Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Γιατί είναι σημαντικό οι έφηβοι να τρώνε καρύδια

Η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γι' αυτό είναι σημαντικό οι νέοι να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Επειδή η εφηβεία είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται και να κάνουν τις δικές τους διατροφικές επιλογές, συχνά καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές που δεν περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι όμως απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου.

Νέα γαλλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που τρώνε καρύδια έχουν υγιή εγκέφαλο στα γεράματα και είναι απαλλαγμένοι από το άγχος.

Αντίθετα, οι έφηβοι που δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής, κινδυνεύουν με απώλεια μνήμης στην ενηλικίωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια, τη σόγια και το σπανάκι.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών έβαλαν ποντίκια σε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέχρι την πρώιμη εφηβεία.

Στη συνέχεια κάποια ποντίκια άρχισαν να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ποντίκια αυτά είχαν στην εφηβεία μειωμένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα.

Η πρώτη περιοχή είναι σημαντική για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τους εθισμούς.

Η κακής ποιότητας διατροφή αποδυνάμωσε τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στις περιοχές αυτές, μειώνοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο διατροφολόγος Rob Hobson, δήλωσε για τα οφέλη των καρυδιών στο MailOnline: «Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Προηγούμενη έρευνα Δανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των καρυδιών μπορούν να αποτρέψουν την τροφική δηλητηρίαση, ενώ ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν στο μισό τις βλάβες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College London, η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ειδικά τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις κυτταρικές βλάβες.

onmed.gr
22.6.17
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget