Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τα τέσσερα επιδόματα που θα μοιραστούν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι λίγο πριν τις γιορτέςΕκτός από τα τακτικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ που θα καταβληθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθούν στοχευμένα και άλλα 4 επιδόματα.Τέσσερα επιδόματα θα «πέσουν» στην αγορά εντός του Δεκεμβρίου, με στόχο να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να τονώσουν την καταναλωτική κίνηση τις γιορτινές ημέρες.

Εκτός από τα τακτικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ που θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα και όχι στις 31 Δεκεμβρίου (λόγω εορτών), θα δοθούν και τα εξής επιδόματα σε συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και νοικοκυριά που έχασαν μέρος των εισοδημάτων τους λόγω του Covid-19. Πιο συγκεκριμένα:

Επίδομα θέρμανσης: Την καταβολή του νέου επιδόματος θέρμανσης, με νέες προϋποθέσεις και ορίζοντα εκταμίευσης τις 5-6 τελευταίες εβδομάδες του έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε περίπου 95 εκατ. ευρώ θα ανέλθει εφέτος το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί όχι αποκλειστικά σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο και ξύλα ή πέλετ προκειμένου να θερμανθούν.

Αν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν σήμερα το μέγιστο είναι τα 350 ευρώ.
Επίδομα στεγαστικών δανείων: Την έναρξη χορήγησης της επιδότησης των στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέσα στον Δεκέμβριο, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν μαζεμένες οι επιδοτήσεις τριών μηνών, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε 150.000 δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα».
Το Κράτος επιδοτεί για 3 τρίμηνα, τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:
Κατηγορία δανείου 1ο τρίμηνο 2ο τρίμηνο 3ο τρίμηνο

Για εξυπηρετούμενο δάνειο η μέγιστη μηνιαία επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο, που δεν έχει ακόμη καταγγελθεί η μέγιστη μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο που έχει ήδη καταγγελθεί η μέγιστη μηνιαία επιδότηση φτάνει στα 300 ευρώ.
Επίδομα σε επιστήμονες: Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας έρχεται τον Δεκέμβριο.

Το επίδομα θα ανέρχεται στα 400 με 500 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες- και θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Το επίδομα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο MEGA. «Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα θεσπιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευσή μας απέναντι σε δικηγόρους και οικονομολόγους για ένα έκτακτο επίδομα, για την καταβολή του οποίου θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το επίδομα θα καλύψει μία υποχρέωση του Μαΐου του 2020 και θα υλοποιηθεί τώρα με αναδρομικό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Με τη νέα διάταξη που θα ενταχθεί στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Η φιλοσοφία του μέτρου είναι πως η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.), υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια.

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία τον τελευταίο χρόνο.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Έκτακτο επίδομα, τύπου Δώρου Χριστουγέννων, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους που δεν θα λάβουν τα αναδρομικά του Οκτωβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στους δικαιούχους τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να στηριχθούν οικονομικά και να τονώσουν την κατανάλωση που λόγω πανδημίας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα και θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα εξελιχθεί το μέτωπο της πανδημίας, αλλά και από το πως θα αντιδράσουν όσοι συνταξιούχοι δεν λάβουν τα αναδρομικά την επόμενη εβδομάδα


Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει τις προθέσεις της, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κύμα δυσαρέσκειας από όσους θα μείνουν εκτός επιστροφών, είναι πιθανό να προκρίνει τη λύση του έκτακτου επιδόματος, όχι «τύπου» 13ης σύνταξης, αλλά όπως το κοινωνικό μέρισμα


ΠΙΕΡΙΚΗ
25.10.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget