Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Politico: Τα ερωτήματα που δεν απάντησε για τον τουρισμό η Κομισιόν

Το Politico, με εκτενές άρθρο, αναφέρεται στο πακέτο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, το οποίο παρακινεί να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα τους, ώστε να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων στον τουρισμό.


Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.

«Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια την Τετάρτη με σκοπό να διαβεβαιώσουν τον ταξιδιωτικό κλάδο και τους τουρίστες ότι η περίοδος των διακοπών μπορεί να σωθεί», αναφέρει το Politico. Το κύριο μήνυμα μετά τις ανακοινώσεις ήταν «μην αρχίσετε να ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας».


Το πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιελάμβανε πάνω από 70 σελίδες οδηγιών και παρουσιάστηκε σε δίωρη συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν πέντε Ευρωπαίοι επίτροποι, που αναφέρθηκαν στα σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν για τη σταδιακή επιστροφή στα ταξίδια.

«Ωστόσο, η επισκίαση των συγκεκριμένων λεπτομερειών του θεωρητικού σχεδίου ήταν η αναγνώριση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει ελάχιστα για δύο βασικούς παράγοντες: τη μη προβλεψιμότητα του κορωνοϊού και την ανεξαρτησία των εθνικών πρωτευουσών», σχολιάζει το Politico.

«Θέλουμε να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα θέλαμε να δούμε τις οικογένειες και τους φίλους μας ακόμα και αν ζουν σε άλλη περιοχή, σε μία άλλη χώρα της ΕΕ. Αλλά θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό ενώ παραμένουμε υγιείς και ασφαλείς», ανέφερε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Πρόκειται για δύσκολες ισορροπίες καθώς «δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις». Και δεν θα τα βρούμε όλα σήμερα γιατί αυτή θα είναι μια συνεχής διαδικασία», συμπλήρωσε.

Τα ερωτήματα για τον τουρισμό και τα ταξίδια που δεν πήραν απάντηση - Τα μεγάλα ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα.

Το πρώτο είναι αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει κανείς. Η Επιτροπή κατάρτισε κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς οι υπηρεσίες μεταφορών επανεκκινούν και λειτουργούν ξανά. Η χρήση μάσκας προσώπου, η χρήση οχημάτων με μικρότερο αριθμό επιβατών, η χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων και η δημιουργία προστατευτικών για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Οι κίνδυνοι των διασυνοριακών ταξιδιών μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω επιτρέποντας μόνο τα ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν ελέγξει τον ιό, ανέφερε η Επιτροπή, όμως αυτό θα απαιτήσει να τηρούνται ανά πάσα στιγμή οι φυσικές αποστάσεις, ενώ οι χώρες πρέπει επίσης να διαθέτουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών για να καταπνίξουν τυχόν νέες επιδημίες.

Η επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακόιδη, δήλωσε ότι «ξεκινώντας ξανά τα διασυνοριακά ταξίδια δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με αυτό».

Το δεύτερο ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο είναι πότε μπορεί να ταξιδέψει κανείς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τις χώρες να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό. Είναι απαραίτητο για τις οικονομίες μας και για τον τουρισμό».

Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση πέρα από αυτή που απαιτείται για λόγους υγείας επιβαρύνει τους πολίτες της ΕΕ και την ενιαία αγορά. Όμως, ενώ η Κομισιόν συμβουλεύει τις χώρες της ΕΕ πώς να αρχίσουν να κινούνται ξανά, δεν αναφέρει στο κρίσιμο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Με τον ιό να βρίσκεται εδώ, είναι αδύνατο να καθοριστεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θα απαιτηθεί μια διαρκής παρακολούθηση. «Πρέπει να κάνουμε διαρκώς μετρήσεις για να βλέπουμε αν η κατάσταση επιδεινώνεται. Ελπίζω όχι, αλλά αν χρειαστεί πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τροποποιήσεις».

Την ίδια ημέρα, η Γερμανία προχώρησε σε άρση ορισμένων περιορισμών στα σύνορα, αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία δεν θα επιστρέψει έως τις 15 Ιουνίου.

Η Πολωνία δήλωσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορά της θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 12 Ιουνίου, ενώ οι τρεις χώρες της Βαλτικής σκοπεύουν να τερματίσουν τους περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή τους έως την Παρασκευή.

Το τρίτο ερώτημα το οποίο δεν απαντήθηκε, είναι το «πού» μπορεί να ταξιδέψει κάποιος. Το Politico αναφέρει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει μια προσέγγιση δύο βημάτων:

Πριν επιτραπούν τα ταξίδια σε ολόκληρο το μπλοκ, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν μεταξύ περιφερειών με παρόμοια ευοίωνες προοπτικές. Μόλις συμβεί αυτό, δεν υπάρχει ζήτημα διάκρισης λόγω εθνικότητας, κάτι που θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες του μπλοκ.

Οι χώρες δεν χρειάζεται να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ταυτόχρονα, αλλά όταν το κάνουν θα πρέπει να καλωσορίσουν ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να κοιτούν σε ποιες χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω διαδικτύου.

Το Politico τονίζει ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα δεδομένα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν αυτοί οι ταξιδιωτικοί θύλακες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει στοιχεία για χώρες και περιοχές, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, και η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα δείχνει την εξάπλωση της νόσου.

Το τέταρτο ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι τι θα γίνεται με τα ταξίδια εκτός της ΕΕ. Η Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από το εξωτερικό της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου τουλάχιστον. Στοχεύει στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων του μπλοκ αρχικά, προτού επανεξετάσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

Το πέμπτο ερώτημα αφορά στο αν θα υπάρχουν απαιτήσεις για καραντίνα. Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδη, αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο αν τηρούνται σωστά τα μέτρα περιορισμού στα σημεία αναχώρησης και προορισμού. Αλλά, «εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν οι αφίξεις πρέπει να απομονωθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση ακύρωσης των διακοπών. Η Επιτροπή επέμεινε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

«Εάν έχετε χάσει τη δουλειά σας, εάν αυτός είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των διακοπών σας για ταξίδια σε αυτά τα εισιτήρια που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πια, τότε χρειάζεστε επιστροφή χρημάτων. Και γι' αυτό λέμε ότι αυτό είναι δικαίωμά σας, τελεία», δήλωσεη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Το Politico τονίζει ότι πολλές χώρες έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν αυτούς τους κανονισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και η Επιτροπή δεν ήταν σαφής σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την επιβολή των κανόνων.

Η Βεστάγκερ εξήγησε ότι η Επιτροπή στέλνει επιστολές σε χώρες ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες, αλλά η επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean είπε ότι αυτές είναι επιστολές «ενθάρρυνσης» και όχι το πρώτο βήμα για μια επίσημη διαδικασία παράβασης.

«Ακόμη κι αν η Επιτροπή κινηθεί νομικά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», καταλήγει το δημοσίευμα.
14.5.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget