Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το Oruc Reis - Θα αντιδράσει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη;


pronews.grΤο τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βγήκε πριν από λίγη ώρα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα από τις 19:20 κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο πολεμικών πλοίων.


Η μικρή ελληνική ναυτική δύναμη που υπάρχει σε απόσταση πολλών μιλίων, απλά παρακολούθησε, όπως έκανε όλες τις ημέρες αυτούς που «διακόρευαν» επί ημέρες την εθνική κυριαρχία χωρίς ποτέ να λάβουν το πολυπόθητο μήνυμα αντίδρασης από το ΓΕΕΘΑ.


Τώρα το ερώτημα είναι αν ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, βάσει τις συνθήκης της Ζυρίχης, θα υπάρξει αντίδραση από την Ελλάδα.

Επίσης είναι ένα ερώτημα αν θα αντιδράσει και η Γαλλία.

Το Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan και τα περίπου 10 πολεμικά που το συνοδεύουν όπως αναφέραμε εδώ συνεχίζοντας την πορεία του εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εισήλθε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η ώρα της Γαλλίας να ¨αντιπαρατεθεί" με την Τουρκία;

Πριν δύο ημέρες δύο μαχητικά τύπου “Rafale” που συνοδεύονταν από μεταγωγικό της Γαλλικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στην Πάφο.

Μάλιστα όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ έγινε και πτήση πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σήμερα από τα δύο μαχητικά της Γαλλικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η άφιξή τους στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας και όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πρόσφατα στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δημοσιεύει προπαγανδιστικά βίντεο με τουρκικά F-16 να κάνουν διελεύσεις πάνω από το Oruc Reis και να τα χαιρετούν από το πλήρωμα ίσως θέλοντας να δείξει στα γαλλικά μαχητικά ότι το ερευνητικό θα καλύπτεται από αέρος.
Η αμυντική συμφωνία

Η αμυντική συμφωνία μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαδικασιών τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2020 η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

«Η εν λόγω συμφωνία», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ενισχύει και επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως προστίθεται χαρακτηριστικά, «μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης».

«Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας, επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μάλιστα και σύμφωνα με δημοσιεύματα θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αίτημα των Παρισίων, για μόνιμη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού από γαλλικά πολεμικά πλοία και την αεροπορική Βάση στη Πάφο, από τη γαλλική αεροπορία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλια, σε αντάλλαγμα θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, σε περίπτωση που η Κύπρος δεχθεί επίθεση. Άραγε η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού στην κυπριακή ΑΟΖ τι είναι;
12.8.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget