Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Οι καταθέσεις στο ζενίθ και η χρηματοδότηση στο ναδίρ – Ανοίγει περισσότερο η «ψαλίδα»


Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, ανεβάζοντας το ποσό που αποταμιεύθηκε στην περίοδο της πανδημίας στο ποσό των 32 δισ. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία για τις χορηγήσεις

Πηγή: PixabayΟι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζουν για έναν ακόμη μήνα να αυξάνονται, ενώ αντίθετη παραμένει η εικόνα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το μεσημέρι στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα εκτινάχθηκαν στα 173,14 δις, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,48 δις, ύψος που το είναι το μεγαλύτερο της 10ετίας, αφού μεγαλύτερο συναντά κανείς τον Δεκέμβριο του 2011.

Μέσα στην πανδημία οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 32 δις, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ήταν σε ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα πακέτα στήριξης ύψος σχεδόν 42 δις που έδωσε το ελληνικό δημόσιο. Αξίζει να τονίσει κανείς ότι τον Αύγουστο η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, ενώ τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά μόλις 94 εκατ. ευρώ.

Δάνεια με το σταγονόμετρο

Και ενώ κανείς θα περίμενε, εφόσον λειτουργούσαν οι κανόνες της οικονομίας, ότι ανάλογη θα ήταν η αύξηση των χορηγήσεων, αυτό δεν συμβαίνει. Οι χορηγήσεις μήνα με τον μήνα συρρικνώνεται ως απόλυτο μέγεθος και αυτό φαίνεται τόσο από τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά στοιχεία.

Το υπόλοιπο των δανείων τον Αύγουστο του 2021 να είναι στα 122,119 δις, με την καθαρή ροή χρηματοδότηση να είναι αρνητική κατά 337 εκατ. ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο. Η 12μηνη μεταβολή μάλιστα έχει μειωθεί από το 2,3% τον Ιούλιο στο 0,8% τον Αύγουστο.

Αναφορικά τις επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον παραγωγικό βραχίονα της χώρας, ο ετήσιος ρυθμός έχει υποχωρήσει από 6,4% τον Ιούνιο στο 3,7% τον Αύγουστο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πέσει από τα 68,9 δις στα 66,2 δις.
Η κατανάλωση δεν «έφαγε» από τις καταθέσεις


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 13,2%, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, εντούτοις αυτό δεν φάνηκε από το ύψος των καταθέσεων οι οποίες και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για το αν θα διατηρηθεί αυτή η τάση, αφού υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μοιραία για να φανούν συνεπείς θα αναλώσουν μέρος από τα έτοιμα.

Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει την πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να χαλαρώσουν σε ένα βαθμό, τα κριτήρια δανειοδότησης, τα οποία σήμερα είναι τόσο αυστηρά ώστε αποκλείουν σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και στην επόμενη συνάντηση τραπεζιτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.
28.9.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget