Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ανασφάλιστοι: Εξετάζονται εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς δημοσίων δομών


Pexels


Τρόπους διασφάλισης της πρόσβασης ανασφάλιστων πολιτών σε συνταγογραφούμενα σκευάσματα επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, μετά τη νομοθέτηση της άρσης της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς.

Η «εκτόξευση» της δαπάνης κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στα 310 εκατ. ευρώ, χτύπησε «καμπανάκια» και με την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της υπέρβασης της συνολικής φαρμακευτικής (clawback), το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα νομοθέτησε τον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών.

Εξετάζοντας προσεχτικότερα το θέμα της δαπάνης διαπιστώθηκε πως η αύξηση προέκυψε μετά την απόφαση «ανοίγματος» της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους και σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε και ένα ποσό περίπου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε σε ποσά που φέρεται να κατέβαλαν ανασφάλιστοι για τη διαφορά στη συμμετοχή (μεταξύ τιμής αναφοράς, βάσει του φθηνότερου σκευάσματος στην κατηγορία, και της τιμής λιανικής), για να προμηθευτούν φάρμακο υψηλότερης τιμής. Μάλιστα, την εν λόγω κατάσταση φέρεται να επωφελήθηκε και το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που εξαρθρώθηκε πρόσφατα.


Έτσι το Υπουργείο αποφάσισε να επιστρέψει τις διαδικασίες στην προηγούμενη κατάσταση, νομοθετώντας τον περιορισμό της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους μόνο στις δημόσιες δομές, εκτιμώντας ότι θα εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διάταξη που νομοθετήθηκε πρόσφατα, η αλλαγή που προβλέπει πως δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν μόνο γιατροί δημόσιων δομών, τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η αλλαγή συνοδεύτηκε από προβληματισμό και αντιδράσεις, με εκπροσώπους των ιατρών και των ασθενών να εκφράζουν την αντίθεση τους και να προειδοποιούν για επιβάρυνση των δημόσιων δομών και ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων.

Αξιολογώντας τις ενστάσεις και τους προβληματισμός, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να ετοιμάζεται να εισάγει εξαιρέσεις στη διαδικασία, διατηρώντας όμως το βασικό κορμό της διάταξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων στους ανασφάλιστους θα γίνεται μόνο από γιατρούς των δημοσίων δομών, ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθούν κατηγορίες σκευασμάτων.

Ειδικότερα, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η εξαίρεση της συνταγογράφησης των εμβολίων, τα οποία άλλωστε έχουν αποσπαστεί από τη συνολική φαρμακευτική και την υπέρβαση της, αλλά και άλλων φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, όπως τα ογκολογικά. Για συγκεκριμένες λοιπόν κατηγορίες δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς.

Επιπλέον, με στόχο την ομαλότερη μετάβαση στο νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν αποκλείεται να μετατεθεί και η έναρξη ισχύος του.


NEWS4HEALTH
16.12.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget