Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Η βραδινή χρήση κινητού από παιδιά «κοστίζει» σε ώρες ύπνου

Τα παιδιά μπορεί να «χάσουν» τον ύπνο τους αν ασχολούνται πολύ ώρα με τα κινητά τους πριν κοιμηθούν, αναφέρει πρόσφατη μελέτη.Επιστήμονες, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης, πρόσθεσαν βέβαια, ότι δεν βρήκαν κάποια σύνδεση με την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον λιγότερο ύπνο το βράδυ, όπως γράφει το News4Health.gr.
Οι συγγραφείς της μελέτης, αναφέρουν ότι η χρήση κινητού είναι ένας λόγος που τα παιδιά δεν ξεκουράζονται αρκετά, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους.

Σημειώνουν ότι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρήσης κινητού και έλλειψης ύπνου μπορεί να έχει σχέση με το ψυχικό στρες, την έκθεση στο μπλε φως και στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων που προέρχονται από ψηφιακές συσκευές.

Ωστόσο, οι μελετήτες τονίζουν ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στον βραδινό ύπνο των παιδιών. Οι ειδικοί εξέτασαν τις online συνήθειες 1.500 παιδιών 9-12 ετών στην Ισπανία και την Ολλανδία.

Υπολόγισαν σε πόση έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων - τα οποία προέρχονται από τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, tablet, τηλεόραση, ραδιοκύματα και σημεία πρόσβασης WiFi - έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά κάθε μέρα. Επίσης απέκτησαν πληροφορίες για τη χρήση κινητού που κάνουν μέσω ενός ερωτηματολογίου.


Στη συνέχεια, η ομάδα συνέλεξε πληροφορίες για το πόσο συχνά ένα γκρουπ 300 παιδιών χρησιμοποιούσε το κινητό του μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ μετρούσαν το ύπνο τους για μία εβδομάδα χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρο καρπού και ημερολόγια ύπνου.
Ένα βραδινό τηλεφώνημα μπορεί να σου κοστίσει σε ύπνο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά περνάνε 50 λεπτά την ημέρα «κολλημένα» στις οθόνες των κινητών τους και 2,5 λεπτά την ημέρα κάνοντας τηλεφωνήματα. Τα παιδιά κοιμούνταν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες το βράδυ. Ωστόσο, 1/5 παιδιά έκανε τηλεφωνήματα το απόγευμα και κοιμόταν 12 λιγότερα λεπτά.

Αν και τα αποτελέσματα δείχνουν μια πιθανή σύνδεση με τη νυχτερινή χρήση του τηλεφώνου, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της στέρησης ύπνου. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει εάν η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αντίθεση με το βράδυ έχει οποιαδήποτε επίδραση στον ύπνο .

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των εφήβων. Η ανεπαρκής διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου είναι γνωστό ότι οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία», γράφει η καθηγήτρια Monica Guxens από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης στο περιοδικό Environmental Research .

Παρά αυτά τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που εξετάζουν την πιθανή επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων στον ύπνο.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η επίδραση οφείλεται σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την τηλεφωνική κλήση και όχι στην έκθεση σε RF-EMF», λέει η Alba Cabré-Riera, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σε μια ανακοίνωση μέσων. «Αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι δόσεις RF-EMF που απορροφάται από τον εγκέφαλο τη νύχτα μπορεί να είναι πιο σχετικές με τον εφηβικό ύπνο».


DIKAIOLOGITIKA NEWS


9.1.22
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget