Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ν. Δένδιας: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στον Χάρτη του ΟΗΕ είναι η βάση για σχέσεις καλής γειτονίας

Σκιαγραφώντας το τρίπτυχο βάσει του οποίου η Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αντιμετώπισε επιτυχώς διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με εξαίρεση μια χώρα


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το μήνυμα πως η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, με βάση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη του ΟΗΕ, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας για πρώτη φορά στο φόρουμ «Manama Dialogue», που διεξάγεται στο Μπαχρέιν. Αυτή είναι η σταθερή βάση για σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα τις αρχές αυτές, η Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, κατέστησε σαφές.

Σκιαγραφώντας το τρίπτυχο βάσει του οποίου η Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αντιμετώπισε επιτυχώς διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με εξαίρεση μια χώρα. Ειδικότερα, υπενθύμισε πως σε ένα χρόνο σύναψε διεθνείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ότι έχει συμφωνήσει με την Αλβανία να παραπέμψουν το ίδιο ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε εκ νέου πως στόχος της Ελλάδας είναι να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες, έχοντας ως βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο.


Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, στέλνοντας το μήνυμα πως «χτίζουμε γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης». «Μόλις πριν από 48 ώρες φιλοξένησα μια τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή ομολόγων μου από την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία στην Αθήνα. Και τον περασμένο Φεβρουάριο, είχα την τιμή να φιλοξενήσω τις προαναφερθείσες χώρες, μαζί με τρία κράτη του Κόλπου, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το όνομα "Φόρουμ Φιλίας"» σημείωσε ενδεικτικά.

Αυτά τα σχήματα συνεργασίας εξυπηρετούν τον στόχο της προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας και έχουν τη δυνατότητα από τον Κόλπο να επεκταθούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, υπογράμμισε. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεργασιών αυτών, είπε πως η επιδίωξη είναι η από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, η ανταλλαγή απόψεων και η ανάληψη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η λειψυδρία.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως τα πολυμερή αυτά σχήματα είναι ανοιχτά σε όποιον συμμερίζεται τις αξίες και τις αρχές μας, δηλαδή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και πολιτικών συμφερόντων. Ωστόσο, παράλληλα παρατήρησε πως είναι και μια περιοχή που πλήττεται από πολλές συρράξεις, αναφέροντας τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη, και σημείωσε ότι εκτός από τις επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, έχουν επίσης σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. «Μεταξύ άλλων, δημιουργούν συνθήκες για την ανάπτυξη δύο πολύ αποσταθεροποιητικών παραγόντων, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας» ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει η περιοχή αυτή από αυτόν τον φαύλο κύκλο βίας, ανασφάλειας και αστάθειας, προτάσσοντας το όραμα που αγκαλιάζει την πλούσια ποικιλομορφία της και τη μοναδική ιστορική της κληρονομιά.
Ο Κόλπος είναι μέρος της γειτονιάς μας

Ο τρίτος δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι η οικοδόμηση διμερών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Κόλπου, καθώς και με περιφερειακούς οργανισμούς, επισήμανε. Ως προς αυτό, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στον Κόλπο, διότι οι χώρες που τον απαρτίζουν είναι μέρος της γειτονιάς. «Και αυτό το υποστηρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε με σαφήνεια.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε την υπογραφή της συμφωνίας Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που περιέχει επίσης ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και την ανάπτυξη μίας συστοιχίας πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα καθαρά αμυντικοί, με στόχο την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών, ιδιαίτερα τις επιθέσεις κατά αμάχων. Εξίσου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία για πολιτικές διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στις συχνές επαφές που έχει με τον πρόεδρο του, αλλά και στις επισκέψεις του σχεδόν σε όλες τις χώρες του Κόλπου.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη δέσμευση να χτίσει στα θεμέλια της πολιτικής που ανέπτυξε παραπάνω, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για μια ευρύτερη πρόοδο προς την επίλυση συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
23.11.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget