Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Λιτόχωρο 1878 – Χρέος τιμής στα λαμπερά μυαλά που έβαλαν τη λευτεριά του τόπου μας πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον

Ήταν τέτοιες μέρες πριν από 144 χρόνια όταν 2.500 νοματαίοι όλοι κι όλοι σήκωσαν ανάστημα, με επικεφαλής στη μάχη τον παρτιζάνο του Ολύμπου Ευάγγελο Κοροβάγκο, απέναντι σε μια ολόκληρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Η Επανάσταση του Λιτοχώρου – Ολύμπου είναι μια διαφορετική επανάσταση γιατί οι Λιτοχωρίτες πάλεψαν για την ένωση της Μακεδονίας με τη μητέρα Πατρίδα παρόλο που είχαν όλες τις ελευθερίες που απολάμβαναν οι κάτοικοι στο ελεύθερο κράτος.

«Διά τούτο ηναγκάσθημεν να καταφύγωμεν εις τα όπλα, ίνα αποθάνωμεν τουλάχιστον ως άνθρωποι και Έλληνες, εάν δεν μας επιτραπή να ζήσωμεν ως άνθρωποι λογικοί και ελεύθεροι…»

Παρά την αποτυχία της, που συνοδεύτηκε από καταστροφές χωριών και βιαιοπραγίες, η Επανάσταση στο Λιτόχωρο κατάφερε ίσως να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας στο συνέδριο του Βερολίνου. Έτσι, αναθεωρήθηκαν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και η Βουλγαρία περιορίστηκε στα παλαιά της σύνορα.

Αυτό όμως που δεν κατάφεραν οι επαναστάτες, πέρα από την επιτυχή κατάληξη, ήταν το γεγονός ότι ο εποικισμός της περιοχής από γκέγκηδες και κιρσασίους άλλαξε τον χαρακτήρα της.

Από εκείνη την ημέρα το Λιτόχωρο έπαψε να είναι το ίδιο μιας και οι λίγες οικογένειες που απέμειναν ζωντανές, από τη φωτιά της μάχης και τον ξεριζωμό, είχαν να αντιμετωπίσουν την χλεύη και την κακία των εποίκων.

Παρόλα αυτά, έστω και καθυστερημένα, η επέτειος της Επανάστασης του Λιτοχώρου – Ολύμπου άρχισε να εορτάζεται το 1967. Ως χρέος τιμής στα λαμπερά μυαλά που κοίταξαν “μακρύτερα” και έβαλαν τη λευτεριά του τόπου μας πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας


23.2.22

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget