Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τροφές που προκαλούν τροφική αλλεργία
Η τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα του αλλεργιογόνου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς.

Σε ορισμένους ανθρώπους, η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει και μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία.

Η τροφική αλλεργία επηρεάζει περίπου το 6-8% των παιδιών κάτω των 3 ετών και έως και το 3% των ενηλίκων. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, ορισμένα παιδιά ξεπερνούν την τροφική τους αλλεργία καθώς μεγαλώνουν.


Είναι εύκολο να συγχέουμε την τροφική αλλεργία με μια πολύ πιο κοινή αντίδραση γνωστή ως τροφική δυσανεξία. Αν και ενοχλητική, η τροφική δυσανεξία είναι μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση που δεν εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπτώματα

Για ορισμένους ανθρώπους, η αλλεργική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να είναι δυσάρεστη αλλά όχι σοβαρή.

Για άλλους ανθρώπους, μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα μπορεί να είναι τρομακτική και ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας αναπτύσσονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση του προσβλητικού τροφίμου.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

Μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα
Κνίδωση, φαγούρα ή έκζεμα
Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού ή άλλων σημείων του σώματος
Συριγμός, ρινική συμφόρηση ή δυσκολία στην αναπνοή
Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή έμετος
Ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία
Αναφυλαξία

Σε ορισμένους ανθρώπους, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή σημεία και συμπτώματα, όπως:

Συστολή και σφίξιμο των αεραγωγών
Πρησμένος λαιμός ή η αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό σας που δυσκολεύει την αναπνοή
Σοκ με σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης
Γρήγορος σφυγμός
Ζάλη, ζάλη ή απώλεια συνείδησης

Η επείγουσα θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αναφυλαξία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει κώμα ή ακόμη και θάνατο.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Επισκεφθείτε γιατρό ή αλλεργιολόγο εάν έχετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας λίγο μετά το φαγητό.

Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε το γιατρό σας όταν εκδηλώνεται η αλλεργική αντίδραση. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό σας να κάνει διάγνωση.

Ζητήστε επείγουσα θεραπεία εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα αναφυλαξίας, όπως
Συστολή των αεραγωγών που δυσκολεύει την αναπνοή
Σοκ με σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης
Γρήγορος σφυγμός
Ζάλη
Διάγνωση

Δεν υπάρχει καμία τέλεια εξέταση που να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει μια τροφική αλλεργία. Ο γιατρός σας θα εξετάσει διάφορους παράγοντες προτού θέσει διάγνωση. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματά σας

Δώστε στο γιατρό σας ένα λεπτομερές ιστορικό των συμπτωμάτων σας. Ποιες τροφές και σε τι ποσότητα φαίνεται να προκαλούν προβλήματα;
Το οικογενειακό σας ιστορικό αλλεργιών

Μοιραστείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της οικογένειάς σας που έχουν αλλεργίες οποιουδήποτε είδους.
Μια φυσική εξέταση

Μια προσεκτική εξέταση μπορεί συχνά να εντοπίσει ή να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα.
Δερματικό τεστ

Ένα τεστ δερματικού τσιμπήματος μπορεί να καθορίσει την αντίδρασή σας σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Σε αυτό το τεστ, μια μικρή ποσότητα του ύποπτου τροφίμου τοποθετείται στο δέρμα του αντιβραχίου ή της πλάτης σας.

Στην συνέχεια, ένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας τρυπά το δέρμα σας με μια βελόνα για να επιτρέψει μια μικροσκοπική ποσότητα της ουσίας κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Εάν είστε αλλεργικοί σε μια συγκεκριμένη ουσία που εξετάζεται, αναπτύσσετε ένα ανασηκωμένο εξόγκωμα ή αντίδραση. Λάβετε υπόψη σας ότι μια θετική αντίδραση σε αυτό το τεστ από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει μια τροφική αλλεργία.
Μια εξέταση αίματος

Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, μετρώντας το σχετιζόμενο με την αλλεργία αντίσωμα, γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE).

Για την εξέταση αυτή, ένα δείγμα αίματος που λαμβάνεται στο γραφείο του γιατρού σας αποστέλλεται σε ιατρικό εργαστήριο. Εκεί, μπορούν να εξεταστούν διάφορα τρόφιμα.
Δίαιτα απομάκρυνσης

Μπορεί να σας ζητηθεί να εξαλείψετε τις ύποπτες τροφές για μία ή δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να προσθέσετε τα τρόφιμα στη διατροφή σας ένα προς ένα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση των συμπτωμάτων με συγκεκριμένες τροφές. Ωστόσο, οι δίαιτες αποβολής δεν είναι αλάνθαστες.

Μια δίαιτα αποβολής δεν μπορεί να σας πει αν η αντίδρασή σας σε ένα τρόφιμο είναι πραγματική αλλεργία αντί για ευαισθησία σε τρόφιμα. Επίσης, εάν είχατε σοβαρή αντίδραση σε ένα τρόφιμο στο παρελθόν, η δίαιτα αποβολής μπορεί να μην είναι ασφαλής.
Πρόκληση τροφής από το στόμα

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, που γίνεται στο γραφείο του γιατρού, θα σας χορηγηθούν μικρές αλλά αυξανόμενες ποσότητες του τροφίμου για το οποίο υπάρχει υποψία ότι προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Εάν δεν παρουσιάσετε αντίδραση κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, μπορεί να είστε σε θέση να συμπεριλάβετε ξανά αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας.
Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες;

Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες είναι τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το σιτάρι, η σόγια, τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή και το σουσάμι. Παρ’όλα αυτά, αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν σχεδόν από κάθε τρόφιμο.
Αλλεργία στο γάλα

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά τελικά ξεπερνούν την αλλεργία τους στο γάλα, είναι από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στους ενήλικες.

Περίπου το 70% των παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ανέχονται το ψημένο αγελαδινό γάλα. Το ψημένο γάλα μπορεί να οριστεί ως γάλα που έχει θερμανθεί εκτενώς. Αυτό το γεγονός διαταράσσει τη δομή των πρωτεϊνών που προκαλούν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Τα μικρά παιδιά που είναι αλλεργικά στο φρέσκο γάλα, αλλά μπορούν να φάνε ψημένο γάλα χωρίς να αντιδρούν, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν την αλλεργία σε μικρότερη ηλικία από ό,τι τα μικρά παιδιά που αντιδρούν στο ψημένο γάλα.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στο γάλα εκτίθεται στο γάλα, οι πρωτεΐνες του γάλακτος δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE. Τα αντισώματα αυτά παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Περίπου το 2,5% των παιδιών κάτω των τριών ετών είναι αλλεργικά στο γάλα.
Αλλεργία στο αυγό

Η αλλεργία στο αυγό της κότας είναι από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες σε βρέφη και μικρά παιδιά. Επίσης, είναι λιγότερο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Τα περισσότερα παιδιά τελικά ξεπερνούν την αλλεργία τους στο αυγό (71% έως την ηλικία των 6 ετών). Όμως, ορισμένα άτομα παραμένουν αλλεργικά στο αυγό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στο αυγό εκτίθεται σε αυγό, οι πρωτεΐνες του αυγού δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Περίπου το 70% των παιδιών με αλλεργία στο αυγό ανέχονται το ψημένο αυγό. Η θέρμανση διαταράσσει την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την αλλεργία στο αυγό. Η ασφαλής και τακτική κατανάλωση ψημένων τροφίμων με αυγό μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή ή υποχώρηση της αλλεργίας στο αυγό με την πάροδο του χρόνου.

Μιλήστε με τον αλλεργιολόγο σας πριν δοκιμάσετε ψημένα προϊόντα με αυγό στο σπίτι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 2% των παιδιών είναι αλλεργικά στα αυγά.
Αλλεργικές αντιδράσεις στο αυγό

Τα συμπτώματα μιας αντίδρασης αλλεργίας στο αυγό μπορεί να κυμαίνονται από ήπια, όπως η κνίδωση, έως σοβαρά, όπως η αναφυλαξία.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες αυγού μπορούν να προκαλέσουν μία.

Εάν έχετε αλλεργία στο αυγό, να έχετε πάντα μαζί σας μια συσκευή ένεσης επινεφρίνης. Η επινεφρίνη είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αναφυλαξία.
Αλλεργία στα φιστίκια (peanuts)

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Είναι επίσης η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία σε ενήλικες.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι συνήθως δια βίου. Μόνο το 20% των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια την ξεπερνούν με την πάροδο του χρόνου.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στα φιστίκια εκτίθεται σε φιστίκια, οι πρωτεΐνες του φιστικιού δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.

Η επακόλουθη έκθεση στην πρωτεΐνη του φιστικιού, συνήθως με κατάποση από το στόμα, ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι η μόνη τροφική αλλεργία για την οποία έχει εγκριθεί μια θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων – η Palforzia.

Υπάρχουν άλλα πρωτόκολλα θεραπείας που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη βελτίωση της ανοχής ενός ατόμου στην πρωτεΐνη του φιστικιού. Για παράδειγμα, η ανοσοθεραπεία από το στόμα με φιστίκι, αλλά αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τον FDA.

Τα φιστίκια δεν είναι το ίδιο με τους ξηρούς καρπούς των δέντρων που φυτρώνουν σε δέντρα. Παρ’όλα αυτά, περίπου το 40% των παιδιών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς των δέντρων έχουν αλλεργία και στα φιστίκια.

Τα φιστίκια φυτρώνουν υπόγεια και ανήκουν σε μια διαφορετική οικογένεια φυτών, τα όσπρια. Άλλα παραδείγματα οσπρίων είναι τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και η σόγια.

Το να είστε αλλεργικοί στα φιστίκια δεν σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να είστε αλλεργικοί σε κάποιο άλλο όσπριο. Ωστόσο, η αλλεργία στο λούπινο, ένα άλλο όσπριο που χρησιμοποιείται συνήθως στη χορτοφαγική κουζίνα, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με αλλεργία στα φιστίκια.

Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει έως και το 2% του παιδιατρικού πληθυσμού. Πολλοί άνθρωποι θα μεταφέρουν αυτή την αλλεργία και στην ενήλικη ζωή.
Αλλεργία στην σόγια

Η αλλεργία στη σόγια είναι πιο συχνή στα βρέφη και τα μικρά παιδιά απ’ ό,τι στα μεγαλύτερα. Περίπου το 0,4% των βρεφών στις ΗΠΑ έχουν αλλεργία στη σόγια.

Τα περισσότερα παιδιά τελικά ξεπερνούν την αλλεργία τους στη σόγια, αν και ορισμένα άτομα παραμένουν αλλεργικά στη σόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στη σόγια εκτίθεται σε σόγια, οι πρωτεΐνες της σόγιας δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Η σόγια είναι μέλος της οικογένειας των οσπρίων. Τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και τα φιστίκια είναι επίσης όσπρια. Ενώ είναι σπάνιο για τους ασθενείς με αλλεργία στα φιστίκια να αντιδρούν στη σόγια, το αντίστροφο δεν ισχύει.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 88% των ασθενών με αλλεργία στη σόγια είχαν αλλεργία στα φιστίκια ή ήταν σημαντικά ευαισθητοποιημένοι στα φιστίκια.

Τα άτομα με αλλεργία στη σόγια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικά ή ευαισθητοποιημένα σε σημαντικά αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, των ξηρών καρπών, του αυγού, του γάλακτος και του σησαμιού, παρά σε όσπρια που δεν είναι φιστίκια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές.

Περίπου το 0,4% των παιδιών είναι αλλεργικά στη σόγια.
Αλλεργία στο σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι αναφέρεται συχνότερα σε μικρά παιδιά και μπορεί να επηρεάζει έως και το 1% των παιδιών στις ΗΠΑ.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των παιδιών με αλλεργία στο σιτάρι την ξεπερνούν μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ωστόσο, ορισμένα άτομα παραμένουν αλλεργικά στο σιτάρι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στο σιτάρι εκτίθεται στο σιτάρι, οι πρωτεΐνες του σιταριού δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.

Αυτή η σύνδεση ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Η αλλεργία στο σιτάρι και η κοιλιοκάκη είναι και οι δύο ανεπιθύμητες τροφικές αντιδράσεις, αλλά οι υποκείμενες αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές.

Η αλλεργία στο σιτάρι προκύπτει από μια ανεπιθύμητη ανοσολογική (IgE-μεσολαβούμενη) αντίδραση στις πρωτεΐνες του σιταριού. Οι αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν τυπικά συμπτώματα αλλεργίας που αφορούν το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα και αναφυλαξία σε ορισμένα άτομα.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Τα αντισώματα παράγονται ως απόκριση στην παρουσία γλουτένης με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή και βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου.

Πολλά συμπτώματα αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα (π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα). Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα και διαταραχές που προκύπτουν από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της κοιλιοκάκης είναι 1%, παρόμοιος με την αλλεργία στο σιτάρι.

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε μια ακριβή διάγνωση για να αποφύγετε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς των δέντρων

Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Οι έξι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς που αναφέρονται συχνότερα από παιδιά και ενήλικες είναι οι αλλεργίες στο

καρύδι
αμύγδαλο
φουντούκι
πεκάν
κάσιους
φιστίκι

Περίπου το 50% των παιδιών που είναι αλλεργικά σε έναν ξηρό καρπό είναι αλλεργικά και σε άλλον ξηρό καρπό.

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που αντιδρούν στο κάσιους ή στο καρύδι θα αντιδράσουν και στο φιστίκι ή στο πεκάν, αντίστοιχα. Τα περισσότερα παιδιά που είναι αλλεργικά σε έναν ή περισσότερους ξηρούς καρπούς δεν ξεπερνούν την αλλεργία τους στους ξηρούς καρπούς.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία σε έναν συγκεκριμένο ξηρό καρπό εκτίθεται σε αυτόν, οι πρωτεΐνες του ξηρού καρπού δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή η σύνδεση ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Στις ΗΠΑ, απαιτείται σήμανση σε απλή γλώσσα στα συσκευασμένα τρόφιμα για 18 διαφορετικούς ξηρούς καρπούς. Αυτοί οι ξηροί καρποί δεν είναι ίδιοι με το φιστίκι, το οποίο φυτρώνει υπόγεια και είναι ένα όσπριο που συγγενεύει με τα φασόλια και τα μπιζέλια. Μόνο το 40% των παιδιών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς έχουν αλλεργία στο φιστίκι.

Οι ξηροί καρποί διαφέρουν επίσης από τα αλλεργιογόνα σπόρων, όπως το σουσάμι, ο ηλίανθος, η παπαρούνα και η μουστάρδα, που δεν φυτρώνουν σε δέντρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 2% του παιδιατρικού πληθυσμού επηρεάζεται από αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς . Πολλοί θα μεταφέρουν αυτές τις αλλεργίες στην ενήλικη ζωή.
Αλλεργία στα οστρακοειδή

Η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στους ενήλικες και μία από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά.

Περίπου το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ αναφέρει αλλεργία στα οστρακοειδή. Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι συνήθως δια βίου.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο οστρακοειδές εκτίθεται σε αυτό το οστρακοειδές, οι πρωτεΐνες του οστρακοειδούς δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Υπάρχουν δύο ομάδες οστρακοειδών:
καρκινοειδή (γαρίδες, γαρίδες, καβούρια και αστακός)
μαλάκια/θύελλες (μύδια, αχιβάδες, στρείδια, χτένια, χταπόδια, καλαμάρια, αβαλονάκια, σαλιγκάρια)

Η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι πιο συχνή από την αλλεργία στα μαλάκια. Η γαρίδα επίσης είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο οστρακοειδών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Τα ψάρια με πτερύγια και τα οστρακοειδή δεν είναι στενά συνδεδεμένα. Η αλλεργία σε ένα από τα δύο δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να αποφεύγετε και τα δύο, Χρειάζεται προσοχή βέβαια για την αποφυγή διασταυρούμενων επαφών μεταξύ ψαριών και οστρακοειδών.

Συζητήστε το θέμα αυτό λεπτομερώς με τον αλλεργιολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζονται οι κατάλληλοι διατροφικοί περιορισμοί.

Περίπου το 60% των ατόμων με αλλεργία στα οστρακοειδή εμφανίζουν την πρώτη τους αλλεργική αντίδραση ως ενήλικες
Αλλεργία στα ψάρια

Τα ψάρια με πτερύγια είναι μία από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες με συχνότητα 1% στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Σε μια μελέτη, ο σολομός, ο τόνος, το γατόψαρο και ο μπακαλιάρος ήταν τα ψάρια στα οποία οι άνθρωποι ανέφεραν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο ψάρι εκτίθεται σε αυτό το ψάρι, οι πρωτεΐνες του ψαριού δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Τα ψάρια με πτερύγια και τα οστρακοειδή δεν έχουν στενή συγγένεια. Η αλλεργία σε ένα από τα δύο δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να αποφεύγετε και τα δύο, αν και χρειάζεται προσοχή για την αποφυγή διασταυρούμενης επαφής μεταξύ ψαριών και οστρακοειδών. Συζητήστε λεπτομερώς αυτό το θέμα με τον αλλεργιολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζονται οι κατάλληλοι διατροφικοί περιορισμοί.

Περίπου το 40% των ατόμων με αλλεργία στα ψάρια εμφανίζουν την πρώτη τους αλλεργική αντίδραση ως ενήλικες.
Αλλεργία στο σουσάμι

Το σουσάμι είναι η ένατη πιο κοινή τροφική αλλεργία μεταξύ παιδιών και ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Οι βρώσιμοι σπόροι του φυτού σουσάμι είναι ένα κοινό συστατικό σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο, από τα αρτοσκευάσματα μέχρι το σούσι. Αρκετές αναφορές δείχνουν ότι αυτή η αλλεργία έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όταν ένα άτομο με αλλεργία στο σουσάμι εκτίθεται σε σουσάμι, οι πρωτεΐνες στο σουσάμι δεσμεύονται σε ειδικά αντισώματα IgE που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό ενεργοποιεί την ανοσολογική άμυνα του ατόμου, οδηγώντας σε συμπτώματα αντίδρασης που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ σοβαρά.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, το σουσάμι θα γίνει το ένατο σημαντικό αλλεργιογόνο που πρέπει να αναγράφεται σε απλή γλώσσα στα συσκευασμένα τρόφιμα στις Η.Π.Α..

Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να αρχίσουν να αναγράφουν το σουσάμι νωρίτερα, αν και δεν υποχρεούνται να το κάνουν.

Περίπου το 0,23% των παιδιών και των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι αλλεργικοί στο σουσάμι.


DIATROFI.GR
11.1.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget