Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Χάρβαρντ: Αυτός είναι ο καθημερινός αριθμός βημάτων για να ζήσετε περισσότερο

Πολλοί σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, φορούν αθλητικά όργανα μετρήσεων (activity trackers) στοχεύοντας τα 10.000 βήματα την ημέρα.


Είναι όμως αυτή η απόσταση που πρέπει να διανύουν καθημερινά για να ζήσουν περισσότερο;


Μάλλον όχι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 17.000 ηλικιωμένες γυναίκες με μέση ηλικία τα 72 έτη. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 41% κάνοντας μόλις 4.400 βήματα καθημερινά συγκριτικά με τις γυναίκες που έκαναν μόνο 2.700 βήματα.

«Το μήνυμά μας δεν είναι νέο: Η φυσική δραστηριότητα σας ωφελεί. Το νέο και εντυπωσιακό στοιχείο όμως, είναι πόσο λίγη απαιτείται για να δείτε τη διαφορά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. I-Min Lee, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.Η Lee είπε ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν οι άνδρες και οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας θα αποκομίσουν τα ίδια οφέλη. Είναι όμως σαφές, πρόσθεσε, ότι όλοι οι άνθρωποι ωφελούνται από τη σωματική άσκηση.

Ο μέσος Αμερικανός περπατά περίπου 4.000 ή 5.000 βήματα την ημέρα.

Για να έχουν καλύτερη εικόνα της ποσότητας σωματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι ερευνητές μελέτησαν ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες έφεραν φορητή συσκευή που κατέγραφε τη δραστηριότητά τους επτά ημέρες την εβδομάδα ενώ περπατούσαν.

Η συσκευή κατέγραφε τον αριθμό βημάτων και το ρυθμό κάθε δραστηριότητας.Δεδομένου ότι δεν ήταν σαφής ο ιδανικός αριθμός βημάτων, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες με βάση το μέσο αριθμό ημερήσιων βημάτων: 2.700, 4.400, 5.900 και 8.500. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν λίγο πάνω από τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 500 γυναίκες πέθαναν.

Ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μειώθηκε κατά 46% για τις γυναίκες που έκαναν 5.900 βήματα καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες της λιγότερο δραστήριας ομάδας.

Η πιο δραστήρια ομάδα (8.500 βήματα καθημερινά) είχε 58% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όμως τα οφέλη εξανεμίζονταν μετά τα 7.500 βήματα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ένταση της δραστηριότητας δεν έκανε στατιστικά σημαντική διαφορά.

«Μπορείτε να περπατάτε γρήγορα ή αργά. Δεν έχει σημασία», είπε η Lee. Η μελέτη δεν εξέτασε λεπτομερώς το πώς η επιπλέον σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με τη Lee, ότι η καθημερινή άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει επίσης συνδεθεί με τις καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μνήμης και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεν χρειάζεται να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο, είπε η Lee. Αρκεί να παρκάρει το αυτοκίνητό του πιο μακριά, να χρησιμοποιεί τις σκάλες, να σηκώνεται τακτικά από τον καναπέ, να παίζει με τα παιδιά ή τα εγγόνια του και να βγάζει βόλτα το κατοικίδιό του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Πηγή: healthday.com
24.6.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget