Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας:Προβληματισμοί για τους Φορείς Διαχείρισης της Πιερίας

Αντιπροσωπεία μελών της Ένωσης Πολιτών «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008» συμμετείχε στην εκδήλωση για την Ημέρα Περιβάλλοντος στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και Αλυκών Κίτρους, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού», ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και περιλάμβανε υπαίθρια παιχνίδια και εργαστήρια, ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου και προβολή ταινίας για τη δράση του. Συμμετείχαν ακόμη τα ΚΠΕ Ολύμπου και Κορδελιού και η ομάδα «Δράση για την Άγρια Ζωή». Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος παρουσιάσαμε ένα παιχνίδι γνώσεων για τα πουλιά των Υγροτόπων.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, μέλη του Δ.Σ. συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Αξιού κ. Θεμιστοκλή Κουιμτζή, την Βιολόγο κ. Στέλλα Βαρελτζίδου και άλλα στελέχη του Φορέα. Όπως μας εξήγησαν το σημαντικότερο πρόβλημα του Φορέα είναι η έλλειψη Προεδρικού Διατάγματος. Ο Φορέας λειτουργεί με βάση Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που εκδόθηκε στο παρελθόν, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από τα ακυρωτικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις του Φορέα σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων της προστασίας που φτάνουν στα δικαστήρια. Είναι γνωστό ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για τον οποίο εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία του εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι οι σημαντικότερες και πλέον εκτεταμένες προστατευόμενες περιοχές της Πιερίας, συγκεκριμένα ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου και όλοι οι υγρότοποι της Βόρειας Πιερίας, που αποτελούν τις περιοχές δικαιοδοσίας των Φορέων Διαχείρισης, δεν απολαμβάνουν στην πραγματικότητα το καθεστώς προστασίας που προβλέπουν οι νόμοι του κράτους, εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) έχει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή για την οποία η μόνη δικαιολογία είναι γραφειοκρατικά κωλύματα. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει να αποβληθεί ο Εθνικός Δρυμός από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO, και να παρατηρείται πληθώρα δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν ή απειλούν με εκτεταμένη καταστροφή τις περιοχές (όπως η οικιστική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας που σχεδιάζεται στο νότιο όριο της προστατευόμενης περιοχής των υγροτόπων) χωρίς οι Φορείς Διαχείρισης και οι κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι διάφορα συμφέροντα και τοπικοί ανταγωνισμοί αντιδρούν στην ύπαρξη προστασίας και επιβάλλουν την καθυστέρηση στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της κατάστασης της οικονομίας η λογική «το περιβάλλον θα κοιτάμε τώρα;» τείνει να επικρατήσει.
Την επόμενη Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο και θα είναι παρών ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνης, αρμόδιος για τους Φορείς Διαχείρισης. Είναι θετικό το γεγονός ότι υλοποιείται επιτέλους, μετά από 27 έτη, ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1989, στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ανακήρυξη του πρώτου ελληνικού εθνικού δρυμού (το 1938) και ο Εθνικός Δρυμός αποκτά ένα αξιοπρεπές Κέντρο Πληροφόρησης, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι παραμένουμε στο 2016 χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για τις προστατευόμενες περιοχές της Πιερίας!
Καλούμε τους τοπικούς άρχοντες 1ου και 2ου βαθμού, τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας και να απαιτήσουμε όλοι μαζί από τον Υπουργό το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών εμποδίων και την άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις σημαντικές προστατευόμενες περιοχές της Πιερίας. Κάθε άλλη στάση θα είναι ανακόλουθη προς τις διακηρύξεις που έγιναν την Ημέρα του Περιβάλλοντος.
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτών
«Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008»
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Περδίκης
8.6.16

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget