Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ο «μεγιστάνας» των λαθραίων τσιγάρων: Οι φιλανθρωπίες, η βόμβα και η Μύκονος

Σε ένα πολυτελές σπίτι στα Άνω Λιόσια έκαναν έφοδο πάνοπλοι αστυνομικοί για να συλλάβουν έναν από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.


Στην ακριβή αυτή οικία υπήρχαν σκυλιά-φύλακες, κάμερες αλλά και φρουροί, οι οποίοι επιτηρούσαν την οικία όλο το 24ωρο. Ωστόσο, ο «τσιγαράς», όπως τον αποκαλούσαν οι αστυνομικοί, ήταν άφαντος και δεν συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι βρίσκονταν μόνο ο γιος του και η γυναίκα του. Μετά τις έρευνες στο σπίτι το μόνο που βρήκαν οι αστυνομικοί ήταν ένα πιστόλι Glock.
Στη συγκεκριμένη πολυτελή οικία άγνωστοι είχαν τοποθετήσει βόμβα τον Ιανουάριο του 2017. Την υπόθεση είχε αναλάβει τότε η Δίωξη Εκβιαστών, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν τότε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στα Άνω Λιόσια βρίσκεται πίσω από γνωστή εταιρία εμπορίου φρούτων αλλά και εταιρεία που νοικιάζει βίλες στη Μύκονο. Οι αστυνομικοί περιγράφουν τον ομογενή επιχειρηματία ως ένα από τα μεγάλα «κεφάλια» στο χώρο της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που συνήθως καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τις γερμανικές Αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων και μάλιστα είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Γερμανία. Εξέτισε ποινή περίπου ενός χρόνου φυλάκισης και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το πρόσωπο αυτό εμφανιζόταν στις κοινωνικές του συναναστροφές ως άτομο… low profile, ενώ κατά καιρούς έκανε χορηγίες στην εκκλησία.

Η Αστυνομία είχε βάλει ξανά στο παρελθόν στο μικροσκόπιο τον συγκεκριμένο ομογενή, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι βρισκόταν πίσω από την αγορά ακριβών μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων αλλά και φορτηγών.

Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το εμπόρευμά του κυκλώματος κατέληγε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στα Άνω Λιόσια δεν εμφανίζεται στη δικογραφία ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, διότι δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία. Επιχειρησιακός αρχηγός εμφανίζεται άλλο πρόσωπο, το οποίο επίσης έχει απασχολήσει τις Αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το ερώτημα είναι τι στοιχεία θα προκύψουν τελικά σε βάρος του ομογενή επιχειρηματία και τι «βάθος» θα έχουν.

Κύκλωμα-μαμούθ

Στην αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε χάρη στην έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, αστυνομικοί συνέλαβαν 39 άτομα, ενώ σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα οχτώ. Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν σε 22 διαφορετικούς χώρους του κυκλώματος σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πλήρες εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και πλήρες εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού. Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν μέχρι και εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων καθώς και αποθηκευτικούς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Συνολικά κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού και 75.000.000 ετικέτες τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι είναι περίπου 20.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η έρευνα ξεκίνησε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, που διαπίστωσε ότι ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016.


Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020).

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν:
εγκαταστάσεις δυο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού, εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος,
11 στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 5 υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.
Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, 500 παλέτες περιέχουσες 75.000.000 ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. τσιγάρων
πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας 12 φορτηγά-ημιφορτηγά
10 τράκτορες, 23 τρέιλερ, 9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 10.740 ευρώ και πιστόλι.

Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νομίμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ).

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ:
PHOTO GALLERY«Ξηλώθηκε» κύκλωμα μαμούθ λαθραίων τσιγάρωνΕιδικότερα: ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους, για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας, για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης, η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας, ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών, για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.

Τα μέλη του κυκλώματος επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,

ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,

κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

NEWSBOMB
20.12.20

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget