Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Γαλλοαμερικάνικη "ναυμαχία": Νέα Γαλλική πρόταση για φρεγάτες Belharr
Η νέα Γαλλική πρόταση ρίχνει σημαντικά το κόστος αφού προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών


Η"ναυμαχία"-θρίλερ ΗΠΑ-Γαλλίας στα ελληνικά νερά συνεχίζεται, με νέα πρόταση των Γάλλων για τέσσερις φρεγάτες Belharra, με τη διαμόρφωση και τα οπλικά συστήματα που στοχεύει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στο τραπέζι παραμένει η ενδιάμεση για παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette.


Η επιλογή ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γαλλία για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους, καθώς εκτός του οικονομικού παράγοντα, έρχεται να μετρηθεί η ενίσχυση των σχέσεων και των συμμαχιών, η οποία σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις και πράξεις από Παρίσι και Ουάσινγκτον επηρεάζεται άμεσα από το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού ναυτικού.Βασικά κριτήρια ωστόσο για το Πολεμικό Ναυτικό μας πρέπει να παραμείνουν οι επιχειρησιακές ανάγκες για την αντιμετώπιση των απειλών και όχι τα πολιτικά και διπλωματικά τερτίπια που μας ώθησαν σε αυτόν το μαραθώνιο εξοπλισμών της τελευταίας στιγμής.

Άκρως δελεαστική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση των Γάλλων και της Naval Group για τη νέα φρεγάτα του Στόλου. Το Παρίσι επανήλθε τις τελευταίες ημέρες του 2020 και πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα deal το οποίο προβλέπει τη πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών Belhara με κόστος 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Newpost.

Η νέα Γαλλική πρόταση προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα Γαλλική πρόταση ρίχνει σημαντικά το κόστος αφού αντί για δύο προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και μάλιστα τουλάχιστον μία από αυτές δεν έχει αντίρρηση να κατασκευαστεί σε Ελληνικό ναυπηγείο εάν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις.


Και έρχεται να ανταγωνιστεί την Αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις MMSC και μάλιστα με πλοία τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως το μεγάλο ερωτηματικό και η παράμετρος η οποία «καίει» το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι η παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στόλος και το Ελληνικό επιτελείο βάζει ως προαπαιτούμενο. Οι Γάλλοι φέρονται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette όπως και μάλιστα δέχονται να αναλάβουν το κόστος εκσυγχρονισμού τους σε Γαλλικά ναυπηγεία.


Τα πλοία θα είναι διαθέσιμα όπως αναφέρεται σε περίπου ένα χρόνο. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως επιμένει στην παραχώρηση φρεγατών Fremm και αφήνει ως εναλλακτική τις φρεγάτες La Fayette.

Η Αθήνα περιμένει μέσα στον Ιανουάριο την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία θα φέρει και την τελική πρόταση που έχει το Παρίσι για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Η Φλοράνς Παρλί θα παρευρεθεί στην υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.Η νέα Γαλλική πρόταση βάζει ‘’φωτιά’’ στη ‘’ναυμαχία’’ που έχει το Παρίσι με τους Αμερικανούς για τα νέα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και ξεκάθαρα όπως επισημαίνουν επιτελείς λειτουργεί θετικά στην κατεύθυνση να προχωρήσει ο Στόλος στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Άλλωστε η πολιτική ηγεσία η οποία θα λάβει την τελική απόφαση βάζει ως προτεραιότητα την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των πλοίων που επιθυμεί και πάνω σε αυτό το δεδομένο θα διαπραγματευτεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.


ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
4.1.21
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget