Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Βάση τα 35 λεπτά στα συμπύρηνα, χτυπιούνται φέτος οι μεταποιητές!


Με αφετηρία τα 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, κάτι που σηµαίνει πως ο παραγωγός στο χέρι θα λάβει 30 λεπτά το κιλό και µε ορατό το ενδεχόµενο η τιµή να φύγει πιο ψηλά αν επιβεβαιωθούν τα δυσµενή σενάρια µε τις προβλέψεις για το ακριβές µέγεθος της φετινής παραγωγής, ανοίγει η συγκοµιστική σεζόν στο συµπύρηνο ροδάκινο.Λεωνίδας ΛιάμηςAgronews


Παρά την άµυνα που προσπαθεί να παίξει, κατά πάγια τακτική µέχρι και την τελευταία στιγµή, η µεταποιητική βιοµηχανία, δοκιµάζοντας την υποµονή και τα νεύρα των παραγωγών, οι ποσότητες που αναµένονται είναι τόσο λίγες, που ήδη εκπρόσωποί της παραδέχονται ότι θα πρέπει να ανεβάσουν τις τιµές, σε σχέση µε τα 26 λεπτά το κιλό που έδιναν τα προηγούµενα χρόνια, αποφεύγοντας, όµως, να προσδιορίσουν το πόσο πιο πάνω θα είναι το ποσό που θα πληρώσουν. Ήδη, ωστόσο, τα «στέκια» που έχουν στηθεί σε κάθε χωριό µε υποψία καλής παραγωγής ξεπερνούν κάθε προηγούµενο, δείχνοντας έτσι την αγωνία της µεταποίησης να εξασφαλίσει πρώτη ύλη. Είναι ενδεικτικό, όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda, πως σε Ηµαθία και Πέλλα ίσως να είναι πάνω από 300 τα στέκια, σε σηµείο που η νοµιµότητα να αποτελεί την εξαίρεση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τηρούνται σε αυτά ούτε τα στοιχειώδη. Την ίδια στιγµή πυκνώνουν και οι φωνές ότι και φέτος θα κυριαρχήσει όργιο στις συναλλαγές µε µαύρα χρήµατα, φέρνοντας σε δυσµενή θέση κυρίως τους συνεταιρισµούς που δεν µπορούν να λειτουργήσουν χωρίς παραστατικά, µε συνέπεια να χάνουν πρώτη ύλη. 


Ταυτόχρονα ένα εργοστάσιο, που είναι εκτός της «οµπρέλας» της ΕΚΕ, φηµολογείται ότι ήδη ανακοίνωσε 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο, µε την υπόσχεση, µάλιστα, πως στην εκκαθάριση εάν ισχύει κάτι άλλο στην αγορά, θα σπεύσει να το καλύψει. Με τον τρόπο αυτό, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο αναµένεται να κινηθεί η αγορά κι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, καθώς αυξάνεται η πίεση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε σχέση µε τις τιµές που προτίθενται θα δώσουν για το προϊόν. Άλλωστε, ήδη από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας ξεκίνησαν να µαζεύονται οι πρώτοι όγκοι της ποικιλίας Romeo, ενώ τώρα θα µπουν δυνατά στη συγκοµιδή και τα κτήµατα µε την ποικιλία «Κατερίνα», επιτρέποντας στα εργοστάσια να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Συγκλίνουσες εκτιµήσεις προσδιορίζουν τον όγκο της προσδοκώµενης φετινής παραγωγής σε ένα εύρος που ξεκινά από 170.000 τόνους, ως αρνητικό σενάριο και φτάνει µέχρι τους 220.000 – 230.000 τόνους, ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Το τοπίο ωστόσο θα ξεκαθαρίσει στις 10-15 επόµενες ηµέρες, όταν και αναµένεται να ολοκληρωθεί η συγκοµιδή της ποικιλίας Κατερίνα, η οποία καλύπτει το 35%-40% των εκτάσεων και χαρακτηρίζεται φέτος ως «βαρόµετρο», καθώς είναι η µόνη που έδειξε σχετική ανθεκτικότητα έναντι των παγετών (σ.σ. οι Α37 και Andros που είναι το περίπου 50% εκτιµάται πως είναι µειωµένη 50% και η Evert που αντιπροσωπεύει το 12% έχει αρκετά προβλήµατα) και έχει αναλογικά καλύτερη παραγωγή. Αυτό σηµαίνει ότι αν οι όγκοι είναι µικρότεροι του αναµενόµενου δεν αποκλείεται να «πυροδοτηθεί» ένας πόλεµος ανταγωνισµού τιµών για την εξασφάλιση πρώτης ύλης ή αντιθέτως εάν οι ροές στα εργοστάσια είναι σχετικά ικανοποιητικές να υπάρξει συγκράτηση.Σε Πέλλα και Αµύνταιο η καταστροφή φτάνει το 90 µε 100%, µισή παραγωγή για την Ηµαθία

Το µεγαλύτερο πρόβληµα φανεται πως εντοπίζεται στο νοµό Πέλλας µε τον παραγωγό Σάββα Σαββίδη από το Λιπαρό Γιαννιτσών να σηµειώνει πως «η ζηµιά ξεπερνά το 90%. Από τους 150 τόνους που περίµενα δεν θα µαζέψω ούτε 15 τόνους». Για απώλεια παραγωγής που κυµαίνεται από 50% έως και 80% ανάλογα τα κτήµατα, µας µίλησε κι ο παραγωγός Θέµης Κρητίδης από τον Προφήτη Ηλία Σκύδρας, ενώ ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του Α.Σ. Καλυβίων σηµείωσε πως «σε ακτίνα 5 χιλιοµέτρων από τα Καλύβια, σε όλα τα χωριά δεν υπάρχει συµπύρηνο ροδάκινο ούτε για δείγµα». Στην Ηµαθία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, µε την απώλεια παραγωγής να φτάνει µεσοσταθµικά στο 50%, ενώ κοντά στο 100% είναι η καταστροφή σε Αµύνταιο και Φλώρινα. «Σε κάθε περίπτωση µιλάµε για το µισό της περσινής συνολικής παραγωγής κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουµε άλλες απώλειες από τα καιρικά φαινόµενα, που θα µειώσουν ακόµη περισσότερο τους αναµενόµενους όγκους», αναφέρθηκε στην Agrenda από πηγή µε γνώση του κλάδου.

14.7.21
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget