Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ρωσία προς ΗΠΑ: Δεν μας δίνετε καμία εγγύηση ασφαλείας - Θα αναγκαστούμε να απαντήσουμεEPA/DENIS BALIBOUSE

Δείτε τι λέει το κείμενο που δημοσίευσε η Ρωσία και αφορά στην απάντησή της στις ΗΠΑ.

Η Μόσχα μετέφερε στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν την αντίδρασή της στην απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δηλώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει δώσει εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει προετοιμάσει η ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την άρνηση περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, την απόσυρση της «φόρμουλας του Βουκουρεστίου» ότι «η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ» και την άρνηση δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος πρώην σοβιετικών και μη μελών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των υποδομών τους για οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες, καθώς και την επιστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων κρούσης, και των υποδομών του ΝΑΤΟ στην κατάσταση του 1997, όταν υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

«Ελλείψει της προθυμίας της αμερικανικής πλευράς να διαπραγματευτεί σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικής και τεχνικής φύσης», αναφέρει το κείμενο.
Η Δύση πιστώνει στη Ρωσία την ήττα επειδή δεν προχώρησε σε πόλεμο

Στο έγγραφο τονίζεται ότι δεν υπάρχει "εισβολή στην Ουκρανία" και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κάτι τέτοιο.

«Οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά ως μια προσπάθεια πίεσης και υποτίμησης των προτάσεων της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε το υπουργείο.


Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχουν καμία σχέση με την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία και υπενθύμισε επίσης ότι η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Στο κείμενο του εγγράφου σημειώνεται ότι για την επίλυση της κατάστασης είναι απαραίτητο το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ και η Δύση να σταματήσει να διοχετεύει όπλα στη χώρα και να αποσύρει όλους τους εκπαιδευτές της από εκεί.

«Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απευθείας κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι ανησυχητική, ενώ οι "κόκκινες γραμμές" και τα εγχώρια συμφέροντα ασφαλείας μας και το κυρίαρχο δικαίωμα της Ρωσίας να τα προστατεύει εξακολουθούν να αγνοούνται», δήλωσε το υπουργείο.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι οι απαιτήσεις για την απόσυρση των στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές του ρωσικού εδάφους είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις προοπτικές για πραγματικές συμφωνίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε αργότερα στο RIA Novosti ότι έλαβε την επιστολή από τη Ρωσία στο πλαίσιο διμερούς διαλόγου για την ασφάλεια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση και της κλιμάκωσης γύρω από την Ουκρανία, η Μόσχα παρέδωσε στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον σχέδια εγγράφων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Το Κρεμλίνο επέμεινε στον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας του μπλοκ με τις μετασοβιετικές χώρες, στην αποχή από τη δημιουργία βάσεων στο έδαφός τους, στον περιορισμό της ανάπτυξης όπλων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη και στη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στις 26 Ιανουαρίου, η Ρωσία έλαβε γραπτή απάντηση - οι δυτικοί εταίροι αγνόησαν όλα τα κύρια σημεία. Στη Μόσχα η θέση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για το αδιαίρετο της ασφάλειας: οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος των άλλων.

Ο Λαβρόφ δήλωσε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα ότι ένα νέο μήνυμα από τη ρωσική πλευρά έχει διατυπωθεί και θα παραδοθεί σύντομα στους αποδέκτες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Σημειώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει δώσει εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει προετοιμάσει η ρωσική πλευρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόμαστε στην απόρριψη της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, την απόσυρση της "φόρμουλας του Βουκουρεστίου" ότι "η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ" και την απόρριψη της δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος πρώην σοβιετικών και μη κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των υποδομών τους για οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες, καθώς και την επιστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων κρούσης, και των υποδομών στο καθεστώς του 1997, όταν υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Οι διατάξεις αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αγνοήθηκε ο χαρακτήρας “πακέτου” των ρωσικών προτάσεων, από τις οποίες επιλέχθηκαν σκόπιμα "βολικά" θέματα, τα οποία με τη σειρά τους "διαστρεβλώθηκαν" για να δημιουργήσουν πλεονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Μια τέτοια προσέγγιση, καθώς και η συνοδευτική ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων, ενισχύει την εύλογη αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον είναι πραγματικά προσηλωμένη στην αποκατάσταση της κατάστασης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απευθείας στα σύνορα της Ρωσίας είναι ανησυχητική, ενώ οι κόκκινες γραμμές και τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας μας, καθώς και το κυρίαρχο δικαίωμα της Ρωσίας να τα υπερασπιστεί, συνεχίζουν να αγνοούνται. Τα τελεσίγραφα για την απόσυρση των στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές στο ρωσικό έδαφος, συνοδευόμενα από απειλές για αυστηρότερες κυρώσεις, είναι απαράδεκτα και υπονομεύουν τις προοπτικές για πραγματικές συμφωνίες.

Ελλείψει προθυμίας εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς να διαπραγματευτεί σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικής και τεχνικής φύσης.

Σχετικά με την Ουκρανία

Δεν υπάρχει "ρωσική εισβολή" στην Ουκρανία, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε επίσημο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο, και δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο, οπότε οι ισχυρισμοί περί "ρωσικής ευθύνης για την κλιμάκωση" δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά ως μια προσπάθεια πίεσης και υποτίμησης των ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας.

Η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν επεκτείνεται στις συνθήκες που προέκυψαν από εσωτερικούς παράγοντες εκεί. Η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος είναι το αποτέλεσμα διεργασιών στο εσωτερικό του.

Οι κατηγορίες στην απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία "κατέλαβε την Κριμαία" επίσης δεν αντέχουν σε κριτική. Το 2014 έγινε πραξικόπημα στο Κίεβο, οι εμπνευστές του οποίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, έβαλαν στόχο τη δημιουργία ενός εθνικιστικού κράτους που καταπατούσε τα δικαιώματα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού και άλλων "μη τιτουλαρικών" εθνοτικών ομάδων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μια τέτοια κατάσταση ο λαός της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Η απόφαση των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης να επιστρέψουν στη Ρωσική Ομοσπονδία ελήφθη με ελεύθερη έκφραση της βούλησής τους, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας. Το ζήτημα της υπαγωγής της Κριμαίας έχει κλείσει.

Εάν η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, υπάρχει πραγματική απειλή ότι το καθεστώς στο Κίεβο θα προσπαθήσει να "επιστρέψει" την Κριμαία με τη βία, παρασύροντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Η θέση που επαναλαμβάνεται στην απάντηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι "πυροδότησε τη σύγκρουση στο Ντονμπάς" είναι αβάσιμη. Οι αιτίες της είναι καθαρά ενδοουκρανικής φύσης. Μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και μιας σειράς μέτρων, η προτεραιότητα και η ευθύνη για την εφαρμογή των οποίων καθορίζεται σαφώς και επιβεβαιώνεται ομόφωνα από την απόφαση 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παράγραφος 2 του ψηφίσματος αυτού κατονομάζει το Κίεβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ως μέρη. Κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν αναφέρεται στην ευθύνη της Ρωσίας για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς. Η Ρωσία, μαζί με τον ΟΑΣΕ, παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή στην κύρια μορφή διαπραγμάτευσης - την Ομάδα Επαφής - και, μαζί με το Βερολίνο και το Παρίσι, στη μορφή της Νορμανδίας, η οποία διατυπώνει συστάσεις προς τα μέρη της σύγκρουσης και παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Για την αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, τα ακόλουθα βήματα είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό του Κιέβου να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, τη διακοπή της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, την απόσυρση όλων των δυτικών συμβούλων και εκπαιδευτών από την Ουκρανία, την άρνηση των χωρών του ΝΑΤΟ από κοινές ασκήσεις με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την απόσυρση όλων των ξένων όπλων που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο εκτός ουκρανικού εδάφους.

Από την άποψη αυτή, εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Φεβρουαρίου 2022, τόνισε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και κάλεσε να "σκεφτούμε σταθερές συνθήκες ασφάλειας για όλους, ισότιμες για όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή ζωή".

Διαμόρφωση των δυνάμεων

Σημειώνουμε ότι στην απάντησή τους στις ρωσικές προτάσεις, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η πρόοδος στη βελτίωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής ασφάλειας "μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνθήκες αποκλιμάκωσης σε σχέση με τις απειλητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας", κάτι που, όπως καταλαβαίνουμε, υπονοεί την απαίτηση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να μιλήσουν μόνο για "αμοιβαίες δεσμεύσεις... να απέχουν από την ανάπτυξη μόνιμων δυνάμεων με πολεμικές αποστολές στο έδαφος της Ουκρανίας" και "να εξετάσουν τη δυνατότητα να συζητήσουν το θέμα των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων". Διαφορετικά, η αμερικανική πλευρά προσπερνά σιωπηλά τις προτάσεις μας, που περιέχονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 και στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του σχεδίου διμερούς συνθήκης και δηλώνει ότι "η τρέχουσα διαμόρφωση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη, αναλογική και πλήρως σύμφωνη με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ".

Υποθέτουμε ότι η τοποθέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφός της δεν επηρεάζει και δεν μπορεί να επηρεάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι δυνάμεις μας δεν βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προωθούν τη στρατιωτική τους υποδομή προς τα ανατολικά, αναπτύσσοντας αποσπάσματα στα εδάφη των νέων μελών. Έχουν παρακάμψει τους περιορισμούς της Συνθήκης CFE και έχουν ερμηνεύσει πολύ χαλαρά τις διατάξεις της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας σχετικά με την παραίτηση από την "πρόσθετη μόνιμη ανάπτυξη σημαντικών μαχητικών δυνάμεων". Η κατάσταση που προκύπτει είναι απαράδεκτη. Επιμένουμε στην απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών που σταθμεύουν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εθνικές δυνατότητες στις ζώνες αυτές είναι επαρκείς. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα αυτό βάσει των άρθρων 4 και 5 του ρωσικού σχεδίου συνθήκης.

Η αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας

Δεν είδαμε στην απάντηση των ΗΠΑ καμία επιβεβαίωση ότι η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πλήρως δεσμευμένη να τηρήσει την αμετάβλητη αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας. Οι δηλώσεις του γενικού σχεδίου σχετικά με τη συνεκτίμηση αυτού του αξιώματος από τις ΗΠΑ έρχονται σε άμεση αντίθεση με την απροθυμία της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική πολιτική της να δημιουργεί πλεονεκτήματα για την ίδια και τους συμμάχους της εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης εφαρμογής από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας πολιτικής απεριόριστης γεωστρατηγικής και στρατιωτικής ανάπτυξης του μετασοβιετικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ουκρανίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για εμάς. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα απευθείας στα σύνορα της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κόκκινες γραμμές και τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας μας αγνοούνται και το αναφαίρετο δικαίωμα της Ρωσίας να τα διαφυλάξει αρνείται. Αυτό είναι σίγουρα απαράδεκτο για εμάς.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η αρχή αυτή κατοχυρώνεται στο προοίμιο της Συνθήκης του 2011 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, την οποία τα μέρη συμφώνησαν να παρατείνουν για πέντε χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και σε μια ολόκληρη σειρά βασικών εγγράφων του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας-ΝΑΤΟ που εγκρίθηκαν σε ανώτατο επίπεδο: το προοίμιο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975, η Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη του 1990, η Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ και η Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1990.

Σημειώνουμε ότι η απάντηση που λάβαμε αναφέρει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην έννοια του αδιαίρετου της ασφάλειας. Όμως, στο κείμενο περιορίζεται στο δικαίωμα των κρατών να "επιλέγουν ή να αλλάζουν ελεύθερα τους διακανονισμούς ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών συμμαχίας". Η ελευθερία αυτή δεν είναι απόλυτη και αποτελεί μόνο το ήμισυ της γνωστής φόρμουλας που κατοχυρώνεται στον Χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Το δεύτερο μέρος του απαιτεί, κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος, να μην "...ενισχύει κανείς την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών". Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την επιστολή που λάβαμε από το ΝΑΤΟ στις 10 Φεβρουαρίου 2022 ως απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 28 Ιανουαρίου 2022 για το θέμα αυτό. Ζητήσαμε απάντηση σε εθνικό επίπεδο.

Η πολιτική "ανοικτών θυρών" του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την "ισχυρή υποστήριξή" τους στην πολιτική "ανοικτών θυρών" του ΝΑΤΟ. Αλλά έρχεται σε αντίθεση με βασικές δεσμεύσεις της ΟΑΣΕ, κυρίως με τη δέσμευση "να μην ενισχύεται η ασφάλεια του καθενός εις βάρος της ασφάλειας των άλλων". Η πολιτική αυτή δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της ίδιας της συμμαχίας, η οποία δεσμεύτηκε στο τέλος της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη στις 6-7 Ιουνίου 1991 "να μην εκμεταλλευτεί μονομερώς την αλλαγή της κατάστασης στην Ευρώπη", "να μην απειλήσει τα νόμιμα συμφέροντα" άλλων κρατών και να μην επιδιώξει την "απομόνωσή" τους ή "να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές στην ήπειρο".

Καλούμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιστρέψουν στην εκπλήρωση των διεθνών τους δεσμεύσεων στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της συμμαχίας σχετικά με το περιεχόμενο και τις μορφές νομικής κατοχύρωσης της αποκήρυξης της περαιτέρω ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Ο χαρακτήρας της δέσμης των προτάσεων

Σημειώνουμε την προθυμία των ΗΠΑ να εργαστούν ουσιαστικά σε επιμέρους μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και μείωσης του κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουμε ότι στην Ουάσιγκτον αναγνωρίσαμε επιτέλους την εγκυρότητα ορισμένων ρωσικών προτάσεων και πρωτοβουλιών στους τομείς αυτούς που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, εφιστούμε για άλλη μια φορά την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο γεγονός ότι η Ρωσία, στα έγγραφα που έχουμε υποβάλει σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, έχει προτείνει ότι μια συνολική, μακροπρόθεσμη διευθέτηση της απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ευρωατλαντικό χώρο. Πάνω απ' όλα, πρόκειται για τη δημιουργία ενός σταθερού θεμελίου για την αρχιτεκτονική ασφαλείας με τη μορφή μιας συμφωνίας για την αποχή από περαιτέρω ενέργειες του ΝΑΤΟ που βλάπτουν την ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτό παραμένει μια σταθερή επιταγή για εμάς. Χωρίς ένα τέτοιο ισχυρό θεμέλιο, τα αλληλένδετα μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και μείωσης του στρατιωτικού κινδύνου που εξασφαλίζουν τη συγκράτηση και την προβλεψιμότητα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένους τομείς, ακόμη και αν μπορούσαν να συμφωνηθούν, δεν θα ήταν βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Συνεπώς, οι ρωσικές προτάσεις έχουν χαρακτήρα δέσμης και θα πρέπει να εξετάζονται ως σύνολο χωρίς να απομονώνονται τα επιμέρους στοιχεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην έλλειψη εποικοδομητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες στα ουσιώδη στοιχεία της ρωσικής πρωτοβουλίας που έχουμε σαφώς προσδιορίσει. Όσον αφορά τα ζητήματα του ελέγχου των εξοπλισμών, τα θεωρούμε αποκλειστικά στο γενικό πλαίσιο μιας συνολικής, πακετοποιημένης προσέγγισης για την επίλυση του προβλήματος των εγγυήσεων ασφαλείας.

"Post-START" και η "εξίσωση ασφαλείας"

Οι ΗΠΑ προσφέρονται να συμμετάσχουν "αμέσως" στον διάλογο στρατηγικής σταθερότητας για την ανάπτυξη "μέτρων μετά την ΚΥΠ". Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να εμμείνουν σε μια προσέγγιση που δεν έχει συμφωνηθεί μαζί μας, εστιάζοντας αποκλειστικά στα πυρηνικά όπλα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αυτών ή αυτών των μέσων να αποτελέσουν άμεση απειλή για την εθνική επικράτεια της άλλης πλευράς. Μια τέτοια μονομερής άποψη έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου 2021 σχετικά με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος προορίζεται να θέσει τα θεμέλια για μελλοντικά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και μείωσης των κινδύνων.

Η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των στρατηγικών θεμάτων. Προτείνουμε να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε μια νέα "εξίσωση ασφαλείας".

Το σύνολο των στοιχείων της έννοιας που προτείνουμε, η οποία παραμένει απολύτως συναφής, έχει κοινοποιηθεί στην αμερικανική πλευρά - μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Στρατηγικού Διαλόγου και στο έγγραφο εργασίας σχετικά με το περιεχόμενό της που παραδώσαμε στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός της εθνικής επικράτειας

Το αμερικανικό έγγραφο δεν ασχολείται με τα στοιχεία "πακέτο" της πρότασής μας για την απομάκρυνση στο εθνικό έδαφος των πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί εκτός του εθνικού εδάφους και τη μη περαιτέρω ανάπτυξή τους εκτός του εθνικού εδάφους, αλλά περιορίζεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη διάθεσή τους και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των μερών.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι προτάσεις μας αφορούν την επίλυση του προβλήματος της παρουσίας στο έδαφος ορισμένων μη πυρηνικών κρατών του ΝΑΤΟ - κατά παράβαση της ΝΡΤ (Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών) - αμερικανικών πυρηνικών όπλων ικανών να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος. Αυτό θα περιλάμβανε την εξάλειψη της υποδομής για την ταχεία ανάπτυξη τέτοιων όπλων στην Ευρώπη, καθώς και τον τερματισμό της πρακτικής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύει και να διεξάγει ασκήσεις στις οποίες εμπλέκονται μη πυρηνικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τη χρήση αυτών των όπλων. Χωρίς την απομάκρυνση αυτού του ερεθισμού, η συζήτηση για τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι αδύνατη.

Πύραυλοι μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς χερσαίας βάσης

Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τη στρατηγική σταθερότητα. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατηγορία όπλων αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της νέας "εξίσωσης ασφαλείας" που πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεχίζουμε να προχωράμε από τη σημασία των πρωτοβουλιών της Ρωσίας "μετά την Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας", οι οποίες βασίζονται στην ιδέα της αμοιβαίας επαληθεύσιμης αναστολής της ανάπτυξης χερσαίων πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη.

Είμαστε ανοιχτοί, ως θέμα αρχής, σε μια ουσιαστική εξέταση των τρόπων με τους οποίους αυτή η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Ταυτόχρονα, σημειώνουμε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις βασικές παραμέτρους των πιθανών μέτρων ελέγχου των εξοπλισμών, και κυρίως το πεδίο εφαρμογής τους, το οποίο θα πρέπει να ισχύει για όλα τα πυρηνικά και μη πυρηνικά όπλα του κατάλληλου εύρους.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ως βάση τη ρωσική προσέγγιση, η οποία προβλέπει την αμοιβαία επίλυση των αντιπαραθετικών ανησυχιών στο πλαίσιο της πρώην Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η επιλογή της ανάπτυξης της ιδέας μας για αμοιβαία μέτρα επαλήθευσης των συστημάτων Aegis Ashore στη Ρουμανία και την Πολωνία, καθώς και ορισμένων εγκαταστάσεων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, που προτάθηκε από την αμερικανική πλευρά, μπορεί να ληφθεί υπόψη στο μέλλον.

Όπως τονίστηκε στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της 26ης Οκτωβρίου 2020 και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε επανειλημμένα στην αμερικανική πλευρά, τα πιθανά μέτρα διαφάνειας για τις ρωσικές τοποθεσίες που θα συμφωνηθούν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της απουσίας ενός ρωσικού πυραύλου 9M729 εκεί. Υπενθυμίζουμε: Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη καλής πίστης, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά του πυραύλου 9M729 δεν έρχονται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της πρώην Συνθήκης INF και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ παρουσιάσει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς εναντίον της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, η αμερικανική πλευρά αγνόησε την εθελοντική εκδήλωση που διοργανώσαμε κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της παρούσας Συνθήκης στις 23 Ιανουαρίου 2019 για την επίδειξη της συσκευής και των τεχνικών χαρακτηριστικών του πυραύλου 9M729 και του εκτοξευτή του.

Βαριά βομβαρδιστικά και πολεμικά πλοία επιφανείας

Σημειώνουμε την προσοχή της αμερικανικής πλευράς στη ρωσική ιδέα για πρόσθετα μέτρα μείωσης του κινδύνου όσον αφορά τις πτήσεις βαρέων βομβαρδιστικών κοντά στα εθνικά σύνορα των μερών. Βλέπουμε ένα θέμα προς συζήτηση και τη δυνατότητα αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών.

Υπενθυμίζουμε ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο της πρότασής μας "πακέτο" σχετικά με παρόμοιες κρουαζιέρες πολεμικών πλοίων, οι οποίες επίσης ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απάντησαν στις προτάσεις που περιέχονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ρωσικού σχεδίου συνθήκης. Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να υποθέτει ότι οι στρατιωτικές εντάσεις μπορούν να μειωθούν μέσω αυξημένης διαφάνειας και πρόσθετων μέτρων μείωσης των κινδύνων, σύμφωνα με τις δυτικές προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εγγράφου της Βιέννης.

Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι μη ρεαλιστική και μονόπλευρη, με στόχο να "φωτίσει" τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο πλαίσιο του εγγράφου της Βιέννης του 2011 είναι κατάλληλα για την τρέχουσα κατάσταση. Πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ανανέωσή τους. Για το σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική της "συγκράτησης" της Ρωσίας και να λάβουν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για την αποκλιμάκωση της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του σχεδίου μας για τη συνθήκη.

Όσον αφορά την πρόληψη περιστατικών στην ανοικτή θάλασσα και στον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν, χαιρετίζουμε την προθυμία των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε κατάλληλες διαβουλεύσεις. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίλυση των βασικών προβλημάτων που έθεσε η Ρωσία.


i eidiseis
17.2.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget