Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Το μυστηριώδες ραδιοσήμα από γειτονικό αστρικό σύστημα που ανίχνευσαν κυνηγοί εξωγήινων

Αστρονόμοι, κυνηγοί εξωγήινων, ερευνούν ένα μυστηριώδες σήμα από το γειτονικό αστρικό σύστημα "Proxima Centauri". Ερευνητές από το Breakthrough Listen Project, πρωτοβουλία αξίας 70 εκατ. λιρών για την εξερεύνηση εξωγήινης ζωής μέσω ραδιοτηλεσκοπίων, μελετούν τα ραδιοκύματα από τον Απρίλιο του 2019. Το Proxima Centauri απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη και διαθέτει δύο επιβεβαιωμένους πλανήτες, έναν που μοιάζει με γιγαντιαίο νέφος σαν τον Δία και έναν δεύτερο, βραχώδη, που αποκαλείται Proxima b.Το σήμα εντοπίστηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία, τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με αναφορά του Guardian και σε αντίθεση με προηγούμενες ραδιομεταδόσεις, δεν έχει αποδοθεί σε καμία πηγή που δημιουργήθηκε από τη Γη ή κοντά στη Γη.

Το Proxima b είναι ένας βραχώδης κόσμος που μοιάζει με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από την "κατοικήσιμη ζώνη" του αστεριού του - δηλαδή μια περιοχή όπου θα μπορούσε να ρέει νερό στην επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, καθώς το αστέρι είναι ένας κόκκινος νάνος, η κατοικήσιμη ζώνη είναι πολύ κοντή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι πιθανώς παλιρροιακός και εκτεθειμένος σε έντονη ακτινοβολία, καθιστώντας απίθανο να έχει σχηματιστεί οποιοσδήποτε πολιτισμός - τουλάχιστον στην επιφάνεια. Η ασθενής δέσμη ακτινοβολίας βρισκόταν στο εύρος των 980MHz και οι μεταβολές που εντοπίστηκαν στη συχνότητα από το τηλεσκόπιο Parkes είναι συνεπείς με την κίνηση ενός πλανήτη. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι απόδειξη ενός τρίτου πλανήτη μέσα στο σύστημα, αντί για σημάδια ενός εξωγήινου πολιτισμού, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα ήταν πολύ απίθανο.

Αυτή η δέσμη που ερευνάται δεν έχει εντοπιστεί ξανά από την πρώτη παρατήρησή της τον Απρίλιο ή Μάιο του 2019, οδηγώντας τους αστρονόμους στην εικασία για ένα παρόμοιο με το Wow!" σήμα, ένα σύντομο ραδιοσήμα που εντοπίστηκε από ένα μακρινό αστρικό σύστημα από το Παρατηρητήριο Ραδιοφώνου Big Ear στις ΗΠΑ το 1977 και επισημάνθηκε με τη λέξη "WOW!". Μέχρι στιγμής αυτό το σήμα ήταν ό,τι καλύτερο είχαν οι αστρονόμοι για να μελετήσουν σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης, αν και όπως αυτό το νέο σήμα, πολύ λίγα είναι γνωστά γι' αυτό ή τι προκάλεσε αρχικά στην απελευθέρωσή του.

Πηγή: Daily Mail-ENIKOS
18.12.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget