Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς μετατρέπουν τον καφέ σε καύσιμο (ΦΩΤΟ)


Τους τόνους υπολειμμάτων καφέ που πετούν οι καφετέριες, αξιοποιεί ο φορέας InCommOn και τον μετατρέπει σε βιοκαύσιμο. Με σύνθημα «Κάνενας κόκκος καφέ να μην καταλήξει στη χωματερή ξανά» τα μέλη του InCommOn παράγουν πέλετ για οικιακή χρήση ή βιομάζα για βιομηχανίες.Το «κάΦσιμο»

Το πρότζεκτ ονομάζεται «κάΦσιμο» καθώς ο χρησιμοποιημένος καφές, ανακυκλώνεται για την παραγωγή καθαρού βιοκαυσίμου χαμηλού κόστους με στόχο τη μείωση της ποσότητας των οργανικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή και των αντίστοιχων εκπομπών μεθανίου και CO2«Είμαστε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο να προάγουμε τη βιώσιμη συμμετοχική αστική ανάπτυξη», λέει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη αξιοποίησης πόρων του InCommOn Βάλια Ζουρνά. «Επιδιώκουμε να δώσουμε λύσεις στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις. Ξεκινήσαμε το 2016 με δράσεις σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Σήμερα υλοποιούμε το πρότζεκτ «κάΦσιμο», το οποίο μετά το Κιλκίς επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, καθώς πήραμε μία χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο. Συνολικά συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 70 καφετέριες, από τις οποίες συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ. Στη συνέχεια, τα υπολείμματα μεταφέρονται στο Κιλκίς, σε θερμοκήπια, όπου ξεραίνονται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου. Σε αυτή τη φάση το διαθέτουμε σε κάποιες πράσινες βιομηχανίες, που ήδη καίγανε κάποιο άλλο είδος βιομάζας και έχουν αντικαταστήσει ένα μέρος αυτής με καφέ. Άλλη μία ενέργεια που κάνουμε και την εξελίσσουμε ακόμη είναι η δημιουργία πέλετ για οικιακή χρήση από τα υπολείμματα καφέ. Στόχος μας είναι να γίνονται κάποιες πωλήσεις του τελικού προϊόντος όχι για να έχουμε κέρδος αλλά για να είναι το εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο».

Ο φορέας InCommOn συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τους τρόπους αξιοποίησης του καφέ αλλά και με το Σταραμάκι (καλαμάκι από σιτάρι), προσφέροντας συμβολικά σταραμάκια στις καφετέριες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

«Θέλουμε να αναδείξουμε και να δείξουμε στον κόσμο πως το στερεό υπόλειμμα του καφέ από επαγγελματικούς χώρους εστίασης, συλλέγεται και μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται από απόρριμμα σε ένα πολύτιμο βιοκαύσιμο» επισημαίνει η κα Ζουρνά.
Πηγή: athina984.gr - ΠΙΕΡΙΚΗ
30.10.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget