Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Όλυμπος: Στα σκαριά η θέσπιση εισιτηρίου για επίσκεψη στο «βουνό των θεών»!


Από το νέο «χαράτσι» θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών

Με απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπεται θέσπιση εισιτηρίου για οποιονδήποτε θέλει να επισκεφθεί τον… Όλυμπο!

Η απόφαση, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και συνεπώς το περιεχόμενό της δεν είναι οριστικό, ορίζει ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο της ότι καθιερώνεται εισιτήριο επίσκεψης «στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία “Όρος Όλυμπος”», γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των ορειβατών, αλλά και των… απλών ανθρώπων που αρέσκονται στο να εκδράμουν στο «βουνό των θεών».

Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν πόρο για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΔΕΔΟ), ενώ το εισιτήριο θεσπίζεται, ώστε να καλυφθούν οι «αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας της περιοχής». Βέβαια, σε κανένα σημείο της απόφασης δεν διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, ενώ από το άρθρο 2 της ίδιας απόφασης, ορίζεται ότι η περιοχή κάλυψης του εισιτηρίου αφορά στην πράξη το μεγαλύτερο τμήμα του όρους.


Εισιτήριο, εξάλλου, θα καλείται να πληρώσει ο οποιοσδήποτε και για οποιαδήποτε δραστηριότητα, από μία απλή διέλευση, μέχρι ορειβασία και κυνήγι στην περιοχή. Από το νέο «χαράτσι» εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως τα ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, ο ΦΔΕΔΟ θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο έκδοσης των εισιτηρίων και, εφόσον εντοπίζονται άνθρωποι χωρίς να έχουν πληρώσει το απαραίτητο αντίτιμο, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου. Τα έσοδα από τα πρόστιμα θα αποδίδονται στον ΦΔΕΔΟ και στο «Πράσινο Ταμείο», όπως καταγράφεται στην απόφαση.

Σχετικά με τις τιμές του εισιτηρίου, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:
Ατομικό εισιτήριο από 4-6 ευρώ ανά ημέρα
Ομαδικό εισιτήριο, άνω των δέκα ατόμων, από 4-5 ευρώ ανά ημέρα
Μειωμένο εισιτήριο, από 2,42-3 ευρώ την ημέρα.
Βαρύ το… τίμημα για τα οχήματα

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα οριζόμενα από την απόφαση, υπάρχει και η δυνατότητα ετήσιου πάσου, ενώ, όσον αφορά στο εισιτήριο που πρέπει να πληρώσουν για τα οχήματα, εκεί έρχεται και το πιο βαρύ «χτύπημα» στην τσέπη των επισκεπτών, καθώς, όπως τονίζεται στο παράρτημα της απόφασης, για μία μηχανή το κόστος ανέρχεται σε 8-10 ευρώ την ημέρα, για ένα επαγγελματικό όχημα σε 40-80 ευρώ την ημέρα, για ένα τουριστικό όχημα σε 70 ευρώ.

Για τους κατοίκους των γύρω δήμων υπάρχει πρόβλεψη για φθηνότερο κόμιστρο επί των οχημάτων τους. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι των δήμων Δίου, Λιτοχώρου, Κατερίνης και Ελασσόνας μπορούν να εκδώσουν ετήσιο εισιτήριο αντί 20 ευρώ για κάθε ημέρα που θα έχουν σταθμευμένο το όχημά τους μέσα στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Οι λοιποί πολίτες που θα επισκέπτονται τον Όλυμπο, θα πρέπει να πληρώνουν μόνο για το αυτοκίνητό τους από 10-12 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα, πάντα, με την εν λόγω απόφαση.NEWSBREAK
17.8.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget