Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κατερίνη 4,85 ευρώ αναμονή για Μπασμά και Βιρτζίνια, μέχρι Χριστούγεννα κορονοενίσχυση


Συνεχίζεται η συγκομιδή καπνών αυτή την εποχή με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών. Όμως φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλύτερες τιμές.

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Εσάτ Χουσείν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και πρόεδρος της Καπνικής (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος), «αυτή την εποχή έχουμε εμπορικές πράξεις για τα καπνά ποικιλίας Κατερίνη. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 4,75 έως 4,85 ευρώ το κιλό, αυξημένη σε σχέση με την περσινή.

Ακόμη δεν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες αν και συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μπασμά. Από τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές στα Μπασμά. Πάντως το κόστος κυμαίνεται στα 3,84 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με σχετική μελέτη που κάναμε. Αν οι τιμές παραγωγού δεν είναι πάνω από το κόστος τότε οι καπνοπαραγωγοί αναμένεται να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από από 3,80 έως 4,80 ευρώ το κιλό, με μέση τιμή στα 4,40 ευρώ. Αναμένουμε φέτος ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής.

Στα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια αναμένουμε να μαζευτούν δύο χέρια για να δούμε που θα κυμανθεί φέτος η τιμή τους. Πάντως πρόβλημα μεγάλο υπάρχει σε όλη την χώρα με την έλλειψη εργατών γης, κάτι που κάνει δύσκολη τη συγκομιδή καπνών».

Στο μεταξύ θυμίζουμε ότι έχει συμφωνηθεί η χορήγηση ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές όλων των ποικιλιών καπνού (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης), συνολικού ύψους 11,3 εκατομμύρια ευρώ. Aπό τα 78.000 στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση λόγω κορονοϊού θα είναι 90 ευρώ το στρέμμα. Τυπικά έχει πάει στις Βρυξέλλες για να υπογραφεί η σχετική απόφαση. Εκτιμώ ότι μέχρι τα Χροιστούγεννα θα έχει πληρωθεί η ενίσχυση στους παραγωγούς όλων των ποικιλιών καπνού».


Παϊσιάδης Σταύρος


AGROTYPOS23.11.21
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget