Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2018: Τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του συμπατριώτη μας Ελευθέριου Ελευθεριάδη

Ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας σας προσκαλούν στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του συμπατριώτη μας, Ελευθέριου Ελευθεριάδη, εξέχουσας μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού.


Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00. στην Κατερίνη (πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, οδός 19ης Μαΐου), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2018».


Το πρόγραμμα της τελετής:


12:00 Επιμνημόσυνη δέηση
12:10 Χαιρετισμοί - Ομιλίες
12:20 αποκαλυπτήρια μνημείου από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και τον εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας
12:25 Κατάθεση στεφάνων από τους:
- Δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη
- Εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας
- Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης, Ευθύμιο Τσίρκο
- - από την οικογένεια, συγγενείς και φίλους του αείμνηστου Ελευθέριου Ελευθεριάδη
- Ενός λεπτού σιγή - Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
12:35 Πέρας εκδήλωσης
12:45 Φιλολογικό Μνημόσυνο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (αίθουσα α’ ορόφου)
Ποιος ήταν ο αείμνηστος Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στο χωριό Λαραχανή της Ματσούκας του Πόντου, το έτος 1910.


Το 1925 μετά τον υποχρεωτικό ξεριζωμό και μετά από πολλές περιπλανήσεις και περιπέτειες, μοναδικός επιζών από την οικογένειά του η οποία ξεκληρίστηκε, μαζί με άλλους ανταλλάξιμους πρόσφυγες μεταφέρεται αρχικά στη Θεσσαλονίκη.


Μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο Γρεβενών, όπου παρακολουθεί το γυμνάσιο και αποφοιτά από αυτό με το πρώτο βραβείο επιμέλειας και χρηστότητας, που του απονέμεται από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.


Το έτος 1939, ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης αποφοιτά από το τμήμα Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1940, με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού, παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στο μέτωπο της Αλβανίας. Για την ανδρεία του στον πόλεμο τιμήθηκε με πολεμικό σταυρό.
Μεταξύ άλλων:


Το 1952 εκλέγεται βουλευτής Πιερίας, με την ΕΠΕΚ του Νικόλαου Πλαστήρα. Επανεκλέγεται βουλευτής Πιερίας το 1974 και το 1977 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν πολυγραφότατος και αξιόλογος συγγραφέας, ενώ τα ενδιαφέροντα του ήταν ποικίλα και μεταξύ άλλων υπήρξε:


-Εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ο Θαρραλέος" στην Κατερίνη.


-Εκδότης της στρατιωτικής εφημερίδας "Η φωνή του Εθνοφρουρού" του 71 τάγματος Εθνοφρουράς.


-Διευθυντής του Ι.Κ.Α. Κατερίνης κατά την ίδρυσή του.


-Πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων (Π.Ε.Π.Σ.) που μετεξελίχθηκε σε Πανελλήνια Ομοσπονδία.


Απεβίωσε στην Τραπεζούντα κατά την διάρκεια του 3ου ταξιδιού στον Πόντο το 1988. Ενταφιάστηκε στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου.Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την προσφορά του στην τοπική Αυτοδιοίκηση εν γένει και στον Δήμο Κατερίνης ειδικότερα, όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κατά τα έτη 1959 – 1964 (επί Δημαρχίας Βασίλειου Ταβαντζή) τιμήθηκε στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016».
5.11.18

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget