Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Ζωντάνεψαν και φέτος οι γειτονιές των πελαργών στο Αιγίνιο Πιερίας


Ακολουθώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο της γης, κατά μήκος της πορείας τους ,καθώς και τα φωτεινά σημεία του ουρανίου στερεώματος, ξαναγύρισαν και φέτος στη φιλόξενη πόλη τους, το Αιγίνιο Πιερίας, οι ιπτάμενοι κάτοικοί του, μετά από ένα μακρύ ταξίδι μετανάστευσης. Με τον ερχομό της Άνοιξης οι πελαργοί πραγματοποιώντας ένα μεγάλο ταξίδι 10.000 περίπου χιλιομέτρων, μια απόσταση που ένα Airbus A300 θα χρειαζόταν 16 ώρες συνεχούς πτήσης (!!!), ξεκίνησαν από την κεντρική Αφρική και έφτασαν στην πατρική τους κατοικία, στον «τόπο καταγωγής» τους, για να χτίσουν νέες φωλιές ή να «σουλουπώσουν» τα κλειστά σπίτια τους και να παραμείνουν έως τα τέλη Αυγούστου..

Οι πελαργοί αποτελούν είδος άμεσα συνυφασμένο με την πόλη του Αιγινίου και είναι πλέον το σήμα κατατεθέν για αυτήν. Στις γειτονιές του, εδώ και κάμποσα χρόνια, έρχονται αρκετές δεκάδες ζευγάρια πελαργών που κτίζουν τις φωλιές τους, κι αυτό διότι ακριβώς αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν οι φωλιές αυτές βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο, αφού έτσι δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους να θηρευτούν από διάφορα αρπακτικά πουλιά ή άλλα ζώα.
Με την άφιξή τους ζωντανεύουν οι γειτονιές του Αιγινίου και αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης. Ένα υπέροχο σκηνικό ήχου και εικόνας δημιουργείται, με τα πούλια να δίνουν την αίσθηση ότι θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της επιστροφής άλλοτε «κροταλίζοντας» τα ράμφη τους, άλλοτε πετώντας σε αναζήτηση τροφής ή άλλοτε μένοντας στη φωλιά τους εκτελώντας τούς τελετουργικούς χορούς των ζευγαριών. Οι πελαργοί θεωρούνται υπόδειγμα οικογενειακής ζωής, αποτελούν σύμβολο μητρότητας, ευτυχίας, ευλογίας και καλοτυχίας.
Οι κάτοικοι του Αιγινίου κάθε χρόνο περιμένουν με ανυπομονησία να έρθουν οι πελαργοί ενώ δείχνουν πάντοτε τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τα πανέμορφα λελέκια, όπως συνηθίζουν να τα ονομάζουν. Τα αγαπούν πολύ, διότι είναι ένα κομμάτι της ζωής τους, της πόλης τους, διότι συμβιώνουν μαζί ειρηνικά στο αστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και με το οποίο έχουν εγκλιματιστεί.
Οι Αιγινιώτες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τα όμορφα πουλιά, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη που τους προσφέρουν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα λελέκια, εκτός όλων των άλλων, εξολοθρεύουν τα επιβλαβή έντομα, τις σαύρες, τα ποντίκια των αγρών και τα φίδια, διατηρώντας παράλληλα και την ισορροπία στο οικοσύστημα της περιοχής.
Είναι γεγονός επίσης ότι οι πελαργοί αποτελούν και δείκτες υγείας των υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων. Για τον λόγο αυτό οι Αιγινιώτες στηρίζουν την παρουσία των πελαργών στην περιοχή τους, ειδικότερα στην πόλη αλλά και ευρύτερα στον κάμπο τους. Πρόκειται για τον κάμπο που βρίσκεται δίπλα σ’ έναν σημαντικό υδροβιότοπο, στο Δέλτα του Αλιάκμονα, εκεί που είναι οι εκβολές του ποταμού, εκεί όπου υπάρχει μια πλούσια περιοχή τροφοληψίας για όλη την ορνιθοπανίδα.
Οι φωλιές με τους πελαργούς, αυτήν την εποχή, αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του Αιγινίου, για αυτό και δεν αποτελούν απλά έναν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά ένα γνήσιο, ζωντανό σύμβολο που είναι άρρηκτα δεμένο με την ταυτότητα της πόλης. Ευλογημένο και καλότυχο το Αιγίνιο που τους φιλοξενεί.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας
5.6.16
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget