Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 31/12


O... λογαριασμός της εφορίας είναι ιδιαίτερα βαρύς για εκατομμύρια φορολογούμενους, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021.(Φωτ.: INTIME)

Καθώς κάθε τέλος του έτους συσσωρεύονται μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Έτσι, έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν:

ΕΝΦΙΑ: 4η δόση
Φόρος εισοδήματος: 6η δόση
Καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.
της μηνιαίας δόσης των 100 και 120 δόσεων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ή της ρύθμισης με 36 – 72 δόσεις
.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν:
Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλές τους. Ακολουθούν άλλες 2 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
Τη τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Την δόση των 100 και 120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν εως το τέλος Οκτωβρίου τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.


β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Τη δόση θα πρέπει να καταβάλουν και όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση με τις 36 – 72 δόσεις.
Την πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.
Τα τέλη κυκλοφορίας επίσημα θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει παράταση για τη νέα χρονιά.
Την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων για όσους δεν θέλουν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας

Εκτός από τους φόρους που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν, υπάρχει και μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει όσοι θέλουν να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2020 ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Αδήλωτα εισοδήματα: Όσοι εντοπίστηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Κάλυψη τεκμηρίων: Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις από όσους επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέσω γονικών παροχών.
Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2020.
Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.


DIKAIOLOGITIKA NEWS
29.12.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget