Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κορονοϊός: Η Ε.Ε. ρίχνει άκυρο στον ΠΟΥ για την προμήθεια εμβολίων


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει πιθανά εμβόλια COVID-19 μέσω μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς τη θεωρεί αργή και δαπανηρή, ανέφεραν δύο πηγές της ΕΕ στο Reuters, σημειώνοντας ότι το μπλοκ συνομιλεί με φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια φθηνότερα από 40 $.

Η θέση αυτή δείχνει ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει εν μέρει μόνο μια παγκόσμια προσέγγιση στον αγώνα για εμβόλια COVID-19. Ειδικότερα, ενώ είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών για παγκόσμια δίκαιη πρόσβαση, προτιμά να δίνει προτεραιότητα στον εφοδιασμό για τον πληθυσμό της ΕΕ.

Με αυτήν την κίνησή της, πάντως, μπορούσε επίσης να πλήξει σημαντικά την πρωτοβουλία COVAX υπό την ηγεσία του ΠΟΥ για την εξασφάλιση εμβολίων για όλους.

«Η χρήση COVAX θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και καθυστερημένες προμήθειες», δήλωσε ένας από τους δύο αξιωματούχους. Ο ΠΟΥ και η GAVI, μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που συντονίζει την πρωτοβουλία COVAX, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Ο μηχανισμός COVAX, που προοριζόταν να αγοράσει εμβόλια εκ των προτέρων στοχεύει μια τιμή 40 $ για εμβόλια σε πλούσιες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αγοράσει σε φθηνότερες τιμές με το δικό της σχέδιο για προκαταβολικές αγορές.

Το μπλοκ βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με αρκετούς φαρμακοποιούς για να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα πιθανά εμβόλια τους κατά του κοροναϊού, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι πιθανές συμφωνίες θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από ένα ταμείο της ΕΕ γνωστό ως Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI), ανέφεραν αξιωματούχοι. Η ΕΕ θέλει επίσης να εξασφαλίσει εμβόλια έως το τέλος του έτους, εάν είναι διαθέσιμα. Αυτό το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι εφικτό» για το COVAX, είπε ένας αξιωματούχος.
Οι 2 επιλογές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ και ηγείται των συνομιλιών της ΕΕ με τους φαρμακοποιούς, έχει συμβουλεύσει τα κράτη της ΕΕ να ενταχθούν στο COVAX εάν το επιθυμούν, αλλά όχι για την αγορά εμβολίων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι η συμμετοχή στις δύο πρωτοβουλίες μπορεί να μην είναι νομικά εφικτή, καθώς τα κράτη της ΕΕ έχουν αποδεχθεί ρήτρα αποκλειστικότητας όταν υποστήριξαν το κοινοτικό σύστημα προαγοράς.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο COVAX, αλλά δεν έχουν εγγραφεί ακόμη. Η ΕΕ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση εμβολίων για όλους. Έχει προωθήσει δύο παγκόσμιες εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα προέρχονται από κράτη και θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 και να διασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση.

Ωστόσο, εντυπωσιασμένη από τις κινήσεις των ΗΠΑ για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων και φαρμάκων, η ΕΕ ανέλαβε πρόσφατα έναν πιο αποφασιστικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα.

Εάν τα εμβόλια είναι επιτυχημένα, είναι απίθανο να είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες για ένα διάστημα. Η αγορά τους για τον πληθυσμό της ΕΕ θα μπορούσε έτσι να στερήσει προσωρινά τις φτωχότερες χώρες από αυτά.

Ο αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι οι δύο επιλογές για την αγορά εμβολίων παρέμειναν συμπληρωματικές ή μία στην άλλη, αλλά πρόσθεσε ότι «οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι».ΠΗΓΗ: Reuters
24.7.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget