Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Η σημασία του τηλεφωνήματος Τραμπ στον Μητσοτάκη – Η “μισή εικόνα” και η ανάγνωση της Αθήνας

newsitΓιατί το Μαξίμου δεν θεωρεί ότι πίσω από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη «κρύβεται» κάποια μεσολαβητική προσπάθεια όπως αυτή της Γερμανίας. Πως διαβάζει η Αθήνα την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου που τηλεφώνησε και στον Ερντογάν.Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μαξίμου. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.

Όμως, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που σήκωσε πρώτος το τηλέφωνο και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα την προκειμένη χρονική στιγμή. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο από το Μαξίμου ανακοινώθηκε πως η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία ανήκε στον κ. Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμβεί το ίδιο στο παρελθόν, καθώς και ότι δεν μεταδόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη συνομιλία των δύο ηγετών.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας μεσολαβητικής προσπάθειας εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως πράττει π.χ. σε επίπεδο ΕΕ η Γερμανία. Όμως, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και την προοπτική των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου – δεδομένης και της επιρροής, δηλαδή, του ομογενειακού μπλοκ – αλλά και της χρονικής σύμπτωσης με το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η κίνηση Τραμπ αναγνωρίζεται ως κατ’ αρχήν θετική από την Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, πλήρης εικόνα θα μπορεί να υπάρξει εάν κι εφόσον γίνει γνωστό τι έχει συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τι έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα.Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 24ωρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφενός είχε εκφράσει την ενόχλησή του για τη συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς, αφετέρου είχε καλέσει την Τουρκία ν’ απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητας στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ευρύτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Και σε κάθε περίπτωση, μοναδικό θέμα διαλόγου είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα δρομολογηθεί η προσφυγή στη Χάγη.
Να πάρει θέση το ΝΑΤΟ

Για την ανάγκη να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ την ουδέτερη στάση του που αποδεικνύεται επιζήμια για τη Συμμαχία έκανε λόγο σε συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτερνμπεργκ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και συγκεκριμένα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο.

Εκεί, ξεκινάει σήμερα (27.08.2020) και η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, με τη σύνοδο να θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις ελληνικές θέσεις, αφού θα πρέπει να παρουσιαστεί ο κατάλογος των κυρώσεων που προτείνει η ΕΕ να επιβληθούν σε βάρος της Άγκυρας, όπως έχει ζητήσει η Αθήνα. Τις όποιες αποφάσεις θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα, εξάλλου, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα αποφασιστικότητας με αποδέκτη την Άγκυρα: την επέκταση των χωρικών υδάτων (σ.σ.: της αιγιαλίτιδας ζώνης) στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος που απορρέει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά για δεκαετίες αποτελεί ταμπού σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, καθώς η Τουρκία το θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli).

Όπως τόνισε πάντως από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα επιφυλάσσεται ν’ ασκήσει αυτό το δικαίωμα μελλοντικά και σε άλλες περιοχές, με τον κ. Δένδια να δηλώνει χθες βράδυ πως η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ αναμένεται τελικώς να κυρωθεί σήμερα από τη Βουλή, καθώς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας μετέθεσε τη διαδικασία για σήμερα το μεσημέρι.
27.8.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget