Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κορονοϊός: Γιατί οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Οι άνθρωποι με πολλά παραπανίσια κιλά απειλούνται περισσότερο από τον κορονοϊό, όπως επιβεβαιώνει ακόμη μία μελέτη.Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι η αιτία δεν βρίσκεται στη φλεγμονή, όπως πίστευαν πολλοί ειδικοί, αλλά στην αναπνευστική δυσκολία που επιφέρουν τα περιττά κιλά.


Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), να χρειαστούν διασωλήνωση και να εν τέλει να πεθάνουν.
Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από Covid-19.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Anahita Mostaghim, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, οι παχύσαρκοι είναι ευάλωτοι στον νέο κορονοϊό, αν και οι ακριβείς λόγοι δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Μπορεί όμως να υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτης τύπου 2, υπέρταση ή/και στεφανιαία νόσο, φλεγμονώδη νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση.

Η Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής σε 791 ασθενείς 18 ετών και άνω που νοσηλεύονταν με Covid-19. Οι 361 από αυτούς (ποσοστό 45,6%) ήσαν παχύσαρκοι. Όσοι από αυτούς ήταν παχύσαρκοι (Δείκτης Μάζας Σώματος 35 kg/m2 ή παραπάνω) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ και τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Όσοι είχαν ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, δεν αντιμετώπιζαν όμως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν συνήθως χαμηλότερους δείκτης φλεγμονής τις πρώτες δύο ημέρες της νοσηλείας, κάτι που υποδηλώνει ότι η αρνητική έκβαση της πορείας του ασθενούς δεν σχετίζεται με τον υψηλότερο βαθμό φλεγμονής.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν και λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένη αναπνευστική ικανότητα. Ο κορονοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση ιϊκού φορτίου και πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα στους παχύσαρκους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Πηγή: healthday.com-ONMED.GR
5.1.21

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget