Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Περί Τέχνης, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Χάρι Κλυν

Υπάρχει μια μερίδα αναλυτών που δεν βλέπουν πέρα από τους 4 τοίχους του γραφείου τους. Ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους γράφουν για πράγματα που δεν ξέρουν για να χαϊδέψουν τους εκδότες τους, την έπαρση τους και λιγότερο το κοινό τους.


Αποτέλεσμα είναι να μεταφέρουν μία λανθασμένη εικόνα για άλλες χώρες όπου δήθεν όλα τα κανονίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπου κάθε επιχορήγηση προς καλλιτέχνες είναι defacto για πέταμα και οι καλλιτέχνες είναι γραφικοί ή κουλτουριάρηδες σαν τις κλισαριμένες εικόνες των παλιών ελληνικών ταινιών, όπου οι ζωγράφοι είναι πειναλέοι,οι ποιητές τρελοί και οι μουσικοί ή μπουζουξήδες ή γιεγιέδες ή αποστεωμένοι κλασσικοί.

Θα γράψω αυτά που εγώ ξέρω μετά από 12 χρόνια ασφάλισης και εργασίας ως σκιτσογράφος στην Γερμανία.
Δεν κυριαρχεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία στην Γερμανία είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δημόσια. Στο φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης Τύμπιγκεν (όπου έχουν σπουδάσει πολλοί γνωστοί Έλληνες) ο Δήμος έχει αποδεχτεί και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων από καλλιτέχνες και φοιτητές. Εννοείται όμως χωρίς ίχνος βίας. Στην είσοδο μίας από αυτές υπάρχει μία βιβλιοθήκη όπου όλοι μπορούν να αφήσουν ή να πάρουν βιβλία. Μολότοφ , κράνη και αιμοβόρους κουκουλοφόρους δεν είδα, λυπάμαι που θα απογοητεύσω αυτούς που ικανοποιούνται με κλισέ.
Η τέχνη επιχορηγείται. Χωρίς την κρατική στήριξη θα είχαν καταρρεύσει πολλοί τομείς τις καλλιτεχνικής έκφρασης όπως του Θεάτρου και της Μουσικής. Η Φιλαρμονική του Βερολίνου όπως και η νεόκτιστη όπερα του Αμβούργου είναι κρατικές. Πρόσφατα η κρατική τηλεόραση χρηματοδότησε μέρος μίας παραγωγής του Βιμ Βέντερς με θέμα την εταιρία δίσκων Blue Note. Γερμανικοί Δήμοι χρηματοδοτούν καλλιτέχνες γκράφιτι για να ομορφύνουν κτήρια και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
Υπάρχει μέριμνα για του καλλιτέχνες και συγγραφείς. Υπάρχει το ταμείο καλλιτεχνών Kuenstlersozialkasse (KSK) το οποίο επιχορηγείται σε ποσοστό 50% από το Κράτος με σκοπό να μην υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες άρα και μεγαλύτερο κόστος για προνοιακά επιδόματα στο μέλλον. Επίσης οι καλλιτέχνες έχουν μειωμένο ΦΠΑ. Τέλος υπάρχουν οργανισμοί παρόμοιοι με την ΑΕΠΙ (αλλά μη κερδοσκοπικοί) όπως ο Bildkunst.Ο συγκεκριμένος οργανισμός συλλέγει τα δικαιώματα για γλύπτες,ζωγράφους,σκηνοθέτες,σκηνογράφους,ενδυματολόγους,φωτογράφους,σκιτσογράφους και εικονογράφους και τα μοιράζει χωρίς να παρακρατά τίποτα.
Η Τέχνη αποτελεί αντικείμενο μάθησης. Οι Γελοιογραφίες διδάσκονται στα σχολεία ενώ το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Γερμανίας συλλέγει γελοιογραφίες από όλο τον κόσμο ( ακόμα και αν είναι αρνητικές για την χώρα ) και τις πληρώνει καλά.

Να συμπληρώσω τέλος ότι κάθε χρόνο δίνονται ξεχωριστά βραβεία από την τοπική Ένωση Συντακτών και την Ένωση Εκδοτών που αφορά δημοσιογράφους, φωτογράφους και γελοιογράφους.
8.7.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget