Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας


 

Το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στον κόσμο σήμερα είναι τόσο μεγάλο όσο ποτέ στο παρελθόν. Και όχι μόνο, βαθαίνει, μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο, ως συνέπεια και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ανισότητες σε όλα τα επίπεδα κυριαρχούν ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα εξ αιτίας της εκτεταμένης φτώχειας και του υποσιτισμού, της εξάπλωσης του AIDS , της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών εκπαίδευσης, της πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψης αλλά και μιας διαστρεβλωμένης θεώρησης περί ασφάλειας που αναπόφευκτα περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια των λίγων και ισχυρών.
Τα μέσα για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο υπάρχουν. Η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για το λόγο αυτό το διεθνές κίνημα « Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια» και στην Ελλάδα το δίκτυο «Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια» αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δυναμικά απαιτούν, με τη λήψη μέτρων και με συγκεκριμένες αλλαγές στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή, τον τερματισμό της παγκόσμιας ανισότητας και φτώχειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

“Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, βρίσκονται υπερβολικά συχνά αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Η διεθνής οργάνωση τόνισε πως ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να σπάσει μόνο αν οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που να δίνουν σε όσους και όσες ζουν στη φτώχεια τη δυνατότητα να αποτελούν μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και να αναλύσουν με καλύτερο τρόπο το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατευθύνουν και εμβαθύνουν τη φτώχεια.

Η Γουίντνεϋ Μπράουν (Widney Brown), Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής, επισήμανε: «Η έμφαση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων. Πολύ συχνά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν καν οι άνθρωποι που οι ζωές τους υφίστανται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, κάτι που τελικά μειώνει τις δυνατότητες να εξαλειφθεί η φτώχεια.

«Τα κράτη πρέπει να διαλύσουν τους φραγμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων στην παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την τροφή, το καθαρό νερό και την αποχέτευση. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις ενάντια στους ανθρώπους που υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων πληθυσμών, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με αναπηρίες», πρόσθεσε.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί φοβούνται πως δεν θα έχουν στέγη, πως τα παιδιά τους δεν θα έχουν τίποτα να φάνε, πως θα τους σκοτώσει κάποια σφαίρα ή πως θα συλληφθούν αυθαίρετα. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως είναι καιρός η υφήλιος να δεσμευθεί ώστε να τερματίσει την ανασφάλεια, τον αποκλεισμό και τη σιωπή όσων ζουν στη φτώχεια. Η φτώχεια δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταλάβουμε πως το να είσαι φτωχός σημαίνει έλλειψη ελευθερίας και δικαιοσύνης», δήλωσε ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Δημήτρης Μπότσος.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο (πάντα σε τοπικό επίπεδο). Δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλίες, μουσικά και άλλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ελβετία, την Τουρκία και την Αυστραλία. Στο Λονδίνο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση η ταινία «Το τέλος της φτώχειας».Επίσης, η Γουίντνεϋ Μπράουν θα λάβει μέρος σε μια μεγάλη συζήτηση για τη φτώχεια στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.un.org.
Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε μία ταινία για τον Μάικλ Νιάνγκι (Michael Nyangi), από την παραγκούπολη Κιμπέρα (Kibera) της Κένυα. Ο Μάικλ διευθύνει την οργάνωση “Lomoro Microfinance”, η οποία δραστηριοποιείται σε έξι διαφορετικές παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Πτυχιούχος λογιστής, ο Μάικλ δημιούργησε τη “Lomoro” 5 χρόνια πριν, όταν ήταν 23 χρονών. Σήμερα η οργάνωση έχει 150 μέλη και βοηθά ανθρώπους να ξεκινήσουν μικρές δραστηριότητες που να τους προσφέρουν εισόδημα. Ο Μάικλ ζει κι αυτός στην Κιμπέρα, μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις, στην οποία κατοικούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.
Η ταινία θα προβληθεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σήμερα 17 Οκτωβρίου ως μέρος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας κι έτσι θα ακουστούν οι απόψεις του Μάικλ και των γειτόνων του.

Τέλος, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υποστηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, της ελληνικής πλατφόρμας του GCAP (Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια), προωθώντας την παγκόσμια έκκλησή του να εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις τις υποσχέσεις τους για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έκκληση γράφοντας το δικό τους μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.inmyname.com/."

* Τι είναι το Παγκόσμια Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια (GCAP)

Το Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια (Global Call to Action Against Poverty - GCAP) είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη φτώχεια και την ανισότητα με εθνικές συμμαχίες σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Αυτό το παγκόσμιο κίνημα, που συγκροτήθηκε το 2005, αποτελείται από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), τοπικές οργανώσεις και συλλόγους, συνδικάτα, οργανώσεις γυναικών και άλλες ομάδες.

Με παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης τη λευκή κορδέλα, οι υποστηρικτές του GCAP δουλεύουν ώστε να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οργανισμούς να αλλάξουν τις τρέχουσες πολιτικές και να δράσουν για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δραματική μείωση της ανισότητας και την επίτευξη και υπέρβαση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (Millennium Development Goals - MDGs) του ΟΗΕ.

Στην Ελλάδα, η ελληνική πλατφόρμα του GCAP λέγεται Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχειακαι είναι ένα ανοικτό δίκτυο που αποτελείται από 55 γνωστές και δραστήριες ελληνικές οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης του αποκλεισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στόχος της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια είναι να ενώσει τις δυνάμεις της με αυτές του παγκόσμιου κινήματος και να απαιτήσουν μαζί ριζικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για τον τερματισμό της φτώχειας, της ανισότητας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια επίσης έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια φτώχεια και τις βαθύτερες αιτίες της.

papandreou.gr
17.10.18

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget