Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τα ρωσικά ΜΜΕ δημιουργούν πολεμικό κλίμα μετά την έκρηξη στο ΝτόνετσκRUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT / EPA

Χάος στην ανατολική Ουκρανία. Βομβαρδισμοί και εκκενώσεις πόλεων εν μέσω ετοιμασιών που δείχνουν πόλεμο, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μια τεράστια έκρηξη έλαβε χώρα στο κέντρο του Ντόνετσκ το βράδυ της Παρασκευής, από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν οι Αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, την ώρα που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς από ουκρανικές δυνάμεις.

Πολλές αναφορές για την έκρηξη ήρθαν λίγο αφότου τόσο το Ντόνετσκ όσο και το Λουγκάνσκ, οι δύο περιοχές που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014, ανακοίνωσαν εκκένωση αμάχων οι οποίοι μεταβαίνουν στη Ρωσία, φοβούμενοι επίθεση από τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα ο ανταποκριτής του RT Ρομάν Κοσάρεφ, ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος του Ντόνετσκ για να κάνει ρεπορτάζ για την εκκένωση, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι άκουσε την έκρηξη.

Πολίτες αποχωρούν από το Ντονιέτσκ, οδικώς ή πεζή:


Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και ξεκινά η εκκένωση:


Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.


Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, περίπου 100 μέτρα μακριά από την έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, καθώς και σημαντικές ζημιές σε άλλα οχήματα που βρίσκονται επί τόπου.Το στοχευόμενο όχημα ανήκε στον επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ, Ντένις Σινένκοφ, ο οποίος είπε στο Interfax ότι δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη.Αυτήν τη στιγμή επικρατεί ένταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι δύο αποσχισθείσες περιοχές -γνωστές στην καθομιλουμένη ως Ντονμπάς- ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει μια στρατιωτική επιχείρηση για να καταλάβει διά της βίας το έδαφός τους. Επικαλούνται μια απότομη αύξηση των επεισοδίων κατά μήκος της γραμμής ανακωχής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης από τον ουκρανικό στρατό. Η Ουκρανία αρνείται ότι σχεδιάζει να καταλάβει βιαίως τις εν λόγω περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, μολονότι η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της 16ης Φεβρουαρίου ήρθε και παρήλθε χωρίς επεισόδια. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ως «ψευδείς ειδήσεις». Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδίαζε μια επίθεση με «ψεύτικη σημαία», προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για στρατιωτική επιχείρηση.

Οι Αρχές του Ντόνετσκ ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι, να παραμείνουν σε εγρήγορση και να περιορίσουν όσο μπορούν την κίνησή τους στην πόλη.
ΗΠΑ: «Κυνικός ελιγμός της Ρωσίας οι εκκενώσεις»

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.

Τις τελευταίες 48 ώρες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης σημειώνονται συγκρούσεις, με τους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. Γύρω στις 18.00 σήμερα, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στην έδρα της «κυβέρνησης» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
«Η Ουκρανία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση μέσω της αποσχισθείσας δημοκρατίας του Λουγκάνσκ»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν μια σφοδρή επέμβαση στο έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιοχής, Λεονίντ Πασέχνικ. Δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

Λίγο νωρίτερα, η ηγεσία της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ κάλεσε τους αμάχους να εκκενώσουν στη Ρωσία υπό το φως της αναμενόμενης στρατιωτικής επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Σε αντίθεση με την κοινή λογική και τις διεθνείς συμφωνίες, ο αντίπαλος συνεχίζει να συγκεντρώνει ανθρώπινο δυναμικό και βαρύ εξοπλισμό σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μια εντυπωσιακή δύναμη κρούσης έχει σχηματιστεί από τον αντίπαλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, οι επιτιθέμενοι Ουκρανοί σκοπεύουν να πραγματοποιήσει όχι μόνο προκλήσεις στη συνοριακή γραμμή, παρά και μια σημαντική επέμβαση βαθιά στο έδαφος της δημοκρατίας μας», είπε ο Πασέχνικ στην ομιλία του προς τους κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Κάλεσε επίσης τους αμάχους να μετακινηθούν στο ρωσικό έδαφος «το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι οι ρωσικές Αρχές είναι έτοιμες να «διασφαλίσουν μια οργανωμένη υποδοχή και να παράσχουν καταλύματα στο έδαφός τους» στους κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

«Δίνω εντολή στους ηγέτες των περιοχών, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να διασφαλίσουν μια οργανωμένη εκκένωση και να βοηθήσουν τον πληθυσμό να φτάσει στα συνοριακά σημεία ελέγχου», πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για τα υποτιθέμενα σχέδιά της να εισβάλει στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ το Κίεβο παραδέχτηκε ότι δεν έχει απλά στοιχεία περί επικείμενης επίθεσης. Παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ορισμένες από τις προγραμματισμένες ασκήσεις της κοντά στα ουκρανικά σύνορα ολοκληρώθηκαν και, κατά συνέπεια, τα στρατεύματα της άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ισχυρόζονται ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αναζητά πρόσχημα για επίθεση στο Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου και χαρακτήρισε «ρωσική παραπληροφόρηση» μια υποτιθέμενη «επέμβαση».

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τη ρωσική προπαγάνδα για τις υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.


«Ο ουκρανικός στρατός δεν σχεδιάζει επίθεση στο Ντονμπάς»

Εν τω μεταξύ, ο Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ που δεν ελέγχονται από το Κίεβο να μην πιστεύουν τις φήμες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν επίθεση.

«Απευθύνομαι στους κατοίκους των προσωρινά κατεχομένων εδαφών: μην πιστεύετε τα ψέματα που κυκλοφορούν από τις Αρχές κατοχής! Χρησιμοποιούνται για την κλιμάκωση της κατάστασης [...] Ο ισχυρισμός ότι οι Μεικτές [Ουκρανικές] Δυνάμεις σχεδιάζουν να ανατινάξουν στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης στη Χορλίβκα είναι απολύτως αναληθής», έγραψε ο Ζαλούζνι στο Facebook.

«Οι δηλώσεις [...] που ισχυρίζονται ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν επίθεση και την απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών με τη βία, είναι επίσης αναληθείς. Οι πληροφορίες που παρέθεσα επιβεβαιώθηκαν και από τον ΟΑΣΕ. Επαναλαμβάνω ότι το κράτος, στρατιωτικοπολιτική ηγεσία, δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία», τόνισε.

«Η μόνη επιλογή που η Ουκρανία θεωρεί αποδεκτή για την απελευθέρωση του ουκρανικού λαού και εδαφών του είναι πολιτικο-διπλωματική», προσέθεσε.

«Μια επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς θα προκαλούσε σίγουρα πολυάριθμες απώλειες αμάχων, και ως εκ τούτου, τέτοια σενάρια δεν εξετάζονται καν», επεσήμανε.

«Ενώ οι αντίπαλοι της Ουκρανίας έχουν διαπράξει πολυάριθμες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της συνοριακής γραμμής στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν στα πυρά μόνο όταν απειλήθηκαν οι ζωές στρατιωτικού προσωπικού ή πολιτών», υπογράμμισε.

Αργότερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν σχεδιάζει καμία επίθεση.

«Δεν σχεδιάζουμε καμία επίθεση, διότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες μας στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο Ρέζνικοφ σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιταχθούν στον εχθρό, αλλά «θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις συμφωνίες και δεν θα δημιουργήσουν κίνδυνο για τον λαό σε καμία περίπτωση», κατέληξε.
Το Κίεβο προετοιμάζεται για εκκένωση

Το Κίεβο θα εκκενωθεί πλήρως εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στα σύνορα και επιχειρήσουν να εισβάλουν στην Ουκρανία, αποκάλυψε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πόλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Χρομάντσκε, ο διευθυντής ασφαλείας του Κιέβου, Ρομάν Τκατσούκ, δήλωσε ότι τα τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης θα απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα σε περίπτωση πολέμου. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πού ή πώς θα μεταφερθούν.

«Σε περίπτωση εχθροπραξιών, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση και μόνο οι εργαζόμενοι στις υποδομές ζωτικής σημασίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα παραμείνουν στην πόλη», είπε ο Τκατσούκ. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μείνουν δεν θα αναγκαστούν να φύγουν, διαβεβαίωσε.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης για τη σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Μόσχα κατηγορείται ότι τοποθετεί πάνω από 100.000 ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα και η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι σχεδιάζει εισβολή.

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, όταν οι βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο. Λίγο αργότερα, δύο περιοχές στα ανατολικά της χώρας δήλωσαν ότι είναι ανεξάρτητα κράτη, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR). Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αναγνωρίσει τα αποσχισμένα κράτη ως κυρίαρχα, αντ’ αυτού ζητά την ενσωμάτωσή τους στην Ουκρανία υπό ειδικό καθεστώς.

Την Παρασκευή, οι επικεφαλής των DPR και LPR συνέστησαν στους πολίτες να ξεκινήσουν εκκένωση προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι σχεδιάζει ε επίθεση. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα να κάνει λόγο για ρωσική «παραπληροφόρηση».

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων και μόνο σε αυτή», είπε.
Το Κίεβο ζητά από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις «προκλήσεις» της Μόσχας στην αν. Ουκρανία

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι των δύο αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» διατάχθηκαν να τις εκκενώσουν.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η απουσία της αρμόζουσας απάντησης ή μια ουδέτερη στάση απλώς θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία», προσέθεσε.


I Eidiseis
18.2.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget