Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τι κρύβει η «αναχώρηση» του YAVUZ από την Κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Μελέτης


Μετά απο πολύμηνη παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε οριοθετημένα Οικόπεδα της, όπου πραγματοποιούσε παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz σήκωσε άγκυρα νωρίς το πρωι με κατεύθυνση προς την τουρκική ακτή, σε μια κίνηση που μπορεί να είναι το πρωτο βημα για αποκλιμάκωση και στην περιοχη της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η τελευταια NAVTEX 1156/20 είχε εκδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και προέβλεπε την συνέχιση των γεωτρήσεων σε περιοχή που επικαλύπτει και το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, αλλά φαίνεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να το «τραβήξει» πριν την εκπνοή της NAVTEX.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η απόσυρση του Yavuz εντάσσεται σε πρωτοβουλία της Γερμανία, η οποία και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει και επιμείνει να μην υπάρξει αποφαση για κυρώσεις εναντιον της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική προεδρία και η ίδια η κ. Μέρκελ είχε ενημερώσει στις κατ ιδίαν συνεννοήσεις με τον Κ.Μητσοτακη και τον Ν.Αναστασιαδη, ότι έπρεπε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην υπάρξει απόφαση για κυρώσεις, ώστε να μην το εκμεταλλευθεί η Τουρκία και τορπιλίσει τις διερευνητικές, αλλά και γιατί ήταν σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια με την Αγκυρα προκειμένου να αποσύρει τα δυο πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η κίνηση αυτή δεν είναι γνωστό εάν θα ακολουθηθεί και με την απομάκρυνση του Barbaros το οποίο συνεχίζει παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εάν ολοκληρωθεί η απόσυρση του Yavuz (το οποίο ήδη βρίσκεται μεγάλο διάστημα στην ανοικτή θάλασσα) θα είναι ένα πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση που θα πρέπει να συνεχισθεί και με την αποχώρηση του Barbaros.

Αλλά δεν είναι γνωστό εάν αυτή η κίνηση έχει «χρονοδιάγραμμα» και εάν οι πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν τόσο στα ελληνοτουρκικά αλλα και στο κυπριακό κυρίως μετά την «προεδρική» εκλογή στο ψευδοκράτος, ή εάν η Αγκυρα απλώς αποσύρει τα πλοία της προκειμένου να εξωραΐσει την εικόνα της και να δώσει «επιχειρήματα» στους επίδοξους μεσολαβητές, αλλα και για να διεκδικήσει ανταλλάγματα στο παζάρι με την Ε.Ε. και όταν επιλέξει να τα ξαναστείλει την Κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

liberal.gr - infognomon
4.10.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget