Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν επιλογές 
Σε πρόσφατη ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, η οποία αναδημοσιεύτηκε σε τοπικά ιστολόγια η βουλευτής κα Σκούφα ανέφερε εσφαλμένα ότι «Τα άτομα με βαριά αναπηρία μπορούν να φοιτούν σε δημόσιες Δομές Εκπαίδευσης μέχρι τα … 24 τους χρόνια…, όμως μετά τα 24 τους χρόνια …επιστρέφουν στο σπίτι. Είναι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει μέχρι τώρα, όπου φυσικά στο σπίτι, όσο και να τα στηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον, κατ` ουσίαν χάνονται οι όποιες αποκτηθείσες γνώσεις ή δεξιότητες.»

Και όμως η Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να στηρίξει τα Α.μεΑ που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον εργατικό ιστό των τοπικών κοινωνιών και για αυτό έχει νομοθετήσει εδώ και 25 χρόνια τη λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. Η λειτουργία τους βασίζεται στη χορήγηση νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ - νοσήλιο το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2005 - και από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τα άτομα με αναπηρία επιστρέφουν στο σπίτι τους μόνο εφόσον το επιθυμεί (κακώς) ο γονέας/ κηδεμόνας/ δικαστικός συμπαραστάτης τους. Στο νομό μας η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης εδώ και χρόνια ασκεί αυτή τη δράση και παρέχει τις υπηρεσίες της σε 85 Α.μεΑ και τις οικογένειες τους με τα Κέντρα Διημέρευσης που διαθέτει. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα είναι λογοθεραπείες , εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες , άθληση, ψυχαγωγία, ιατρική παρακολούθηση, εξάσκηση στην αυτόνομη διαβίωση, όλα αυτά δηλαδή που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ή ακόμα και επαύξηση των δεξιοτήτων των Α.μεΑ.

Επίσης, η δια βίου μάθηση την οποία επικαλείται, σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση και τελικά την επαγγελματική αποκατάσταση, αποκατάσταση, η οποία είναι στόχος σε Α.μεΑ υψηλής λειτουργικότητας και όχι σε Α.μεΑ με βαριά αναπηρία. Η κατάρτιση γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας από τα ΚΕΔΙΒΙΜ2 (πρώην Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) τομέα στον οποίο επίσης δραστηριοποιήθηκε η Μέριμνα τα προηγούμενα χρόνια καταρτίζοντας και επιδοτώντας δεκάδες Α.μεΑ.

Τέλος, γίνεται επίκληση της ανάγκης δημιουργίας δημόσιων (κρατικών) δομών με έργο παρεμφερές με αυτό των ΚΔΗΦ ενώ ενδεχομένως το κύριο θα ήταν η ουσιαστικότερη στήριξη των υφισταμένων και η διευκόλυνση δημιουργίας νέων μη κρατικών.

Τα παραπάνω έχουν κατατεθεί και εγγράφως πέρυσι στον εκπρόσωπο του Γραφείου του Πρωθυπουργού όταν επισκέφθηκε την πόλη μας εν όψει του Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καταλήγοντας απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να έρθουν και να επισκεφτούν τις δομές μας και να μας γνωρίσουν. Εάν κάποιος γνωρίζει Α.μεΑ άνω των 14 ετών τα οποία είναι κλεισμένα στο σπίτι τους παρακαλούμε να ενημερώσει τους κηδεμόνες τους ότι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου μας και να λάβουν επιπλέον πληροφορίες για τις επιλογές που έχουν.

Ο Πρόεδρος ΔΣ
Δημήτριος Καραπούλιος
20.11.18

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget