Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Αναστολή σύμβασης: Οι όροι για το επίδομα των 533 ευρώ και τα μυστικά για να το λάβετε

newsbomb
PIXABAY


Τι προβλέπει το νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ξαναμπαίνουν σε αναστολή.


Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα ξαναμπούν είτε για ολόκληρο τον μήνα Μάιο είτε για λιγότερες μέρες σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση ως 533 ευρώ στο τέλος Μαΐου και όχι στα μέσα του μήνα, όπως συνέβη τον Απρίλιο.Όπως σημειώνει σήμερα (04/05), η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σε αναστολή ξαναμπαίνει μέχρι και το 60% των εργαζομένων για τον Μάιο. Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 90 Α΄1/5/2020) με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους και ανοίγουν από σήμερα, καθώς και όσες λειτουργούν και ανήκουν στις πληττόμενες, θα μπορούν να αξιοποιήσουν το έκτακτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων για όσες μέρες κρίνουν αναγκαίο και όχι κατ’ ανάγκη για όλο το μήνα.

Οι μεταβολές που θα γίνουν για τις αναστολές συμβάσεων και τυχόν προσαρμογές ωραρίων εργασίας στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων θα περαστούν στην «Εργάνη» στο τέλος Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Ποια είναι τα ποσά

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν ξανά σε αναστολή τον Μάιο, για 10, 20 ή 30 μέρες, θα πληρωθούν την αντίστοιχη αποζημίωση στο τέλος Μαΐου και όχι νωρίτερα. Η αποζημίωση για αναστολή σύμβασης εργασίας διάρκειας 30 ημερών τον Μάιο θα είναι 533,33 ευρώ, δηλαδή η αναλογία της αποζημίωσης των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 μέρες.

Στην περίπτωση δε που η αναστολή της σύμβασής τους είναι για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών, έστω για 15 μέρες, τότε θα δικαιούνται την αποζημίωση που αναλογεί στο 15νθήμερο της αναστολής και το μισθό από τον εργοδότη τους για το υπόλοιπο 15νθήμερο που θα εργαστούν. Για παράδειγμα:
Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που κλείνει τις 45 μέρες της πρώτης αναστολής σύμβασης στις 15 Μαΐου και μπει ξανά σε αναστολή από 16 ως 31 Μαΐου, θα πάρει τη μισή αποζημίωση των 533 ευρώ, ήτοι τα 267 ευρώ.
Εργαζόμενος επιχείρησης που ανοίγει από σήμερα, μπορεί να ξαναμπεί σε αναστολή σύμβασης για ένα 15νθήμερο ή και για όλο τον μήνα με απόφαση της επιχείρησης. Αν η αναστολή διαρκέσει όλο τον Μάιο (30 μέρες), θα πάρει αποζημίωση 533 ευρώ. Με αναστολή για 15 μέρες, θα πάρει αποζημίωση 267 ευρώ και μισθό για ένα 15νθήμερο. Αν ο μισθός είναι 900 ευρώ, τότε θα πάρει 450 ευρώ για τις μισές μέρες που θα εργαστεί. Συνολικά στην τσέπη του θα βάλει 717 ευρώ, με τις μισές μέρες σε αναστολή και τις μισές σε εργασία.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί, ένα παράδειγμα μισθωτού με μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ:

GALLERY
01
Οι εργαζόμενοι που θα μπουν ξανά σε αναστολή τον Μάιο, για 10, 20 ή 30 μέρες, θα πληρωθούν την αντίστοιχη αποζημίωση στο τέλος Μαΐου και όχι νωρίτερα.INTIME NEWSΟι λεπτομέρειες

Στις εργασιακές ρυθμίσεις της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται τα εξής:
Η παράταση και για τον Μάιο της αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 60% των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τον Απρίλιο. Η συνέχιση της αναστολής θα είναι κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου. Σε περίπτωση που οι παραταθείσες αναστολές συμβάσεων υπερβούν το 60%, ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων.
Στις επιχειρήσεις – εργοδότες που συνεχίζουν να είναι σε αναστολή δραστηριότητας με κρατική εντολή κατά τον Μάιο, παρατείνεται αντίστοιχα και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η αναστολή λειτουργίας.
Οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Μαΐου, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις, γιατί καθίστανται άκυρες. Μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να διατηρήσουν για 45 μέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Με τις αναστολές δηλαδή θα μπορούν να απολύουν, με τον όρο ότι θα προσλάβουν ισάριθμους εργαζόμενους χωρίς να αλλάξουν οι όροι των συμβάσεων (π.χ. από πλήρη σε μερική απασχόληση).
Η οριστική ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά την προαίρεση των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων και εφόσον η αναστολή τους διατηρήθηκε κατ’ ελάχιστον για 15 ημέρες. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο 40% δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
Η προσωρινή ανάκληση αναστολής για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε μια επιχείρηση ή έναν εργοδότη. Μετά την προσωρινή ανάκληση η αναστολή της σύμβασης εργασίας συνεχίζεται μέχρι να λήξει η διάρκειά της.
Η οργάνωση του ωραρίου εργασίας με βάση το ωράριο λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
4.5.20

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget