Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Η καλλιέργεια θωρακίζεται από ασθένειες στα ελαιόδεντρα, πρώτη φορά στην Ελλάδα προβασικό υλικό ελιάς


Eurokinissi / αρχείο


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο της ελαιοκομίας και των Ελλήνων φυτωριούχων, επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες χρόνων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ ΙΕΛΥΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι επίσημοι έλεγχοι στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά και χαρακτηρίστηκαν ως «προβασικά» μητρικά τα δέντρα από οκτώ (8) ελληνικές εμπορικές ποικιλίες ελιάς (Αμφίσσης, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Κορωνέικη, Κουτσουρελιά, Λιανολιά Κέρκυρας, Μεγαρείτικη, Στρογγυλολιά, Τσουνάτη) και δύο (2) Ισπανικές (Arbequine και Picual).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Έλληνες φυτωριούχοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταστούν ανταγωνιστικοί και να αυξήσουν τη δυναμική των εξαγωγών με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία. Με την αριθ. 2100/264420/24.09.2020 απόφαση του ΥπΑΑΤ χαρακτηρίστηκε η μητρική φυτεία ως «προβασική» και είναι η πρώτη φορά που επίσημος φορέας του ελληνικού κράτους ολοκληρώνει με επιτυχία το σύνολο των προβλεπόμενων από την νομοθεσία ελέγχων και πληροί τις προϋποθέσεις για την παροχή «προβασικού» υλικού στους φυτωριούχους.


Με αυτό το επίτευγμα η καλλιέργεια θωρακίζεται από ασθένειες των ελαιόδεντρων, οι οποίες ευνοούνταν από την διακίνηση μη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Παράλληλα, η χώρα εναρμονίζεται με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέσπισε αυστηρούς κανόνες στην εμπορία των δενδρυλλίων, επιβάλλοντας την αποκλειστική διακίνηση Πιστοποιημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι Έλληνες φυτωριούχοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας, μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες.
6.10.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget