Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ξένες ΜΚΟ απαιτούν από την Ελλάδα την εγκατάλειψη των ερευνών για υδρογονάνθρακες!


Επιστολή τύπου diktat προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπογράφεται από τον Έλληνα και Ισπανό διευθυντή της οργάνωσης WWF
 

Ο ύποπτος ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF) στον ελληνοτουρκικό διάλογο… Με τι πρόσχημα ζητούν από τον Πρωθυπουργό να «ενταφιάσει» τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας!
του Κ. Ν. Σταμπολή*

Στις 3 Φεβρουαρίου η γνωστή διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Worldwide Wildlife Fund (WWF), δηλ. Διεθνές Ταμείο για την Προστασία της Άγριας Πανίδας, έστειλε επιστολή τύπου diktat προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπογράφεται από τον Έλληνα και Ισπανό διευθυντή της οργάνωσης, απαιτώντας χωρίς περιστροφές όπως εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τον τερματισμό του εν εξελίξει προγράμματος ερευνών για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Με την WWF να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία τον περασμένο μήνα «έβαλε στο αρχείο τις τελευταίες 4 αιτήσεις για άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Λέοντος, μιας σημαντικής περιοχής για τα κητώδη».

Στην επιστολή της η WWF, αφού επικαλείται τις πρόσφατες εξελίξεις και επιτεύγματα στην κλιματική διπλωματία, το ευρωπαϊκό Green Deal και την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία των Παρισίων – λες και η Ελλάδα είναι αντίθετη με αυτά– υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το Κλίμα, οι «τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι για να χτίσουν ένα μέλλον μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, υποκινούμενοι όχι μόνο από την απειλή της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις νέες οικονομικές ευκαιρίες που η αντιμετώπιση της γεννά».

Παραλείποντας ασφαλώς να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι και σχεδιάζουν να παραμείνουν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (και προφανώς δεν έχουν ουδεμία διάθεση να αυτοκτονήσουν οικονομικά, τερματίζοντας τις έρευνες και την παραγωγή), η ενεργειακή οικονομία της Κίνας στηρίζεται, και θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμα, να εξαρτάται κυρίως από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, ενώ η Γερμανία (η τόσο πολιτικά και περιβαλλοντικά ορθή αυτή χώρα) δεν πρόκειται να αποχωριστεί τους λιγνίτες πριν το 2040.

«Υπό αυτό το πρίσμα», συμπληρώνει η γεμάτη υποδείξεις επιστολή της WWF, «οι υδρογονάνθρακες, όπως και ο λιγνίτης, είναι ασύμβατοι με τα εθνικά συμφέροντα και τις οικονομικές και κλιματικές μας προτεραιότητες». Και ολοκληρώνοντας καταλήγει ζητώντας από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ακυρώσει οριστικά και αμετάκλητα «τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από τα οποία έχουν πάραυτα παραιτηθεί, ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες εταιρείες, να μην προκηρύξετε νέους διαγωνισμούς και να επανεξετάσετε τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων από μηδενική βάση υπό τα σημερινά, νέα δεδομένα».

Πέρα του ότι η ανωτέρω επιστολή ψεύδεται ασύστολα με το να υποστηρίζει ότι έχουν ήδη αποχωρήσει ή πρόκειται πολύ σύντομα να αποχωρήσουν όλες οι συμβαλλόμενες εταιρείες, παρουσιάζοντας μια τελείως στρεβλή εικόνα για την σημερινή κατάσταση – όπου υπάρχουν παραχωρισιούχοι σε 13 περιοχές της χώρας και μάλιστα περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου- η WWF παραπλανά επικίνδυνα αναφερόμενη στην περίπτωση της Ισπανικής πετρελαϊκής REPSOL, η οποία είναι μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου με επιχειρηματικά ενδιαφέροντα σε όλο τον κόσμο.

Ναι μεν η εν λόγω εταιρεία αποφάσισε να κατευθύνει ορισμένες από τις επενδύσεις της σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας πλην όμως δεν έχει αποφασίσει να τερματίσει την παραγωγή υδρογονανθράκων. Απεναντίας αποβλέπει στα έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων ώστε σε βάθος χρόνου να επενδύσει σε όλη την παραγωγική αλυσίδα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα ώστε να μειώσει τις εκπομπές της και να βελτιώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Η WWF είναι ένας διεθνής περιβαλλοντικός οργανισμός που έχει να επιδείξει ένα πολύ αξιόλογο έργο σε ό, τι έχει να κάνει με την προστασία της άγριας πανίδας. Γι’ αυτό και το σύμβολο της είναι η περιβαλλοντικά απειλούμενη αρκούδα. Η συμβουλή μας είναι όπως το «Ταμείο» περιορισθεί σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο και επικεντρώσει τις καμπάνιες του στον χώρο της βιοποικιλότητας και της προστασίας της φύσης από έκνομες περιβαλλοντικά ενέργειες.

Η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων κάθε άλλο παρά έκνομη είναι και μάλιστα διέπεται από πολύ αυστηρή νομοθεσία σε ό, τι έχει σχέση με τη προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της πετρελαιοπηγής του Πρίνου, η οποία στα 30 και πλέον χρόνια συνεχούς παραγωγής δεν έχει μολύνει την θάλασσα ούτε μια ημέρα με διαρροές υγρών ή αερίων.

Τέλος, θα πρέπει να παρατηρήσουμε στην WWF ότι επιστολές σαν και αυτή που έστειλαν αφελώς οι Έλληνες και Ισπανοί εκπρόσωποί της προς την Ελληνική κυβέρνηση μόνο ως προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μπορεί να θεωρηθεί, αφού οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σχετίζονται άμεσα με την προστασία του εθνικού θαλάσσιου χώρου, την ΑΟΖ, τα χωρικά ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν η αξιέπαινη, κατά τ’ άλλα, περιβαλλοντική αυτή οργάνωση να επικεντρώσει τα ενδιαφέροντα της σε αυτά που γνωρίζει καλύτερα και ορίζει το καταστατικό της και να παύσει να ασχολείται με θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές εθνικής ασφάλειας και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει κάθε λόγο να θέλει να αναπτύξει σε εγχώρια κοιτάσματα.

Και ασφαλώς ούτε η Ισπανία (που ως γνωστό αποτελεί στενό σύμμαχο και προμηθευτή πολεμικού υλικού της Τουρκίας) και πολλώ μάλλον η WWF, θα προστρέξουν να υπερασπίσουν τα εθνικά μας δίκαια ή να μάς εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ενεργειακές πρώτες ύλες που είναι τόσο απαραίτητες για την λειτουργία της οικονομίας μας σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την γείτονα Τουρκία.

* Πρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.NEWSBREAK
20.2.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget