμού Ζιφιών (Ziphius cavirostris) που εντοπίστηκαν εξασθενημένοι, αλλά, ευτυχώς ζωντανοί, σε βραχώδεις περιοχές στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες το σύνολο των δυνάμεων των λιμενικών αρχών και διασωστών στο νησί συμμετέχουν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia και την κατάσβεση της φωτιάς, η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών εκβρασμού κατέστη ακόμα δυσκολότερη.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά το συντονισμό της διαχείρισης των περιστατικών ελλείψει του απαραίτητου εθνικού μηχανισμού ανταπόκρισης, καθώς και με το λιμεναρχείο της περιοχής, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τους εθελοντές και την κτηνίατρο από την περιοχή που βρέθηκαν στο σημείο. Πρώτη προτεραιότητα για όλους όσους συνέδραμαν στο περιστατικό ήταν η αποφυγή, εν τω μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών, της πρόσκρουσης των Ζιφιών στις βραχώδεις ακτές και του τραυματισμού τους. Εξαιτίας της απουσίας κατάλληλου εξοπλισμού και κατάλληλης εκπαίδευσης όσων συμμετείχαν στη διαδικασία ανταπόκρισης, οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες και, συνεπώς, αρχικός στόχος ήταν να μπορέσουν οι Ζιφιοί να παραμείνουν με ασφάλεια στα παράκτια νερά. Λόγω της έλλειψης υποδομών περίθαλψης, και δεδομένων των έντονων καιρικών συνθηκών αλλά και της εκτεταμένης βραχώδους ακτογραμμής, επιχειρήθηκε η επαναπροώθηση τους, όμως ο ένας από τους δύο Ζιφιούς εκβράστηκε ξανά στην ίδια περιοχή σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, και οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι, την ίδια ημέρα, εντοπίστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας 2 Ζιφιοί σε κοντινή απόσταση (περίπου 25 χιλιομέτρων), οι οποίοι παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα. Δυστυχώς, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι περισσότεροι Ζιφιοί πιθανώς να έχουν εκβραστεί σε πιο απόκρημνες ακτές της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία από πολυάριθμα περιστατικά εκβρασμού του είδος, είναι ευρέως παραδεκτό ότι ο κυριότερος παράγοντας απειλής για τους Ζιφιούς είναι η έντονη υποβρύχια ηχορύπανση, είτε από συγκεκριμένες συχνότητες sonar του πολεμικού ναυτικού, είτε από τις ισχυρές “ηχητικές εκρήξεις” που προκαλούνται κατά διάρκεια των σεισμικών ερευνών. Αυτή η αιφνιδιαστική και έντονη ηχορύπανση, ωθεί τους Ζιφιούς σε απότομη ανάδυση από τα βαθιά νερά προκαλώντας συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της νόσου των δυτών, με συχνό αποτέλεσμα τον θάνατό τους.
Ο εκβρασμός των Ζιφιών συμπίπτει χρονικά με την παρουσία, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, του σεισμογραφικού πλοίου SW Cook, με σημαία Κύπρου, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή από τις αρχές Φεβρουαρίου. Την ημέρα του εκβρασμού ακολουθούσε βόρεια πορεία από Κεφαλονιά προς Κέρκυρα και έπειτα έκανε αναστροφή 180 μοιρών στο μέσο περίπου της Κέρκυρας, κοντά στην περιοχή όπου έγιναν οι εκβρασμοί. Καθ΄ ολη αυτή την πορεία έως και σήμερα – μία ημέρα μετά – διατηρεί σταθερή ταχύτητα 4 μιλίων, άρα συνεχίζει αδιάλειπτα τις ισχυρές ηχητικές εκρήξεις. Την ίδια χρονική στιγμή, ένα δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο, το νορβηγικό Geo Barents, επίσης διέπλεε τα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κέρκυρας, με πορεία από τις ακτές της Αλβανίας προς τη νότιο Ιταλία, όμως δεν είναι ακόμα γνωστό εάν και σε ποιές περιοχές έκανε χρήση του σεισμογραφικού εξοπλισμού του.
Ζούμε σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις έχουν επιτέλους ξεκινήσει να αναλαμβάνουν επίσημες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς από αυτό εξαρτάται και η δική μας επιβίωση. Είναι λοιπόν οξύμωρο, όταν βρισκόμαστε, στο τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων που έχει αφήσει ένα τρομακτικό αποτύπωμα στον πλανήτη, και καθώς δρομολογείται η σταδιακή μας απεξάρτηση από αυτά, να συνεχίζουμε να ανεχόμαστε πετρελαϊκές εταιρείες να επιφέρουν τόσο σοβαρά πλήγματα στο φυσικό μας περιβάλλον, στο τέλος της “παντοκρατορίας τους”. Είναι προφανές ότι τα εταιρικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των πολιτών, ούτε των υπόλοιπων ειδών που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στις θάλασσές μας μέχρι και σήμερα.
Πέραν αυτών, είναι αυτονόητο ότι κατά τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών πρέπει να τηρούνται οι νομικές προβλέψεις για την προστασία των κητωδών, όπως ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες, όμως, κατά τα φαινόμενα, δεν τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, έως ότου προσδιοριστεί η ενδεχόμενη συσχέτισή τους με τους τους συγκεκριμένους εκβρασμούς και μέχρι να εξακριβωθεί ο βαθμός κινδύνου για τα εναπομείναντα θηλαστικά που επιβιώνουν στα νερά της περιοχή.

 

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης και της τρίτης ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σήμερα στις 9 το πρωί σε αβαθή νερά στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ραμφοφάλαινα, μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων, που εντοπίστηκε 500 μέτρα δυτικότερα από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί η χθεσινή ραμφοφάλαινα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών δυτών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΜΕΔ) Κέρκυρας, που έσπευσαν στο σημείο, το θαλάσσιο θηλαστικό είχε καλή πλευστότητα και δεν έφερε κανένα εξωτερικό τραύμα. Με καλά συντονισμένες προσπάθειες και υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού, οι εθελοντές διασώστες της ΕΜΕΔ και περίοικοι που έσπευσαν στο σημείο, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν άμεσα το θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο ως τις 13.30 το μεσημέρι είχε επιστρέψει στα βαθιά νερά και δεν ήταν πλέον ορατό από την ακτή.

Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας καθώς και εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών συνεχίζουν τις εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση πιθανών νέων εκβρασμών στις ακτές του νησιού” αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση για τη διάσωση της μικρής φάλαινας.

 

Το Σάββατο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία διάσωσης άλλων δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν σήμερα το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας.

“Ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ. Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του  Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια  Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών” ανέφερε η ανακοίνωση.

 enikos.gr


22.2.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget