Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Αποσυμφόρηση φυλακών μέσω κοινωνικής εργασίας

Η ρύθμιση που προωθείται από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε όλες τις φυλακές της χώρας βρίσκονται σήμερα 11.400 κρατούμενοι, αντί 9.700 που είναι η μέγιστη χωρητικότητά τους. (Φωτ. INTIME NEWS)
Σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών μέσω αναβάθμισης του θεσμού της κοινωνικής εργασίας αντί φυλάκισης επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση 1.500 «μικροποινιτών» μέσω αντικατάστασης της ποινής φυλάκισης με την υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας κυρίως σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφαρμογή του θεσμού είναι περιορισμένη.


Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού κώδικα που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε αυτή θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, ακαδημαϊκοί καθώς και διοικητικά στελέχη φυλακών. Σύμφωνα με συνεργάτες της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, στόχος είναι η νέα ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι χρήση της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να κάνουν καταδικασμένοι για οικονομικές υποθέσεις και αδικήματα μικρής «επικινδυνότητας», όπως απάτες, ακάλυπτες επιταγές, χρέη προς το Δημόσιο. «Κάποιος που καταδικάστηκε για απάτη με ΦΠΑ δεν έχει θέση στη φυλακή», σχολιάζουν τα στελέχη της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ενα από τα πιθανά ενδεχόμενα είναι η ρύθμιση να «πιάσει» καταδικασθέντες, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές έως 6 έτη, τους λεγόμενους «μικροποινίτες». Ο πληθυσμός τους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας υπολογίζεται σε 1.500 άτομα. Σήμερα, το άρθρο 104Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στις περιπτώσεις που επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει διαφορετικά. Ακόμα, υπάρχει σκέψη να δοθεί δυνατότητα για κοινωφελή εργασία και σε όσους έχουν συσσωρεύσει πολλές πλημμεληματικές ποινές, δεν έχουν δικαίωμα αναστολής και λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των χρηματικών ποινών. Σε όλες τις φυλακές της χώρας βρίσκονται σήμερα 11.400 κρατούμενοι, αντί 9.700 που είναι η μέγιστη χωρητικότητά τους.

Η κοινωνική εργασία θα γίνεται κυρίως στους δήμους. Στην καθαριότητα και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από «χέρια», όπως ο καλλωπισμός πάρκων ή πλατειών. Για αυτό εξάλλου υπάρχει σκέψη να δοθούν κίνητρα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να στηρίξουν το μέτρο. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο στον μηχανισμό να μετάσχουν επιπλέον Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς συνδεδεμένοι με το Δημόσιο, όπως είναι για παράδειγμα τα γηροκομεία και οι δομές φιλοξενίας ΑμεΑ. Οι κρατούμενοι θα εργάζονται κανονικά και θα επιστρέφουν σπίτι τους. Θα τηρείται απουσιολόγιο, ενώ θα καθιερωθεί και σύστημα αξιολόγησης της εργασίας των καταδικασθέντων. Σε περίπτωση που αυτή κρίνεται ελλιπής, τότε θα παύει το ευεργέτημα της κοινωφελούς εργασίας. Η χρήση ή μη της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας θα αποφασίζεται από το δικαστήριο και θα ανακοινώνεται στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η δήλωση της κ. Νικολάου

«Υπάρχουν φυλακισμένοι οι οποίοι δεν έχουν καμιά θέση στα καταστήματα κράτησης. Θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπέρ του κοινωνικού συνόλου, εκτίοντας την ποινή τους μακριά από κελιά και κυρίως αποφεύγοντας τον κοινωνικό στιγματισμό και την αποσύνδεση από την οικογένειά τους. Η αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να είναι κεντρική πολιτική επιλογή κάθε κυβέρνησης. Οι αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνονται με προχειρότητα και με ρυθμίσεις – κουρελού που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Οπως για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου με τον οποίο “αποσυμφορήθηκαν” οι φυλακές και από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, με πολύ σοβαρά αδικήματα», επισημαίνει η Σοφία Νικολάου, σε γραπτή δήλωσή της στην «Κ».

Τον περασμένο Μάρτιο είχε καταρτιστεί σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών, με αφορμή τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Προέβλεπε την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων, που εκτίουν μικρές ποινές για οικονομικής φύσης εγκλήματα καθώς και όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, πλην εξαιρέσεων. Το σχέδιο είχε τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καταρτίστηκε από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα ετίθετο σε ισχύ μόνο εάν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας το απαιτούσαν. Παρότι υπήρξαν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στις φυλακές Διαβατών και Λάρισας τελικά, η ενεργοποίηση της ΠΝΠ δεν κρίθηκε αναγκαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις κρατουμένων με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ αναφορά στο θέμα έχει κάνει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στις κινητοποιήσεις έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού καθώς και έγκλειστοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
4.1.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget