Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Με πόσο περπάτημα θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια
Σύμφωνα με νέα έρευνα

Αρκεί να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μέρα κάνοντας έναν περίπατο για να καταφέρετε να ρίξετε –και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό– τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που απειλούν την καρδιά σας.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, την πρώτη του είδους της, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, το περπάτημα είναι ο πιο απλός και συνάμα οικονομικός τρόπος να μειώσετε τα επίπεδα των επικίνδυνων λιπιδίων του αίματος.

Το πολύωρο καθισιό είναι γνωστό ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και πρόωρο θάνατο από κάθε αιτία. Οι επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία σε προηγούμενη έρευνά τους είχαν δείξει ότι οι υπάλληλοι γραφείου –που τυπικά περνούν πολλές ώρες της μέρας καθιστοί– μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο και την ινσουλίνη τους κάνοντας έναν σύντομο ζωηρό περίπατο διάρκειας μόλις 2 λεπτών ανά μισή ώρα.


Τώρα, η ίδια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μια παρόμοια στρατηγική βοηθά και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων. Τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, ζητήθηκε από 36 άτομα να ακολουθήσουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για δύο ημέρες:

– παρατεταμένη ακινησία
– παρατεταμένη ακινησία και ένας 30λεπτος περίπατος στο τέλος της μέρας
– ακινησία που διακόπτεται από 2 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα ανά μισή ώρα
– ακινησία που διακόπτεται από 2 λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα ανά μισή ώρα και ένας 30λεπτος περίπατος στο τέλος της μέρας

Τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και η ινσουλίνη των συμμετεχόντων μετρήθηκαν για διάστημα πέντε ωρών κατά τη δεύτερη μέρα κάθε σεναρίου.

Οι μετρήσεις υπέδειξαν ότι τόσο οι σύντομοι περίπατοι όσο και το 30λεπτο περπάτημα είναι δυνατό να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία, όπως αυτή αξιολογείται βάσει των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου και της ινσουλίνης, με τον συνδυασμό των δύο στρατηγικών να παρέχει βέβαια τα μεγαλύτερα οφέλη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό μήνυμα υγείας εδώ: Το παραδοσιακό μισάωρο μέτριας έντασης σωματικής άσκησης είναι σημαντικό, όμως εξίσου σημαντικό είναι να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος ακινησίας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τα τακτικά, σύντομης διάρκειας “ξεσπάσματα” σωματικής άσκησης» αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Μέρεντιθ Πέντι, συμπληρώνοντας πως «αυτή η στρατηγική, αν διατηρηθεί για μήνες ή για χρόνια, μπορεί να είναι αρκετή για να εξηγήσει γιατί τα άτομα που δεν κάθονται για πολλές ώρες συνεχόμενα έχουν καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία».


ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
8.10.21
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget